Askerdeyken Terörle Mücadele Sırasında Yaralananlar Kamuda Kolay İşe Girebilecek-06.12.2012

Askerdeyken Terörle Mücadele Sırasında Yaralananlar Kamuda Kolay İşe Girebilecek-06.12.2012
30 Mart 2013 23:02

1111 sayılı Askerlik Kanunu kapsamında er veya erbaş olarak ya da 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kapsamında yedek subay (kısa dönem) olarak zorunlu askerlik görevini yapanlardan, terörle mücadele sırasında ölenlerin hak sahiplerine, yaralanarak malul kalanların ise kendilerine,

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aylık bağlanmaktadır. Ancak bunlardan, terörle mücadele sırasında malul kalmayacak derecede yaralananların ise böyle bir hakkı bulunmamaktadır. Bu durumdakilere aylık bağlanamasa da en azından işe girmelerini kolaylaştırmak için, 12/7/2012 tarihli ve 28351 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6353 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 79 uncu maddesiyle; 4857 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki, elli veya daha fazla işçi çalıştıran kamu işyerlerinin yüzde iki eski hükümlü işçi çalıştırma yükümlülüğü, yüzde iki eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananları; meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırma yükümlülüğü şeklinde değiştirilmiş, dolayısıyla kamu işyerlerine yüzde dört özürlü, yüzde iki eski hükümlü yanında terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananları da çalışma zorunluluğu getirilmişti (13/7/2012 tarihli haber). Ancak, getirilen bu yeni düzenlemenin ayrıntılarıyla ilgili olarak ise bu güne kadar herhangi bir alt mevzuat düzenlemesi yapılmamıştı.

Nihayet, 6/12/2912 tarihli ve 28489 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle; Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Eski Hükümlü İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile Yurtiçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmelik’te gerekli bazı değişiklikler yapıldı.

Öncelikle, 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Eski Hükümlü İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin adı “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Eski Hükümlü veya Terörle Mücadelede Malul Sayılmayacak Şekilde Yaralananların İşçi Olarak Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” olarak değiştirildi.
Yeni düzenleme çerçevesinde, 50 veya daha fazla işçi çalıştırılan kamu işyerlerinde, yüzde dört özürlü ile yüzde iki eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan işçiyi çalıştırmak zorunlu olacak. Tarım ve orman işlerinin yapıldığı kamu işyerlerinde ise bu zorunluluk 51 veya daha fazla işçi çalıştırılması halinde doğacak.

Niteliği gereği eski hükümlü çalıştırılamayacağı tespit edilen kamu işyerlerindeki bu çalıştırma yükümlülüğü, terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar arasından karşılanacak.

Getirilen bu haktan; 1111 sayılı Askerlik Kanunu veya 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kapsamında askerlik hizmetini yaparken, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinde sayılan terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yaralananlardan, askeri hastanelerce kendilerine verilen sağlık kurulu raporu ve terörle mücadelede yaralandığını gösteren komutanlık yazısı ile durumlarını belgelendirenler yararlanabilecek.

Kamu kurum ve kuruluşları, mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde bir malî yılda altı aydan az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında, eski hükümlü işçilerle birlikte terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan kişileri de çalıştıracak.

Yukarıda belirtildiği şekilde, terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan kişilerden olup bu imkandan yararlanmak isteyenlerin, Türkiye İş Kurumu portalına (http://www.iskur.gov.tr/isArayan/Kayit.aspx) üye olarak veya şahsen Kurum ünitelerine başvurarak kaydolmaları, ayrıca askeri hastanelerce kendilerine verilen “Sağlık Kurulu Raporu” ve terörle mücadelede yaralandığını belgeleyen “Komutanlık Yazısı”nı ilgili İş-Kur ünitesine vermeleri gerekecek.

Kamu ve özel sektör işverenleri, çalıştırmakla yükümlü bulundukları işçileri, yükümlülüğün doğmasından itibaren beş iş günü içinde niteliklerini de belirterek Türkiye İş Kurumundan talep edecekler. Kamu işyerlerinin özürlü ve eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan işçi talepleri, kamuda işçi istihdamına ilişkin mevzuat hükümleri çerçevesinde Türkiye İş Kurumu tarafından, kendisine kayıtlı kişiler arasından karşılanacak.

Çalışırken özürlü, eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan ve iş akdi feshedilmeyenler için tescil talebinde bulunulması halinde, gerekli belgelerine istinaden Türkiye İş Kurumunca özürlü, eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan olarak tescilleri yapılacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Sinan dedi ki:

    Adim sinan 2007 askdrdim haklar şemdilide bana verilen görevden sinir ötesi yapilan operasyon katıldı güneş oprasonu o esnasında terörle girdiğiniz çatışmadan yaralandı sağ gözümde aldığım derbend ogozumle ne isegirdiysem çıktım bana çak rasizlik veriyor bir işde fazla çalıştığım yok vereni arz ederim

  2. İsmail dedi ki:

    Terörle mücadeleden yaralanma elgemle iş arıyorum

  3. Talat bal dedi ki:

    Ișkur’a kayıt yaptır öncelik lı ilanları takip edeceksin kardeșim