2019’da Birçok Harç ve Ceza Yüzde 23 Artacak

2019’da Birçok Harç ve Ceza Yüzde 23 Artacak
7 Kasım 2018 23:17

Kanunlarda maktu olarak belirtilmiş olan para cezaları ve harçlar her yıl Ocak ayında yeniden değerleme oranında artmaktadır.

Kanunlarda idari para cezaları ve harçlar maktu veya nispi olarak düzenlenmiştir. Maktu olanlar tutarları belirtilmiş olanlardır. Nispi olanlar ise oran olarak belirtilmiş olanlardır.

Örneğin, 4857 sayılı İş Kanununun 102/1-a maddesinde 2012 yılında yapılan düzenleme ile zorunlu olduğu halde işçi ücretlerini banka aracılığıyla ödemeyen işverene ve işveren vekiline her işçi ve her ay için 125 lira idari para cezası uygulanması öngörülmüştür. Bu ceza tutar olarak belirtildiği için maktu bir cezadır. Ancak bu ceza 2018 yılı için 125 TL değil, 191 TL olarak uygulanmaktadır. Çünkü 2013 yılından itibaren ceza tutarı her ayıl yeniden değerlendirme oranında artırılacaktır.

Nispi cezalar ise suça konu fiilin veya meydana gelen zararın belli bir oranı olarak hesaplanan idari para cezalarıdır. Örneğin 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinde düzenlenen SGK idari para cezaları asgari ücretin oranları esas alınarak belirlenmiş olduğundan nispi para cezalarıdır.

Maktu yani kanunlarda oran olarak değil de tutar olarak düzenlenmiş olan idari para cezaları her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için Maliye Bakanlığı (Hazine ve Maliye Bakanlığı) tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılmaktadır. Bakanlık ise yeniden değerleme oranı olarak, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunu tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde (Yİ-ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını esas almaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu bu oranı yüzde 23,73 olarak açıkladı. Dolayısıyla 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli olmak üzere, bir çok idari para cezası ve harç yüzde 23,73 oranında artacak. Artacak cezalar arasında 4857 sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu (trafik cezaları), 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (usulsüzlük cezaları) gereğince uygulanacak idari para cezaları yer almaktadır. 5510 sayılı Kanuna istinaden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan idari para cezaları ise asgari ücretin oranları esas alınarak belirlendiğinden, yeniden değerlendirme oranından etkilenmeyecek, bu cezalar asgari ücrete endeksli olduğu için, asgari ücrette meydana gelen artış oranında artacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.