33 Meslekte Daha Belge Zorunluluğu Uygulamaya Girdi

33 Meslekte Daha Belge Zorunluluğu Uygulamaya Girdi
14 Ekim 2018 23:47

5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanununa eklenen bir madde (Ek 1 inci madde) Bakanlığa belirleyeceği meslekler için mesleki yeterlilik belgesi sahibi eleman çalıştırma zorunluluğu getirilmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da mesleki yeterlilik belgesi sahibi işçi çalıştırma zorunluluğu olan meslekleri yayımladığı tebliğler ile ilan etmiş bu kapsamda üç tebliğ yayımlamış, belgeli eleman çalıştırma zorunluluğu olan meslek sayısı 81’e çıkmıştı. (Bkz. Belgesiz İşçi Çalıştırılamayacak Meslek Sayısı 81 Oldu)

Bu 81 meslekten ilk tebliğ ile ilan edilen 40 meslek için 25 Mayıs 2016 tarihinde, ikinci tebliğ ile ilan edilen 8 meslek için 24 Mart 2017 tarihinde başlamıştı. En son üçüncü tebliği ile ilan edilen 33 meslek içinse belgeli eleman çalıştırma zorunluluğu 26 Eylül 2018 tarihinde başladı.

Zorunluluk kapsamında meslekler listesine BURADAN ulaşabilirsiniz.

Yapılan yasal düzenleme uyarınca listede yer alan mesleklerde işverenlerin mesleki yeterlilik belgesi olmayan eleman çalıştırması yasak. İşyerlerinde yapılacak denetimlerde, tebliğlerde belirtilen 81 meslek alanında çalıştırılan kişilerin Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmadığının tespiti halinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 627 TL idari para cezası verilmektedir.

Öte yandan, mesleki yeterlilik belgesine sahip eleman çalıştırma zorunluluğu bulunan mesleklerde, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre alınmış ve ilgili bölüm, alan ve dalda düzenlenmiş ustalık belgeleri ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okullarından alınmış ve ilgili bölüm, alan ve dalda düzenlenmiş diplomalar (meslek lisesi, ön lisans veya lisans) mesleki yeterlilik belgesi sahibi olma zorunluluğunu kaldırmaktadır, yani kapsama giren mesleklerde çalışan/çalışacak kişinin burada belirtildiği şekilde ustalık belgesi veya diploması varsa, bu kişinin çalıştırılması için ayrıca mesleki yeterlilik belgesi bulunması şartı aranmaz.

Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilmiş mesleklerde çalışma şartını karşılayan diploma ve ustalık belgelerinin bölüm, alan ve dal bilgilerine ilişkin muafiyet tablosuna www.myk.gov.tr’den ulaşılabilir.

Son bir hatırlatma, belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde sınav ve belge ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Bu konudaki ayrıntılı bilgi de yine Mesleki Yeterlilik Kurumundan ve Kurumun internet sayfasından alınabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.