2024 Yılı Asgari Ücreti Resmi Gazete’de Yayımlandı

2024 Yılı Asgari Ücreti Resmi Gazete’de Yayımlandı
31 Aralık 2023 19:55

2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere 11 Aralık 2023 Çarşamba günü ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 27 Aralık 2023 Çarşamba günü üçüncü ve son toplantısını yapmış, ardından Komisyon üyeleri Cumhurbaşkanı ile görüşmüş ve aylık net ücret asgari ücret %49 artış ile 17 bin 2 lira olarak açıklanmıştı.

Konuya ilişkin Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararı 30 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar uyarınca 1 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere;

  • Günlük brüt asgari ücret 666,75 TL,
  • Aylık brüt asgari ücret 20.002,52 TL,

olarak uygulanacak.

  • Brüt asgari ücretten %15 sigorta primi işçi hissesi kesilecek ve aylık net asgari ücret 17.002,13 TL, günlük net asgari ücret ise 566,74 TL olarak uygulanacak. Aynı tutarlar konut kapıcıları için de geçerli olacak.
  • Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destek Primine (SGDP) tabi olarak çalışan asgari ücretlilerden %7,5 sigorta primi işçi hissesi kesildiğinden, emekli işçiler için aylık net asgari ücret 18.277,28 TL olarak uygulanacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararı aşağıda yer almaktadır.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU KARARI

Karar Tarihi: 27/12/2023

Karar No: 2023/2

22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunumun 39 uncu maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 522 nci maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin asgari ücretini tespit etmekle görevli Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 11/12/2023 tarihinde başladığı çalışmalarım 27/12/2023 tarihine kadar sürdürmüş ve yaptığı üç toplantı sonucunda;

1) Milli seviyede tek asgari ücret tespitine,

2) İşçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretinin; 1/1/2024 – 31/12/2024 tarihleri arasında 666,75 Türk Lirası (altı yüz altmış altı lira yetmiş beş kuruş) olarak tespitine,

3) Asgari ücret desteğinin 2024 yılı Ocak ilâ Aralık döneminde 700 Türk Lirası (yedi yüz lira) olarak sürdürülmesi için desteğin kapsamı ile usul ve esaslarının yeniden belirlenmesinin önerilmesine,

4) İş bu Kararın, 1/1/2024 tarihinde yürürlüğe girmek üzere Resmî Gazete’de yayımlanmasına,

işçi temsilcilerinin muhalefetine karşılık oy çokluğuyla karar verilmiştir.

GEREKÇE

Asgari ücret, bilindiği gibi ödenmesi zorunlu olan en m ücrettir.

Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir.

Asgari ücretin belirlenmesi sırasında. Komisyonumuz, bu çerçevede bir karar alınması için çalışmış, işçilerin geçim şartları ve enflasyon hedefi gibi faktörleri değerlendirmiştir.

İşte bu çerçevede hareket eden Komisyonumuz; işçinin günlük asgari ücretini; 1/1/2024 ilâ 31/12/2024 tarihleri arasında 666.75 Türk Lirası (altı yüz altmış altı lira yetmiş beş kuruş) olarak belirlemiştir.

Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 11 inci maddesi kapsamında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nca tespit edilen asgari ücretin 1/1/2024 tarihinde yürürlüğe gireceği öngörülmüştür.

Yeni Asgari Ücret İçin Kim Ne Dedi ?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2024 yılı için yeni asgari ücret rakamının belirlenmesi amacıyla yürüttükleri çalışmaların ardından Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret tutarı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda bir önceki döneme göre yüzde 49 oranında yapılan zam ile 17 bin 2 TL olarak açıklandı.

Toplantıda 2024 yılı için geçerli olacak asgari ücreti açıklayan Bakan Işıkhan, şu bilgileri paylaştı:

“Bildiğiniz gibi Temmuz ayında net asgari ücret devletimiz tarafından verilen 500 lira asgari ücret desteği ile birlikte 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi de 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun inşallah. Bu rakamla net asgari ücrete önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıla göre de kümülatif olarak yüzde 100 oranında artış yapılmış bulunmaktadır. Ayrıca 2002 yılından bu yana asgari ücrette reel olarak 3 buçuk kat artış sağlamış bulunuyoruz. Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Devletimiz tüm kurum ve kuruluşlarıyla işçisinin, işverenin ve tüm vatandaşlarının yanında yer almaya devam edecektir.”

Bakan Işıkhan, bir sosyal koruma ücreti olan asgari ücretin, çalışma hayatındaki ücret politikalarının en alt sınırını temsil ettiğini hatırlatarak, “Komisyonun nihai hedefi tüm tarafların görüşlerini, taleplerini ve mevcut sosyo-ekonomik koşulları gözeterek bu sınırı belirlemektir. Bakanlık olarak bu süreçte asli görevimiz ise işçi ve işveren temsilcilerimiz arasında bir hakem rolü üstlenmektir. Öncelikle, bu süreci olumlu ve makul yaklaşımlarıyla ortak bir mutabakat zemininde yürüten tüm paydaşlara, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş Başkanı Sayın Ergün Atalay’a ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu TİSK Başkanı Sayın Özgür Burak Akkol’a ve komisyon üyelerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

HAK-İŞ Başkanı Arslan: Asgari ücret arzu ettiğimiz noktada değil

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni asgari ücrete ilişkin, “Arzu ettiğimiz, istediğimiz noktada değil. Asgari ücret, ülkemizde ortalama ücrete dönüştüğü için beklentileri karşılamaktan ne yazık ki uzak.” ifadelerini kullandı.

Ergun Atalay: Talebimiz 18 bin liraydı, yılda iki kere olmasıydı

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 2024’te geçerli olacak asgari ücret taleplerinin 18 bin lira olduğunu belirterek, hükümet ile işverenin anlaşmasıyla belirlenen 17 bin 2 liralık asgari ücret kararına muhalefet şerhi koyduklarını bildirdi.

Rifat Hisarcıklıoğlu: Gelir vergisi dilimleri de artırılmalı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 17 bin 2 lira net asgari ücretin, ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyerek, “17 bin 2 lira net asgari ücret ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Gelir vergisi dilimleri de yukarıya doğru güncellenerek çalışanların alım gücü artırılmalı.” ifadesini kullandı.

TİSK Başkanı Akkol, yeni asgari ücreti değerlendirdi

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, “Hedefimiz, ortalama ücretin artması olmalıdır. Bu sebeple, belirlenen rakamın üzerine çıkma imkanı olan işletmelerimize ilave atılabilecek adımları da atma çağrısında bulunmak istiyorum.” dedi. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.