Yapılandırmaya Halen Başvurmadıysanız Bunlara Dikkat Edin !

Yapılandırmaya Halen Başvurmadıysanız Bunlara Dikkat Edin !
7 Aralık 2014 17:29

Başta Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye Bakanlığı (vergi daireleri) olmak üzere kamuya olan bazı borçlarla ilgili olarak 6552 sayılı Torba Kanun ile getirilen yapılandırma başvuruları için sürelerin uzatıldığını Bazı Borçlar İçin Yapılandırma Başvuru Süreleri Uzatıldı başlıklı yazımızda belirtmiştik.

Henüz yapılandırma için başvuru yapmamış olanlar, özellikle büyük şehirlerde başvuru süresini geciktirdikçe SGK müdürlükleri ve Vergi Dairelerinde büyük bir yoğunlukla karşılaşabilecekler. Gerçi özellikle işverenler ve vergi mükellefleri için internet üzerinden başvuru imkanı da getirilmiş olmakla beraber, yine de müdürlüklere şahsen başvuru yapılması gerekiyor.

Bu noktada, özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan prim, idari para cezası gibi borçları yapılandıracak olanların işlemlerini kolay ve çabuk sonuçlandırması, müdürlüklerde fazla beklememeleri için aşağıda belirtilen Kurum uyarılarını dikkate almalarında büyük yarar var.

– 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı çalıştıran işverenler yapılandırma için ön başvurularını internet üzerinden (http://uyg.sgk.gov.tr/YY2014/) yapılabilmektedir. Bu başvuru ile bilgiler Kuruma online olarak iletilmekte, barkotlu bir başvuru belgesi oluşturulmakta ve işverenlerin iletişim bilgileri alınmaktadır. Yoğunluğu azaltmak için ve başvuru süresinin kaçırılması halinde yaşanabilecek hak kayıplarını önlemek adına oluşturulan bu sistem sayesinde işverenler, daha sonradan bu yapılandırma ile ilgili işlemlerini Kurum Sosyal Güvenlik Merkezlerinde yerine getirebilmektedir. 4/1-b (Bağ-Kur) borçluları için ise böyle bir imkan olmayıp, bunların müdürlüklere bizzat başvurmaları gerekmektedir.

– Borçlarını yapılandırmak isteyenler; toplam borç miktarını, borçlarının ne kadarının yapılandırma kapsamına girdiğini, yapılandırma kapsamındaki borçlarını peşin ya da taksitle ödemeleri halinde ödeyecekleri toplam borç ve/veya taksit miktarlarını ve ödemeler başladıktan sonra da yapılan tahsilat bilgilerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaksızın https://esgm.sgk.gov.tr/ adresinden görüntüleyebilecek. Bu sayede hem başvuru öncesinde kendileri için en uygun ödeme seçeneğini belirleyebilecek hem de başvuru sonrasında ihtiyaç duydukları bilgilere ulaşabilecekler.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcunu yapılandırmak isteyenlerden ise daha önce gelir testi yaptırmış olanlar doğrudan ilgili SGK müdürlüğüne başvurabilir. Hiç gelir testi yaptırmamış olanların ise önce Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre kayıtlı oldukları yerdeki Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi için başvurmaları, gelir testi sonuçlandıktan sonra müdürlüğe yapılandırma için başvurmaları gerekiyor (Bkz. Bütün Ayrıntılarıyla GSS Borçlarını Yapılandırma İşlemleri). Çünkü bunların yapılandırılacak prim borçları gelir testi sonucu tespit edilen aylık kazançlarına göre hesaplanacak (Bkz. Başından Sonuna Bütün Yönleriyle Gelir Testi ve Tespiti).

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.