Bağ-Kur’lular AGİ Alabilir mi ?

Bağ-Kur’lular AGİ Alabilir mi ?
1 Eylül 2019 17:29

AGİ olarak adlandırılan asgari geçim indirimi uygulaması, çalışanın ücretinden kesilip Devlete ödenmesi gereken gelir vergisinden çalışanın medeni ve ailevi durumuna göre yapılması gereken indirimi ifade etmektedir.

Yapılan bu indirim tutarı işveren tarafından çalışana ödenmektedir, yani bir nevi Devlet çalışanın maaşından alacağı gelir vergisinin AGİ tutarı kadarından vazgeçmekte ve bunu çalışana bırakmaktadır.

Öte yandan asgari geçim indirimi konusundaki yasal düzenleme 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32 inci maddesinde yer almakta olup, maddeye göre asgari geçim indirimi ücreti gerçek usulde vergilendirilen çalışanlardan kesilecek vergi miktarındaki indirimi kapsamaktadır.  Şirket ortaklığı, vergi mükellefiyeti, meslek odası kaydı gibi nedenlerle 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışanlar ise bu kapsama girmediğinden, daha doğrusu bunların gelirleri ücret kapsamına girmediği için, bunlardan alınan gelir vergisi de ücretten alınan vergi kapsamına girmediğinden, bu kapsamdakiler asgari geçim indirimi (AGİ) alamazlar.

Buna karşılık 6111 sayılı Kanunla yapılan ve 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme uyarınca, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olması gereken kişilerin herhangi bir işverene bağlı olarak hizmet akdiyle çalışmaları halinde 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olmaları gerektiğinden, bu kapsamda sigortalı olanlar işyerlerinden aldıkları ücret ve bu ücretten kesilecek gelir vergisi kapsamında asgari geçim indiriminden yararlanabilirler.

Asgari Geçim İndirimi konusunda geniş bilgi AGİ Rehberi sayfasında yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Murat dedi ki:

    Merhaba ben eşinden boşanmış iki çocuklu bir babayım sigortalı çalışan bir işçinin çocuklarımın velayeti bende ben bakıyorum bunun yanısıra çocuklarım için eşim iştirak nafakası ödüyor eşim memur bağkurlu bu durumda aği hangi tarafa düşer bilgi verirseniz sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazdıklarınızı anlamakta zorlandık, hem eşinizden boşandığınızı hem de eşinizin memur olduğunu belirmişsiniz,biraz daha anlaşılabilir bir şekilde yazabilirseniz bilgi vermeye çalışırız.

  2. Sirin dedi ki:

    Eşimin sigortası aktif görünüyor ama kendi işi sigortalı değil ben sigortalı çalışıyorum. benim çocuk parası i alamayacağını devlet sadece erkeğe verdiğini bayana vermedigini söylüyor bu doğru mu?Birde ağı alabilmem için SSK dan sigorta kısmının pasif yazmasi gerekiyormus alabilmem için ne yapmam lazim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşiniz niçin aktif sigortalı görünüyor önce SGK’dan onu öğrenmeniz gerekir, çalışmadığı halde herhangi bir işyerinden sigortalı mı gösteriliyor, herhangi bir nedenden dolayı Bağ-Kur sigortalılığı mı var ? Çocuk parasından kastettiğiniz çocuk yardımı ise eşiniz çalışmadığına göre siz alabilirsiniz.

  3. Betül dedi ki:

    Eşim bagkurlu ben sigortalıyım ben agi alabilir miyim