7440 Sayılı Yapılandırma Kanunuyla GSS Prim Borçlularına Tanınan Haklar

7440 Sayılı Yapılandırma Kanunuyla GSS Prim Borçlularına Tanınan Haklar
16 Mart 2023 22:23

12 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7440 sayılı Borç Yapılandırma Kanunu ile GSS prim borçlularına da bazı haklar tanınmış olup bunlar aşağıda belirtilmiştir.

Daha Önce Hiç Gelir Testi Yaptırmamış Olanlara Tanınan Hak

60/g kapsamında GSS prim borcu olup daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olanlardan, 31/7/2023 tarihine kadar gelir testine başvuran ve gelir testi sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık geliri aylık brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenlerin tüm GSS prim borçları başka bir başvuruya gerek kalmadan silinecek. (Bkz. Aylık – Günlük Brüt Asgari Ücret Tutarları)

GSS prim borçlarının başka hangi durumlarda silineceği Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Çıkarılanlar Ne Yapmalı – GSS Borcu Nasıl Sildirilir ? başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

Daha Önce Gelir Testi Yaptırmış Olanlara Tanınan Hak

60/g kapsamında GSS prim borcu olup daha önce gelir testi yaptırmış olanların, tekrar gelir testi yaptırarak sonucuna göre prim borçlarını sildirme imkanları olmayıp, bu durumda olanlar 2022 yılı Aralık ayı ve önceki aylara ait 60/g kapsamındaki GSS prim borçlarını 31/8/2023 tarihine kadar öderlerse kendilerinden sadece borç anaparası alınacak, borcun tüm faizleri ise silinecek.

Prim Borcu Nedeniyle Sağlık Yardımlarından Yararlanamayanlara Tanınan Hak

4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılar ile Ek 5 inci ve Ek 6 kapsamında sigortalı olanlar; 2022 yılı Aralık ayı ve önceki aylara ait borçlarını yapılandırmaları hâlinde, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirmiş veya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları şartıyla, 7440 sayılı yeni yapılandırma kanununa göre yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödediklerinde SGK sağlık yardımlarından yararlanma hakkına kavuşacaklar. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. berkay dedi ki:

    Hocam merhaba ben ilk defa gelir testini geçen ay yaptırdım ve 60/c-1 gözüküyorum öncesinde ise 60/g idim. Daha önce dediğim gibi hiç gelir testi yaptırmadım ama 3 aylığına işe girip çıktım. İşe girip çıkmam gelir testi yerine geçiyor mu? Benim borcum yine de silenecek mi? Yani işe girmiş olsam bile gelir testini ilk defa kendim gidip yaptığımda saymış oluyorlar değil mi?

  2. Ramazan kestane dedi ki:

    Dondurulmuş bakur günlerini canlandırmak için bir düzenleme yokmu varsa hangi hesaplamalara gore ihya yapılıyor

    1. Vetek35 dedi ki:

      Üstad biz nereye başvuru yapacağız? Herkes Gss yapılandırmasından bahsediyor ama kimse nereye başvuru yapacağımızı yazmıyor ya da açıklamıyor.!

  3. Asker dedi ki:

    Yurt dışında iken gss borçlananlar ne yapacak

  4. Mehmet Yaşar dedi ki:

    Selam ben EYT başvurusunu yaptım. GSS borcum da var. Bu durumda emeklilik hakkına kavuşacak mıyız?

  5. Mustafa dedi ki:

    Slm 1972 doğumluyum 1989 SSK baslangicim var4585 günüm var çiftçi bagkurum borcum var 423000 tl borcum var nasıl emekli olabilirim tsk

  6. Muammer ibrahimaĝaoĝlu dedi ki:

    ,4b isteĝe baĝlı sigarta lı icin nekadar prim oderim emekli olmak için

  7. Berkay dedi ki:

    Ben bu kanun çıkmadan önce gelir testi yaptırdım ve yeşil kartlı oldum ama borcum silinmedi sadece faizler ve gecikme zammı silindi. Hiçbir yerde bu konuyla ilgili bir bilgi yok. Ben Şubat 20 2023’te gelir testi yaptırdım. Kanun çıkmadan önce yaptırdığım için benim testim sayılmıyor mu şimdi? Neden borçlarımın tamamı silinmemiş 2022 aralık ve öncesine ait