Ayda 20 Günü Geçen Çalışmaları Part-Time Bildirenler Yandı !

Ayda 20 Günü Geçen Çalışmaları Part-Time Bildirenler Yandı !
26 Ocak 2020 16:23

Part-time çalışma İş Kanununda kısmi süreli çalışma olarak geçmekte olup, Kanunun 13 üncü maddesinde; işçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşmenin kısmî süreli iş sözleşmesi sayılacağı belirtilmiştir.

İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinde de işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışma olarak tanımlanmıştır.

Part-time yani kısmi süreli çalışanların SGK’ya bildirimlerinin nasıl yapılacağı ise Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 101 inci maddesinde düzenlenmiş olup, maddede; iş sözleşmesi saat ücreti karşılığı yapılmış ise kısmi süreli çalışan sigortalıların ay içinde çalıştığı toplam sürenin 7,5 saate bölünmesiyle, sigortalı için bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısının hesaplanacağı, hesaplamalarda 7,5 saatin altındaki çalışmaların 1 güne tamamlanacağı, 854 sayılı Deniz İş Kanunu ile 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun kapsamında çalışan sigortalıların ay içinde çalıştığı toplam sürenin ise 8 saate bölünmesiyle, ayda kaç gün sigortalı bildirileceğinin hesaplanacağı, bu şekilde yapılacak hesaplamalarda 8 saatin altındaki çalışmaların 1 güne tamamlanacağı belirtilmiştir.

İş Kanununun 63 üncü maddesinde haftalık normal çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiğinden, bu durumda part-time çalışma haftada 30 saatin altında çalışanlar için geçerli olacaktır. Haftada 30 saat veya daha fazla süreyle çalışan işçinin ise çalışması part-time çalışma olarak kabul edilmeyecektir.

Öte yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili olarak Sayıştay tarafından düzenlenen 2017 Yılı Sayıştay Denetim Raporunda; 5510 sayılı Kanun’un 4/1-a maddesi kapsamında kısmi süreli olarak çalışanlardan bazılarının 20 gün üzerinde çalışmasına rağmen primlerinin tam süreli çalışan olarak bildirilmediğinin tespit edildiği, kısmi süreli olarak yapılan çalışmalardan 20 gün üzerindeki çalışma sürelerinin kısmi süreli çalışma olarak sayılamayacağı, söz konusu uygulama için Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün de Sosyal Güvenlik Merkezlerine bu yönde görüş verdiği, dolayısıyla çalışma sürelerinin 30 güne tamamlanmasına yönelik olarak gerekli işlemlerin yapılması gerektiği görüşlerine yer verilmiştir.

Sayıştay’ın bu tespit ve uyarısına istinaden, aylık prim ve hizmet belgesinde çalışma süresi 30 günden az ancak 20 günden fazla gösterilen ve eksik gün nedeni de 06 – Kısmi istihdam olarak belirtilen sigortalılarla ilgili olarak SGK Müdürlükleri işverenlere yazı ve ekinde liste göndererek, yazının tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde listede yer alan sigortalıların çalışma gün sayılarının 30 güne tamamlanması için ek aylık prim ve hizmet belgesi vermelerini istedi. Belge 30 gün içinde verilirse herhangi bir ceza uygulanmayacak, sadece aradaki farka ait sigorta primi tahsil edilecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.