Beklenen Kanun Çıktı – İşte Yeni Askerlik Sistemi

Beklenen Kanun Çıktı – İşte Yeni Askerlik Sistemi
26 Haziran 2019 22:56

Uzun zamandır kamuoyunun ve medyanın gündeminde olan yeni askerlik sistemiyle ilgili düzenlemelerin yer aldığı Kanun Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.  Yeni Kanunla birlikte yıllardır uygulanan 1111 sayılı Askerlik Kanunu da tarihe karıştı.

Bu günkü (26 Haziran 2019 tarihli) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7179 sayılı Askeralma Kanununa göre bundan sonra askerlik sistemi aşağıdaki gibi uygulanacak.

Askerlik çağı, nüfus kayıtlarına göre her erkeğin 20 yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayacak ve 41 yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitecek, yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan erkekler en geç 41 yaşına girdiği yılın ocak ayına kadar askerliğini yapacak. Askerlik çağı; yoklama, muvazzaflık ve yedeklik olmak üzere üç döneme ayrılacak.

Uzun Dönem Kısa Dönem Ayrımı Kalktı – Herkes 6 Ay Askerlik Yapacak

Askerlik süresi erbaş (rütbesiz asker) ve erler (onbaşı ve çavuş) için altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki ay olacak. Askerliğini er olarak yapan ve 26 Haziran 2019 tarihi itibariyle 6 aylık askerlik süresini doldurmuş olan askerler terhis edilecek. Şimdiye kadar uygulanan mevzuata göre uzun dönem askerlik süresi 12 ay, kısa dönem askerlik süresi 6 ay, askerliğini yedek subay olarak yapanlar içinse 12 ay idi. Yapılan yeni düzenleme kısa dönem – uzun dönem askerlik uygulaması sona erdi, artık yedek subay olarak askerliğini yapanlar hariç eğitim durumu ne olursa olsun herkes 6 ay askerlik yapacak.

6 Aydan Sonra 6 Ay Paralı Askerlik İmkanı

Askerliğini erbaş ve er olarak yapanlardan istekli olanlar ve Kanunun 5/5. maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar 6 aylık askerlik görevini tamamladıktan sonra, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi ile terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve altı ay süre ile sınırlı olmak üzere askerlik hizmetlerine devam edecek ve bu sürenin sonunda terhis edilecek. 6 aylık askerlik süresinden sonra bu şekilde askerlik hizmetine devam edenlere bu görevlerinin devamı süresince, net asgari ücretten az olmamak üzere, 257 sayılı Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenecek.

Yedek Astsubaylık Uygulaması Getirildi

Şimdiye kadar uygulanan yedek subaylık (asteğmenlik) yanında ayrıca yedek astsubaylık uygulaması getirildi. İki veya üç yıl süreli yükseköğretim kuramlarından mezun olanlar ve bunların yetkili makamlarca dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunları ile dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kuramlarından mezun olanlar ve bunların yetkili makamlarca dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunlarından istekli olan yükümlülerden, yapılan seçim ve sınıflandırma sonucu yedek astsubay statüsüne ayrılanlar yedek astsubay adayı olacak, öğrenimini tamamlayarak astsubay astçavuş nasbedilenler yedek astsubay olacak. Yedek astsubay olmak isteyenlerin sayısının ihtiyaç duyulan yedek astsubay miktarından fazla olması nedeniyle yedek astsubay olamayanlar askerlik görevlerini erbaş ve er olarak yerine getirecekler.

Yedek Subaylık (Asteğmenlik) Uygulaması Devam Edecek

Dört yıl veya daha fazla süreli yükseköğretim kuruluşlarından mezun olanlar ile yetkili makamlarca dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunu olanlardan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç miktarı kadarı sayıda kişi yedek subay olacak. Askerliğini yedek subay olarak yapmak isteyenlerin sayısının ihtiyaç miktarından fazla olması nedeniyle yedek subay olamayanlardan ihtiyaç miktarı da dikkate alınarak isteyenler askerlik hizmetini yedek astsubay olarak yapabilecek, diğerleri ise erbaş ve er olarak askerliğini yapacak.

Bedelli Askerlik Kalıcı Hale Geldi – Yaş Sınırı Kalktı

Askerlik çağına gelmiş olup askerliğini bedelli olarak yapmak isteyenler, herhangi bir yaş şartı aranmaksızın 240.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel tutarını ödemeleri (1 Temmuz 2019 tarihine kadar 31 bin 343 lira) ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaları hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

Bedelli askerlik yapmak isteyenlerin sayısının bedelli askerlik için belirlenen sayıdan fazla olması hâlinde, bedelli askerlikten yararlanabilecek olanlar kura ile belirlenecek. İstekli sayısının yararlandırılacak kişi sayısından az olması durumunda ise kura çekimi yapılmadan tüm istekliler askerliğini bedelli olarak yapabilecek.

Bedelli askerliğe başvurup ödemeyi yaptığı için sevke tabi olanlardan katılmayarak bakaya kalanlar ile aynı celpte sevke tabi tutulan emsallerinin terhise hak kazanacağı tarihe kadar katılmayanlar haklarını kaybedecekler, bunlar askerlik görevlerini erbaş ve er olarak tamamlayacaklar. Talepleri halinde ödedikleri bedelli askerlik ücreti iade edilecek.

Öğretmenlerin Durumu

Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyaç göstermesi ve Milli Savunma Bakanlığının uygun görmesi üzerine, yedek subay aday adayı olarak silah altına alınacaklardan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlik mesleğini fiilen icra edenler arasından bildirilenler, temel askerlik eğitimini takiben Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilecekler, yani kalan askerlik sürelerini öğretmen olarak tamamlayacaklar.

Doktorların Durumu

Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığınca her celp ve/veya atama döneminde müştereken belirlenen yer ve miktarda yedek subay aday adayı olarak silahaltına alınacak tabipler temel askerlik eğitimini takiben Devlet hizmeti yükümlülüğünü yapmak üzere Sağlık Bakanlığı emrine verilecek ve bu yükümlülüğü yerine getirinceye kadar geçici terhis edilecekler. Bunların her türlü özlük işleri Devlet hizmeti yükümlülüğünün devamı süresince Sağlık Bakanlığınca yürütülecek. Bunlardan usulüne uygun olarak Devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirdikleri Sağlık Bakanlığınca Milli Savunma Bakanlığa bildirilenler askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak ve asteğmen olarak terhis edilecek. Sağlık Bakanlığındaki bu görevleri sırasında usulüne göre tabiplik mesleği ile ilişkileri kesilenler kalan askerlik hizmetlerini er olarak tamamlayacak.

Polislerin Durumu

Emniyet Teşkilatı kadrolarında kadro ve/veya rütbeleri ile ilişkisi devam eden Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup personel ile polis eğitim ve öğretim kuramlarında öğrenim görenler veya bu kuramların giriş sınavlarını kazananlardan askerlik hizmetini yapmamış olanların her türlü askerlik işlemleri ertelenecek. Bunlardan Emniyet Hizmetleri Sınıfında on yıllık hizmet süresini, kamu görevinden sayılmayacak hâller hariç olmak üzere tamamlayanlar askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Geçici süreli görevlendirmeler, yurt dışı misyon koruma, yurt dışında eğitim ve diğer görevler sebebiyle geçirilen süreler de on yıllık hizmet süresinin hesabında dikkate alınacak. On yıllık süre, eğitim ve öğretim kuramlarından mezun olarak fiilen göreve başlanılan tarihte başlayacak. On yıllık süreyi tamamlamadan herhangi bir nedenle Emniyet Hizmetleri Sınıfından ayrılan, başka kurama nakledilen veya bu süre içinde meslekten ilişiği kesilen personel, normal hükümlerine göre askerlik hizmetini yerine getirecek.

Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Dövizle Askerlik

Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmış yabancı ülkelerde; iltica başvurusu dışında elde ettikleri çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatını haiz olanlar ile bir iş sözleşmesine bağlı olarak yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı sertifikasında yazılı mesleğini icra edenlerden;

– Yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere, en az üç yıl süre ile fiilen çalışanlar,

– Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alanlar,

Durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığı ile askerlik şubelerine başvurmaları, 240.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın (1 Temmuz 2019 tarihine kadar 31 bin 343 lira) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca her yılın İlk mesai günü tespit edilen döviz alış kuruna göre avro veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını başvuru tarihinde peşin ödemeleri hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

Yurt dışında ikamet eden ve çok vatandaşlık hakkına sahip olanlar en az üç yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunmaları hâlinde çalışma şartı aranmadan aynı şartlarla dövizle askerlik imkanından yararlanabilecekler.

Askerliği Erteleme (Tecil) Şartları

Yoklamaları veya askere şevkleri sırasında geçici rahatsızlığı nedeniyle askerlik yapamayacakları anlaşılanlar ile tutuklu ve hükümlü olanların askerlik işlemleri ertelenecek. Geçici rahatsızlığı nedeniyle erteleme kararı verilenler rapor bitiminde yeniden muayeneye tabi tutulacak. Aynı rahatsızlık nedeniyle ertelemesi üç yıl süreyle devam edenler hakkında askerliğe elverişli olup olmadıkları kararı verilecek.

Yükümlülerin askerlikleri, lise veya dengi okullarda öğrenim görenler için 22 yaşını, fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında öğrenim görenler için 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla, mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenecek.

Yurt dışında yükseköğretim kuramlarında öğrenim görenlerin askerlikleri, öğrenciliklerinin yetkili Türk makamlarınca tanınmasını müteakip yukarıdaki şartlara göre ertelenecek.

Lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri istekleri hâlinde mezuniyet talihinden itibaren üç yıl, mesleki ve teknik lise mezunları için ilave üç yıl, fakülte veya yüksekokul ile meslek yüksekokulundan ilişikleri kesilenler ile yüksekokul ve meslek yüksekokulu mezunlarının askerlikleri ise mezuniyet ya da ilişik kesme tarihinden itibaren iki yıl süreyle ertelenecek. Bu erteleme süreleri lise veya dengi okul mezunları için 22, mesleki ve teknik lise mezunları için 25, fakülte veya yüksekokul ile meslek yüksekokulundan ilişikleri kesilenler ile yüksekokul ve meslek yüksekokulu mezunları için 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemeyecek.

Erteleme süreleri 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek şartıyla; dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kuramlarından mezun olan yükümlülerin askerlikleri istekleri hâlinde iki yıla, yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise bir yıla kadar ertelenecek. Yurt dışındaki öğrenim kuramlarından mezun olanlara, talepleri hâlinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca bir yılı geçmemek üzere erteleme hakkı tanınabilecek.

Dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kuramlarından mezun olanlardan kamu kuram ve kuruluşlarında görevli olup hizmetinin özelliği sebebiyle ertelenmesine ihtiyaç duyulan kamu personelinin, Devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj ve yüksek lisans yapanların, bağlı oldukları bakanlığın, Cumhurbaşkanlığı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi herhangi bir bakanlığa bağlı veya ilgili bakanlığı bulunmayan kuram personeli ile staj ve yüksek lisans yapanların ilgili kurum amirinin teklifi üzerine, 32 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar askerlikleri ertelenebilecek.

Yabancı ülkelerde;

– Çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatı ile bulunanlar,

– Yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde bulunanlar,

– İkamet eden çok vatandaşlık hakkına sahip olanlar,

durumlarını ispata yarayan belgeler ile bağlı bulundukları Türk konsolosluklarına başvurmaları hâlinde, bunların her türlü askerlik işlemleri, 35 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelenebilecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.