Part-Time Çalışan İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi ?

Part-Time Çalışan İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi ?
17 Aralık 2018 23:31

Kısmi zamanlı yani part-time çalışan işçinin kıdem tazminatı alıp alamayacağı en çok sorulan sorulardan biridir.

Ancak 1475 sayılı İş Kanununun yürürlükteki tek maddesi olan ve kıdem tazminatı alma şartlarını düzenleyen 14 üncü maddesinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmiş, yani işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için gerekli şartlar arasında işçinin tam gün çalışması şartına yer verilmemiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da yıllar önce “Kısmi süreli çalışanlar kıdem tazminatı alabilirler mi ?” şeklindeki bir soruya “Kısmi süreli (part-time) çalışan işçilerde tam süreli çalışan işçiler gibi gerekli koşulları sağlamaları durumunda kıdem tazminatına hak kazanabilirler.” şeklinde cevap vermiştir.

Dolayısıyla işyerinde işe başladığı tarihten itibaren en az bir yıl geçmiş olan ve kıdem tazminatı almayı hak edecek şekilde işten çıkmış veya çıkarılmış olan işçi işyerinde part-time (kısmi süreli) olarak çalışıyor olsa bile, her bir yıllık çalışması karşılığı ayda kaç gün çalışıyorsa o kadar günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı alabilecek, bir yıldan arta kalan süreler için de kısmi tutarda kıdem tazminatı alabilecektir. Öte yandan söz konusu 14 üncü maddede; kıdem tazminatı hesaplamasının son ücret üzerinden yapılacağı, parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücretin bu tazminatın hesabına esas tutulacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla part-time çalışan işçinin kıdem tazminatının hesaplanması da bu doğrultuda yapılacaktır.

Part-time çalışanlarla ilgili izin hakları Part – Time Çalışan İşçinin Hafta Tatili Hakkı Var mıdır ?, Part-Time Çalışan İşçinin Yıllık İzin Hakkı Var mıdır ? başlıklı yazılarda açıklanmış, kıdem tazminatıyla ilgili diğer yazılara ise Tazminat Rehberi sayfasında yer verilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hande dedi ki:

    Merhaba,
    2004 yılında babam vefat etti, 2016 yılında SSk’lı işe girene kadar maaşını kardeşimle birlikte aldık. Şu an kardeşim tek başına maaş almaya devam ediyor. Yazın evleneceğim ve işten ayrılmam söz konusu. İşten ayrılırsam maaş bağlatıp, evlendikten sonra başvurup 24 aylık evlilik yardımını da alabiliyor muyum? Yardımcı olmanızı rica ederim.

  2. Ahmet dedi ki:

    Merhabalar, bir eğitim kurumunda sözleşmeli olarak önce 1 yıl tam zamanlı ertesi yıl kısmi zamanlı olarak toplamda 2 yıl çalıştım. Kıdem tazminatı hesabında hangi maaşım esas alınacak; tam zamanlı çalışmamın karşılığı mı , yarı zamanlı çalışmamın karşılığı mı ikisinin ortalaması gibi bişey mi ? Teşekkür ederim.