Bakanlık Belirledi – İşyerlerinde Bu Koronavirüs Tedbirlerine Uyulacak !

Bakanlık Belirledi – İşyerlerinde Bu Koronavirüs Tedbirlerine Uyulacak !
5 Nisan 2020 16:41

Yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında iş yerlerinde alınması gereken tedbirler konusunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir kılavuz yayımlamış olup, söz konusu kılavuza göre işyerlerinde işverenler tarafından alınması gereken tedbirler aşağıda belirtilmiştir.

İşverenlerin bu tedbirleri almalarını ve tedbirlere uymalarını sağlama görevi / sorumluluğu işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve diğer sağlık personeline (hemşirelere) ait. Az tehlikeli sınıfta yer alıp 50’den az çalışanı olan yerlerde bu personelleri çalıştırma / görevlendirme zorunluluğu olmadığından, bu işyerlerinde ise tüm sorumluluk işverenlere aittir.

İşyerlerinde Maske Kullanılması da Zorunlu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanan aşağıdaki tedbirler dışında ayrıca, Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA işyerlerinde maske kullanılmasının da zorunlu olduğunu, bu konuda zaman zaman denetim yapılacağını belirtti.

Aşağıda belirtilen tedbirler alınmadan çalışmaya devam edilen veya tedbirlere tam olarak uyulmayan işyerlerindeki çalışanlar, bu konuda varsa işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, işyeri hemşiresine şikayet ve başvuruda bulunabilirler, ayrıca 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13 üncü maddesi ile kendilerine tanınan Çalışmaktan Kaçınma Hakkını kullanabilirler. (Bkz. Çalışmaktan Kaçınma Hakkı Nedir – Nasıl Kullanılır ?)

Bakanlığın hazırladığı kılavuza göre işyerlerinde işverenlerin alması gereken tedbirler başlıklar halinde aşağıda belirtilmiştir.

Servis Araçlarında Alınması Gereken Tedbirler

Çalışanların işe gelip giderken kullandığı servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizlik ve hijyeni sık aralıklarla sağlanacak, servis kullanan çalışanların araç içerisindeki yüzeylere teması mümkün olduğunca azaltılacak, araçların taşıma kapasitesi sosyal mesafe göz önüne alınarak planlanacak, araç girişlerine el dezenfektanları konulacak, seyahat süresince şoför ve tüm yolcuların cerrahi maske takması sağlanacak.

İşyerine Giriş ve Çıkışlarda Alınması Gereken Tedbirler

İşyerine giriş – çıkışların kontrolü sırasında, temas yolu ile geçiş kontrol sistemi bulunan iş yerlerinde bulaşma riskine karşı temassız sistemlerin kullanılması sağlanacak veya geçici süre için temaslı sistemlerin kullanılmayacak. Sosyal mesafe kuralına uygun geçiş işaretlemeleri yapılarak giriş ve çıkışlarda kişiler arasındaki mesafeler korunacak, yığılma ve kalabalıklaşma önlenecek. Ayrıca çalışanların işe girişlerinde temassız ateş ölçer ile ateşlerinin ölçülmesi sağlanacak. Ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikayeti olan çalışanlar iş yeri sağlık personeline, bulunmaması durumunda doğrudan sağlık kuruluşlarına yönlendirilecek.

Çalışma Ortamlarında – Çalışma Sırasında ve Molalarda Alınması Gereken Tedbirler

Çalışma ortamlarında çalışanlar arasındaki sosyal mesafe kuralına uyulacak, koronavirüs salgını dikkate alınarak risk değerlendirmesi ve acil durum planları güncellenecek. Bu çerçevede sosyal mesafe kuralı gözetilerek çalışma yöntem ve şekilleri yeniden gözden geçirilecek, mümkünse sosyal mesafe kurallarına uygun iş organizasyonu yapılacak. Çalışma alanında aynı anda bulunan çalışan sayısının asgari oranda tutulması için planlama yapılacak, mümkün olması halinde uzaktan çalışma gibi yöntemler tercih edilecek. Ara dinlenmeleri ve yemek molalarını da kapsayacak şekilde çalışma süreleri içinde çalışanların birbirleriyle etkileşimlerinin asgari düzeyde olması sağlanacak. Sosyal mesafe kuralı çerçevesinde çalışanlar arasında tokalaşma, sarılma gibi davranışlardan ve ellerle yüz bölgesine temas edilmesinden kaçınılması sağlanacak. Bulaşma riskini azaltacak şekilde uygun kişisel koruyucu donanımlar seçilecek ve çalışanların kullanması sağlanacak.

Ortak Kullanılan Alanlar – Araç ve Gereçlerle İlgili Alınması Gereken Tedbirler

Bilgisayar ait klavye ve fareleri, telefonlar, diyafonlar, mikrofonlar işyerinde ortak kullanılan tüm araç ve gereçler, farklı kullanıcılar tarafından kullanıldıkça sık aralıklarla dezenfekte edilecek.

Asansörlerle İlgili Alınması Gereken Tedbirler

Asansörler mümkün olduğunca kullandırılmayacak, temas edilen yüzeyler sıklıkla dezenfekte edilecek.

Su Sebilleri ve Çay Makineleriyle İlgili Alınması Gereken Tedbirler

Ortak kullanım alanındaki su sebilleri ve çay makineleri mümkün olduğunca kullanılmayacak, çalışanlara kapalı şişelerde su temin edilecek.

İşyerinde Hijyenin Sağlanması Konusunda Alınması Gereken Diğer Tedbirler

Çalışma ortamlarına yeterli sayıda ve elle temas edilmesine gerek duyulmayan çöp kutuları yerleştirilecek, tuvalet, banyo ve lavabolarda yeterli miktarda kişisel hijyen malzemesi bulundurulacak, iş elbiseleri ile harici elbiselerin temasını önlemek için ayrı ayrı yerlerde saklanabilmesine yönelik gerekli düzenlemeler yapılacak. Çalışma ortamının uygun ve yeterli düzeyde havalandırılması sağlanacak. Temas edilen yüzeyler ve zeminler sık sık dezenfekte edilecek.

Yemekhaneler ve Dinlenme Alanlarıyla İlgili Alınması Gereken Tedbirler

Yemekhaneler ve dinlenme alanları sosyal mesafe kuralına uygun düzenlenecek, yemekhane ve dinlenme alanlarında sosyal mesafe ve hijyen kuralları göz önünde bulundurularak, sıra ve masa düzeni uygun şekilde ayarlanacak. Mümkünse, yemekler ve içecekler çalışanlara tek kullanımlık kumanya şeklinde dağıtılacak. Yemekhane ve dinlenme alanları sık aralıklarla dezenfekte edilecek. Yemek öncesinde ve sonrasında ellerin bol su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca yıkanması ve tek kullanımlık havlu ile ellerin kurulanması gibi kişisel hijyen kurallarına uyulması sağlanacak. Baharat, kürdan, tuz, kaşık, çatal, bıçak, bardak gibi malzemelerin tek kullanımlık olacak şekilde sunumu sağlanacak. Yemekhane görevlilerinin kişisel hijyen kurallarına uygun davranması ve uygun kişisel koruyucu donanımları kullanması sağlanacak.

Toplantılar ve Eğitimlerle İlgili Alınması Gereken Tedbirler

Toplantı ve eğitimler salgın bitene kadar ertelenecek, 6331 sayılı Kanun hükümleri başta olmak üzere yasal yükümlülükler nedeniyle ertelenmesi mümkün olmayan toplantı ve eğitimlerin uzaktan eğitim, telekonferans gibi yöntemlerle yapılması tercih edilecek, elektronik ortamdan gönderilecek mesajlar (SMS, e-posta gibi), sosyal medya paylaşımı ve uzaktan eğitim araçlarıyla çalışanlara koronavirüsün yayılımının engellenmesine yönelik bilgilendirme faaliyetleri yapılacak.

Dış Seyahatler ve Görevlendirmelerle İlgili Alınması Gereken Tedbirler

Zorunlu olmadıkça çalışanların işle ilgili seyahatlerin iptal edilecek ya da azaltılacak. Yurt içi seyahatten dönen çalışanların sağlık kontrolünden geçirilmeden işbaşı yapmaları engellenecek ve çalışma süresince sağlık durumları gözlemlenecek. Yurt dışından dönen çalışanların ise işyerine gelmeden önce Sağlık Bakanlığının 14 günlük karantina kuralına uymaları sağlanacak.

Covid-19 (Kononavirüs) Şüphesi Taşıyanlarla İlgili Alınması Gereken Tedbirler

Covid-19 (kononavirüs) şüphesi taşıyanların olması durumunda, bu kişilerle temas eden çalışanlar belirlenecek, il veya ilçe sağlık müdürlüklerinin yönlendirmesine göre hareket edilecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.