Acil Servislerde İlave Ücret Alınacak Sağlık Hizmetleri Belirlendi-28.01.2012

Acil Servislerde İlave Ücret Alınacak Sağlık Hizmetleri Belirlendi-28.01.2012
29 Mart 2013 21:26

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Kanuna istinaden genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılan, dolayısıyla tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan kişiler sağlık kuruluşlarına başvurduklarında, kendilerinden katılım payı adı altında 2 TL ile 15 TL arasında değişen miktarlarda ücret alınmakta ve alınan bu ücret Kuruma aktarılmaktadır.

Ayrıca özel hastaneler ile vakıf üniversitelerine ait hastaneler, hastalardan Kurumca belirlenen tutarların % 70’ine kadar ilave ücret adı altında fark ücret almaktadırlar. Alınan bu ilave ücret ise hastanenin kendisine kalmaktadır.

Öte yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde 21/01/2012 tarihinde yapılan değişikliğe kadar, acil servislere başvuru sırasında hastadan herhangi bir katılım payı ve ilave ücret alınmamaktaydı. Ancak bu istisna kötüye kullanıldığından, yani durumu acil olmayan bir çok kişi sırf katılım payı ödememek için acil servislere başvurduğundan, buna bağlık olarak acil servislerde yoğunluk arttığından, Sağlık Uygulama Tebliği’nde 21/01/2012 tarihinde yapılan değişiklikle bu konuda da istisna getirildi. Buna göre, acil servise başvurduğu halde durumunun acil olmadığı tespit edilen, yani yeşil alan uygulaması kapsamında değerlendirilecek sağlık hizmetleri için katılım payı alınacak. Ayrıca burada hastanın başvurduğu sağlık kuruluşu özel hastane veya vakıf üniversitesine bağlı bir hastaneyse, muayene katılım payı dışında hastane Kurumca belirlenen tutarın % 70’ine kadar ilave ücret de alabilecek.

Yeşil Alan Uygulaması Kapsamına girmeyen vakalar Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 27/01/2012 tarihli ve 2012/10 sayılı Genelgede belirtilmiştir.

Buna göre;

I-Acil Serviste Katılım Payı Alınmayacak Durumlar:

• Acil servis başvuruları sonrası hastaneye yatışı yapılan vakalar,

• Her ne boyutta olursa olsun travma vakaları,

• Müşahede altına alınan vakalar,

• Tıbbi müdahale uygulanan vakalar,

• Başka bir sağlık hizmet sunucusuna sevk edilen ya da başka bir sağlık hizmet sunucusundan sevkli gelen vakalar.

Yukarıda belirtilen durumlarda hastalardan ilave ücret de alınmayacaktır.

II-Acil Serviste Katılım Payı ve İlave Ücret Alınacak Durumlar:

• Aktif yakınması olmayan düşük riskli hastalık öyküsü,

• Yüksek risk taşımayan ve hafif derecedeki her türlü ağrı,

• Basit yaralar-küçük sıyrıklar,

• Genel durumu ve hayati bulguları stabil olan hastada her türlü basit belirti,

• Kronik belirtileri olan ve genel durumu iyi olan davranışsal ve psikolojik bozukluklar,

• Dikiş gerektirmeyen basit kesiler.

Yukarıda belirtilen durumlarda, hastanın başvurduğu sağlık kuruluşu özel hastane veya vakıf üniversitesine bağlı bir hastaneyse, muayene katılım payı dışında hastane Kurumca belirlenen tutarın % 200’üne (iki katına) kadar ilave ücret de alabilecektir.

Burada belirtilen açıklamalar genel olup, bu konuda değerlendirmeyi hastayı muayene eden hekim yapacaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.