Yargıtay’dan Taşeron İşçilerini Sevindirecek Bir Karar Daha

Yargıtay’dan Taşeron İşçilerini Sevindirecek Bir Karar Daha
7 Temmuz 2014 22:04

Mahkemeler ve Yargıtay’dan zaman zaman taşeron işçilerini sevindirecek kararlar çıkıyor. Mahkemelerin; özellikle bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçileriyle ilgili davalarda, ilgili kamu idaresini işveren, orada çalışan taşeron işçisini de o kurum veya kuruluşun işçisi saydığı çok sayıda karar.

Son olarak, bir belediyede çalışan taşeron işçisinin sendika üyesi olmak istemesi nedeniyle işten çıkarılması üzerine açtığı davanın, temyiz nedeniyle Yargıtay’a gelmesi üzerine, davaya bakan 9. Hukuk Dairesi çok sayıda taşeron işçiyi sevindirecek ve aynı zamanda taşeron işçi çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarını yakından ilgilendirecek bir karara imza attı.

9. Hukuk Dairesi; işçinin iddialarını ve yerel mahkeme kararını da dikkate alarak, başından itibaren söz konusu işçinin belediyenin işçisi sayılması gerektiği, belediyeye işçi bulması için kurulan şirketin taşeron şirket sayılamayacağı, burada çalışan işçinin aynı işi yapan ve kendilerinden 3 kat fazla maaş alan sendikalı işçilerle aynı statüde olduğu, dolayısıyla bunların da sendikaya üye ola ve asıl belediye işçisi kadar maaş alma haklarının olduğu, taşeron işçisinin sendikaya üye olmak istemesi nedeniyle iş akdinin feshedilmesinin yasaya aykırı olduğu, yönünde karar verdi.

Taşeron işçilerle ilgili daha önce verilmiş çok sayıda Yargıtay kararına Yargı Kararları bölümünden ulaşabilirsiniz.