Banka Sandıklarının SGK’ya Devri Ne Oldu – Vaz mı Geçildi ?

Banka Sandıklarının SGK’ya Devri Ne Oldu – Vaz mı Geçildi ?
30 Eylül 2022 22:49

Bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret, odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birliklerin personeline (çalışanlarına) malüllük, yaşlılık ve ölümlerinde yardım yapmak üzere tesis veya dernek olarak kurulmuş olan sandıklardan belirli şartları yerine getirenler, SSK zamanında 1965 yılı Ocak ayında yürürlüğe giren 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi kapsamında sandık statüsü kazanmışlardı.

Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığını çatısı altında birleştiren Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) iş ve işlemlerini, uygulamalarını düzenleyen 5510 sayılı Kanun 31.5.2006 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildiğinde söz konusu geçici 20 nci madde kapsamındaki sandıkların SGK’ya bağlanması düşünülmemiş olduğundan, kanunda bu konuya yer verilmemişti.

Ancak henüz yürürlüğe girmeden 08.05.2008  tarihli ve 5754 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanunda önemli değişiklikler yapılmış bu değişiklikler sırasında 5510 sayılı Kanuna eklenen Geçici 20 nci maddede;

“506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuş bulunan sandıkların iştirakçileri ile aylık veya gelir bağlanmış olanlar ile bunların hak sahipleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilerek bu Kanun kapsamına alınır. Üç yıllık süre Bakanlar Kurulu kararı ile en fazla iki yıl daha uzatılabilir. Devir tarihi itibarıyla sandık iştirakçileri bu Kanunun 4 üncü maddesinin (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar.”

şeklinde hükme yer verilmişti. Söz konusu madde 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Daha sonra ise 08.03.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, 6283 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununun 4 üncü maddesiyle, Bakanlar Kuruluna verilen sandıkların devrini iki yıl uzatma yetkisi dört yıl olarak değiştirilmişti.

Maddede banka sandıklarının SGK’ya devir tarihini erteleme konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verildiğinden, maddede belirtilen üç yıllık devir süresinin dolmasının ardından devir süresi Bakanlar Kurulu tarafından birkaç kez uzatılmıştı. (Bkz. Banka Sandıklarının SGK’ya Devri Yine Ertelendi, Banka ve Borsa Sandıklarının SGK’ya Devri Yine Ertelendi)

Bakanlar Kurulunun erteleme yetkisini kullandıktan sonra, bu defa 23.04.2015 tarihli ve 6645 sayılı Kanunla söz konusu geçici 20 nci maddede “Sosyal Güvenlik Kurumuna devir tarihini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir “ şeklinde değişiklik yapılmış ve devir konusundaki süre sınırlaması ortadan kaldırılmıştı. Son olarak 2.7.2018 tarihli ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 203 üncü maddesiyle de söz konusu fıkrada yer alan “Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirildi.

Ancak bildiğimiz kadarıyla Cumhurbaşkanı tarafından, söz konusu Geçici 20 nci madde kapsamındaki sandıkların SGK’ya devri konusunda herhangi bir süre veya tarih belirlenmedi. Dolayısıyla şu an sandıkların SGK ya ne zaman devredileceği konusu belirsiz.

Öte yandan söz konusu Geçici 20 nci madde kapsamına giren sandıkların SGK’ya devrine başından beri bazı itirazlar olup, bu konu sitemizde yayımlanan Vakıf Sandıklarının SGK’ya Devrinde Son Durum ve Sürece İtirazlar başlıklı yazıda da belirtilmişti. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.