Taşeron İşçileri Kadroya Alınsa da Umduklarını Bulamayacaklar

Taşeron İşçileri Kadroya Alınsa da Umduklarını Bulamayacaklar
24 Mart 2016 20:47

Taşeron işçilerinin kadroya alınması konusunda yapılan çalışmalardan kamuoyuna yansıyan bilgilere göre sadece asıl işte çalışanlar yani yaklaşık 200 bin taşeron işçi kadroya alınacaktı.

Bu nedenle konuya ilişkin haberimizde Dört Taşeron İşçiden Sadece Biri Kadroya Alınacak başlığını kullanmıştık. Ancak bir gün sonra yani 22 Mart 2016 Salı günü Başbakan Ahmet Davutoğlu Meclis’te yaptığı partisinin grup toplantısında yardımcı işlerde çalışanların da kadroya alınacağını, kadroya alınmayan taşeron işçi kalmayacağını açıkladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’da dün (23 Mart 2016 Salı günü) katıldığı bir televizyon programında taşeron işçilerinin kadroya alınmaları konusunda yapılan çalışmaların ayrıntılarını açıkladı.

Bakan Ağbal’ın yaptığı açıklamalara göre;

– Taşeron işçiler yeni bir statüyle yani özel sözleşmeli personel olarak kadroya alınacak.

– Kadroya alınanların sözleşmeleri üç yıllığına yapılacak. Sözleşmeler üç yılda bir yenilenecek.

– Kadroya yılın 12 ayı ve tam zamanlı olarak çalışanlar alınacak, kısmi çalışanlar (örneğin yılda 6 ay, 3 ay çalışanlar) kadroya alınmayacak.

– Sadece 1 Kasım 2015 tarihinden önce işe girmiş ve çalışmaya devam ediyor olanlar kadroya alınacak.

– Kadroya alınan taşeron işçilerin yaptıkları işlerde ve maaşlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Daha sonraki artışlar ise toplu sözleşmeyle belirlenecek.

– Kadroya alınmada devlet memuru olmada aranan şartlar aranacak. Ayrıca sınav yapılacak.

– Kadroya alınanlar geçmişe dönük hak talebinde bulunamayacak.

– Belediye şirketlerinde çalışanlar kadroya alınmayacak.

– Emekliliğe hak kazananlar kadro hakkını kaybedecek.

– Geçici işçilerle ilgili herhangi bir düzenleme yapılmayacak.

Öte yandan taşeron işçilerinin kadroya alınmak istemelerinin en önemli iki amacı vardı. Birincisi iş garantisine kavuşmak, yani işten çıkarılma korkusu yaşamamak. İkincisi ise ücretlerin yükselmesi. Eğer yasal düzenleme Bakanın açıkladığı gibi gerçekleşirse, bu durumda kadroya alınsalar da taşeron işçilerinin ücretlerinde herhangi bir değişiklik olmayacağı gibi, sözleşmeli olarak çalıştırılacaklar ve sözleşmeler 3 yıllığına yapılacak. Dolayısıyla sözleşmenin yenilenmeme riski her zaman olacak. Bu durumda da kadroya alınsalar dahi, taşeron işçilerinin ücretlerin artması ve iş garantisine kavuşma yönündeki beklentileri gerçekleşmemiş olacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.