2016 Yılında Emekli Maaşları Ne Kadar Artacak ?

2016 Yılında Emekli Maaşları Ne Kadar Artacak ?
15 Kasım 2015 17:44

5510 sayılı Kanun uyarınca memur emeklilerine yapılacak zamda memur maaşlarına yapılan zamlar aynen esas alınmakta, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zamda ise tüketici enflasyon oranları esas alınmaktadır.

Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme uyarınca memur maaşlarına 2016 Ocak ayında yüzde 6, 2016 Temmuz ayında ise yüzde 5 zam yapılması kararlaştırıldığından (Bkz. Memurlara 2016 ve 2017 Yıllarında Yapılacak Zamlar Belli Oldu), Ocak ayında memur emeklilerine yüzde 6 zam yapılacak. Ayrıca ikinci altı aylık dönem için enflasyon farkı doğarsa o uygulanacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 55 inci maddesi uyarınca; her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı yani tüketici enflasyon oranı kadar artırıldığından bunların emekli aylıklarına yapılacak zamda ikinci 6 ay için (Temmuz – Aralık dönemi için) gerçekleşen enflasyon esas alınacak. Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarına ait tüketici enflasyon oranının toplamı yüzde 2,93 oldu. Kasım ve Aralık ayı enflasyon oranlarının sıfırın üzerinde çıkması halinde bu enflasyon oranları da toplama eklenerek SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zamlar bulunacak. Dolaysıyla kesin rakam 4 Ocak 2016 tarihinde Aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla belli olacak.

Öte yandan Ak Parti’nin seçim vaatleri arasında; emeklilere seyyanen 100 TL zam yapılması ve emekli olduktan sonra 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya devam edenlerin emekli aylıklarından kesilen yüzde 10 sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesintisinin kaldırılması yer alıyordu. Bu vaatlerin hayata geçmesi halinde emeklilere Ocak ayı zammından başka 100 TL zam yapılacak, ayrıca emekli aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilenlerin aylığı da kesintinin sona ermesiyle birlikte yüzde 10 artmış olacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.