Üniversite Mezunları Arasındaki İşsizlik Oranı Diğer İşsizleri Geçti-15.01.2013

Üniversite Mezunları Arasındaki İşsizlik Oranı Diğer İşsizleri Geçti-15.01.2013
11 Nisan 2013 23:29

Birçok ülkede olduğu gibi Ülkemizde de ekonomik ve sosyal hayat açısından işsizlik oranı en önemli parametrelerden biri olup, işsizlik oranlarını düşürmek ve kabul edilebilir seviyede tutmak hükümetlerin en önemli politikalarından biri olarak kendini göstermektedir. Bu çerçevede, uzun vadede yani 2023 yılına kadar Ülkemizde işsizlik oranının % 5’e düşürmek hedeflenmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu da 2012 Ekim ayına ait işsizlik oranlarını yeni açıklamış olup, buna göre; Türkiye genelinde işsizlik oranı Ekim 2012 döneminde bir önceki döneme göre değişiklik göstermeyerek yüzde 9.1 düzeyinde gerçekleşti. İşsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 87 bin kişi artarak 2 milyon 541 bin kişiye yükseldi. Tarım dışı işsizlik oranı 0.2 puanlık azalış ile yüzde 11.4, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 0.7 puanlık artış ile yüzde 18.1 oldu. Yani geçler arasındaki işsizlik oranı 18.1 olarak gerçekleşti.

Öte yandan ülkemizde, işsizlik gündeme geldiğinde üniversite mezunu işsizlerin sayısı ön plana çıkmakta olup, bu oran gittikçe artmaktadır.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin AKGEYİK, Türkiye İş Kurumu tarafından üç ayda bir yayımlanan, İstihdam Da 3İ Dergisinin Ekim-Kasım-Aralık 2012 dönemi 7. sayısında yer alan “ÜNİVERSİTE MEZUNU GENÇLER ARASINDA VASIF FORMASYONU SORUNU VE İŞSİZLİK OLGUSU” başlıklı makalesinde, bu konuya yer vermiş olup, makalede; “Veriler, özellikle yüksek eğitim düzeyine bağlı olarak işsizlik oranlarının belirgin bi­çimde arttığını ortaya koymaktadır. Diğer bir ifade ile eğitimli işgücü özellikle 20-24 yaş grubunda iş bulmakta diğer gruplara göre daha dezavantajlı konumdadır. Ni­tekim her 100 üniversite mezunu gençten neredeyse 37’si işsiz konumunda iken, bu oran örneğin ortaokul mezunlarında % 20’ye gerilemekte, okuma yazma bilme­yenler arasında ise % 27’ye düşmektedir.” ifadesini kullanmıştır.

Söz konusu makale Türkiye İş Kurumu tarafından üç ayda bir yerel süreli yayın olarak yayımlanan, İstihdam da 3i dergisinin Ekim-Kasım-Aralık 2012 sayısında yayımlanmıştır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.