SGK’dan İlişiksizlik Belgesi Alınmasıyla İlgili Yönetmelikte Değişiklik Yapıldı-13.03.2010

SGK’dan İlişiksizlik Belgesi Alınmasıyla İlgili Yönetmelikte Değişiklik Yapıldı-13.03.2010
27 Mart 2013 21:04

13/03/2010 tarih – 27520 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik ile Sosyal Güvenlik Kurumu Prim ve İdari Para Cezası Borçlarının Hakedişlerden Mahsubu, Ödenmesi ve İlişiksizlik Belgesinin Aranması Hakkında Yönetmeliğin 7 inci maddesinde değişiklik yapılarak işverenlere bazı kolaylıklar getirildi. Buna göre;

1-Daha önceki uygulamaya göre, eğer işveren ihale konusu işle ilgili olarak SGK’da ayrı işyeri dosyası açtırmış ve işçilik bildirmiş ise iş bittikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili Ünitesi tarafından asgari işçilik uygulaması kapsamında, yapılan işle ilgili olarak Kuruma yeterli işçiliğin bildirilip bildirilmediğini tespit için bir ön değerlendirme/hesaplama yapılıyor, eğer işverenin yeterli işçilik bildirdiği anlaşılırsa kendisine ilişiksizlik belgesi veriliyor, eğer eksik işçilik bildirildiği anlaşılırsa, eksik işçiliğe ait prim tutarı gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte ödenmek üzere işverene tebliğ ediliyor, işveren bir ay içinde söz konusu fark işçiliği öderse kendisine yine ilişiksizlik belgesi veriyor, ancak işveren bu şekilde tebliğ edilen prim borcunu ödemeyeceğini bildirir veya bir ay içinde başvuruda bulunmaz ise Müfettiş tarafından asgari işçilik incelemesi yapılmak üzere durum Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının ilgili birimine intikal ettiriliyor, Müfettiş incelemesi sonucunda işverenin yeterli işçilik bildirdiği anlaşılırsa ilişiksizlik belgesi düzenleniyor ve ilgili idareye/ihale makamına gönderiliyor, Müfettiş incelemesi sırasında eğer eksik işçilik bildirildiği anlaşılır ve dolayısıyla fark işçilik çıkar ise bu defa Ünitece borcun niteliği ve miktarı ayrı ayrı belirtilerek idareye/ihale makamına yazı ile bildiriliyor, ilgili idarenin bu yazının alındığı tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde kesin teminatı paraya çevirerek, Kurum hesabına yatırması ve yatırılan paranın tutarını, tediye mahallini, ödeme tarihini, banka hesap numarasını, işyerinin sicil numarasını, işverenin adını ve soyadını, işveren tüzel kişilik ise unvanını yazı ile ilgili üniteye bildirmek zorunda kalıyor idi.

Yeni düzenleme ile; idareye/ihale makamına, kesin teminatı paraya çevirerek Kurum hesabına yatırması için tanınan süre 15 günden bir aya çıkarıldı. Ayrıca işverenlerin bu aşamada yararlanabileceği yeni bir kolaylık daha getirildi. Buna göre; teminatın nakde çevrilmesine kadar, eğer işveren talep ederse söz konusu teminat idare nezdinde saklı kalmak ve bir defadan fazla olmamak üzere borç, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilebilecektir. Ancak bu fıkra uyarınca yapılan tecil ve taksitlendirme devam ettiği sürece idare nezdindeki kesin teminat paraya çevrilmeyecek ve işverene iade edilmeyecektir. Tecil ve taksitlendirmenin bozulması halinde, bu durumun gerçekleştiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde durum Ünitece idareye bildirilecek, idare bu bildirimin kayıtlarına intikal tarihinden itibaren en geç bir ay içinde kesin teminatı paraya çevirerek Kurum hesabına yatıracak ve sonucu Kuruma bildirecektir.

2-Daha önceki uygulamaya göre işveren ihale konusu işle ilgili olarak Kurumda ayrı işyeri dosyası açtırmaksızın işi devamlı işyeri sigortalılarıyla yaptığını beyan etmişse, ilgili ünite asgari işçilik uygulaması kapsamında doğrudan Müfettiş incelemesi talep ediyor idi. Yeni düzenlemeye göre; Kurumca belirlenecek yöntemlere göre ihale konusu işin işverene ait devamlı işyeri sigortalıları ile yapıldığının Ünitece anlaşılması halinde, Müfettiş incelemesi talep edilmeyebilecektir.

3-Daha önceki düzenlemeye göre ihale konusu işle ilgili olarak işverenin eksik işçilik bildirmiş olması nedeniyle fark prim borcu çıkmış, ancak işveren bunu ödeyemiyor ise işveren tarafından borçlarını karşılayacak miktarda, bankalar ve özel finans kurumları tarafından verilen teminat mektubu veya Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetleri ya da bu senetler yerine düzenlenen belgeler teminat olarak verildiği takdirde ünitece işverene ilişiksizlik belgesi verilebiliyor, eğer işveren teminatın verildiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar fark işçiliğe ait prim borcunu ödemezse, Ünitece alınan teminat nakde çevrilerek tahsil ediliyor idi. Yeni düzenleme ile bu konuda da yukarıdakine benzer bir kolaylık getirilmiştir. Buna göre; belirtilen şekilde teminat gösterilen durumlarda, teminatın nakde çevrilmesine kadar işverenin talepte bulunulması ve teminatın borcu karşılayacak miktarda olması kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere borç 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilebilecektir. Tecil ve taksitlendirmenin bozulması halinde ise bu durumun gerçekleştiği tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde Ünitece teminat nakde çevrilerek borç tahsil edilecektir. Ancak burada taksitlendirme yapılırken, teminatın geçerlilik süresi taksitlendirme süresinden kısa olamayacaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.