7143 Yapılandırması Bozulanlara Yeni Hak Verilecek

7143 Yapılandırması Bozulanlara Yeni Hak Verilecek
7 Aralık 2018 23:43

7143 sayılı Kanunla başta SGK ve Maliye’ye olan borçlar olmak üzere kapsamlı bir borç yapılandırma ve taksitlendirme imkanı getirilmiş, başvurular 27 Ağustos 2018 tarihinde sona ermişti.

Not: Konuya ilişkin Kanun 28 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. (Bkz. Taksitler Uzatıldı-Yapılandırması Bozulanlara Yeni Hak Verildi)

Ancak özellikle SGK Müdürlüklerinde ve Vergi Dairelerinde yapılan fazla mesailer ve uzun çalışmalarla hayata geçirilen bu yapılandırmanın birçok borçlu açısından başlamasıyla bitmesi bir oldu. Çünkü genelde yapılandırmalarda, bir yıl içinde ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi halinde yapılandırmanın bozulacağı şartı yer alırken, 7143 sayılı Kanunda ilk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmemesi halinde yapılandırmanın bozulacağı hükmünün yer alması nedeniyle birçok borçlu ya ilk taksiti ya da ikinci taksiti ödemediği için yapılandırmaları bozuldu. Özellikle de SGK ikinci taksitinin son günü olan 31 Ekim ve Maliye ikinci taksitinin son günü olan 30 Kasım’da yoğunluk nedeniyle ortaya çıkan sistem arızaları yüzünden birçok kişi istediği halde borcunu ödeyemedi ve yapılandırması bozuldu.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu tutanaklarına göre; Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine 5 milyon 950 bin 136 mükellef yapılandırma için başvurdu, bunlardan 2 milyon 459 bin 214 kişinin yapılandırması bozuldu. Sosyal Güvenlik Kurumuna da 1 milyon 270 bin 402 kişi yapılandırma için başvurdu, 562 bin kişinin yapılandırması bozuldu.

Rakam bu kadar yüksek olunca, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri devam eden ve en düşük emekli maaşının bin TL’ye yükseltilmesini öngören Kanun teklifine eklenen bir madde ile yapılandırması bozulanlara yeni bir hak daha tanınmasına karar verildi.

Bu teklifin aynen yasalaşması halinde, 7143 sayılı Kanuna geçici 2 nci madde eklenecek ve söz konusu madde uyarınca;

– 7143 sayılı Kanun yapılandırmasına başvurduğu halde taksitlerini zamanında ödemediği için yapılandırması bozulanların, ödeme süresi geçen taksitleri ödemenin yapılması gereken tarihten bu maddenin yürürlüğe gireceği tarihe kadar geçen süre için uygulanacak geç ödeme zammıyla (aylık yüzde 1.40) birlikte 2019 Ocak ayı sonuna kadar ödemeleri halinde yapılandırmaları bozulmamış sayılacak. Sadece vergi borcunu yapılandıranlar değil, bu Kanuna göre SGK prim borçları da dahil borçlarını yapılandıran herkes tanına bu haktan yararlanabilecek.

– Başta SGK üçüncü taksit ödemeleri olmak üzere 2018 Aralık ayında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süresi 2019 Ocak ayı sonuna kadar uzatılacak.

– Daha önce borçlarını 6552, 6736, 7020 sayılı Kanuna göre borçlandırmış olup yapılandırmaları bozulduğundan veya kendi istekleri ile 7143 sayılı Kanun yapılandırmasına dahil olanlardan 7143 yapılandırması bozulanlar da tanına bu haktan yararlanacaklar. Ancak eğer madde bu haliyle yaşlaşırsa, 6552, 6736, 7020 sayılı Kanunlara göre yapılandırması devam ediyorken bozulanlara ise herhangi bir hak verilmeyecek. (isvesosyalguvenlik.com)