Bazı Yabancı Uyruklulara Çalışma İzni Verilmesinde Kolaylık Getirildi-15.02.2012

Bazı Yabancı Uyruklulara Çalışma İzni Verilmesinde Kolaylık Getirildi-15.02.2012
29 Mart 2013 21:36

4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ve Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği uyarınca, yabancı uyrukluların Ülkemizde çalışabilmeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni almaları gerekmektedir.

Çalışma izni için başvuru, başvurunun değerlendirilmesi, çalışma izni verilmesi, izin süresinin uzatılması, başvurunun reddedilmesi gibi birçok konuda usul ve esaslar söz konusu Kanun ve Yönetmelik’te düzenlenmiştir.

Yönetmeliğin “İzinlerin Verilmesi veya Uzatılmasında Değerlendirme” başlıklı 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında; “Bakanlık, ülke içinden istihdam yerine yabancı istihdamını haklı kılacak gerekçeleri değerlendirirken, işin özel niteliğini gösterir bilgiler ile yabancının eğitim durumu, çalışacağı işyerinin ulusal ekonomiye katkısı ve bu niteliklere uygun ücret düzeyi ile istihdam durumunu da dikkate alır. Bakanlık bu fıkrada belirtilen hususlara ilişkin değerlendirme kriterleri belirler.” Hükmü yer almaktadır.

Öte yandan 14/02/2012 tarihli ve 28204 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 13 üncü maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Aşağıda belirtilen yabancıların çalışma izin başvuruları dördüncü fıkrada belirlenen değerlendirme kriterlerine tabi tutulmaksızın sonuçlandırılır:

a) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı yabancılar,

b) Türk ve akraba toplulukları uygulamaları çerçevesinde ikamet izni verilmiş olan yabancılar,

c) İnsani mülahazalar çerçevesinde ikamet izni verilmiş olan yabancılar,

ç) İnsan ticareti mağduru olarak ikamet izni verilmiş olan yabancılar,

d) Anne, baba veya çocuğu Türk vatandaşı olan yabancılar,

e) Vatansız statüsünde ikamet izni verilmiş olan yabancılar.”

Eklenen söz konusu fıkra uyarınca Bakanlık, ülke içinde Türk vatandaşlarının yerine yukarıda sayılan yabancı uyrukluların istihdamını haklı kılacak gerekçeleri değerlendirirken; işin özel niteliğini gösterir bilgiler ile yabancının eğitim durumu, çalışacağı işyerinin ulusal ekonomiye katkısı ve bu niteliklere uygun ücret düzeyi ile istihdam durumu gibi kriterlere tabi tutmadan çalışma izin başvurusunu sonuçlandıracak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Birgül dedi ki:

    İyi günler benim sormak istedim bazı yabancılar kolaylık çalışma izni demişsiniz anne baba ve çocuk TC vatandaşı olan. eşime çalışma izni almak istiyoruz kimse bilgi vermiyor uzun dönem ikamet izni var vatandaş olamadı daha bekliyoruz bunu nereye başvuracak nereden çalışma izni alacaz ve ücretli mi

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’den bilgi alabilirsiniz. Başvurunuzu da Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne (İŞKUR) yapmanız gerekir.