Boşanan Erkek veya Kadın Eski Eşinden Dul Aylığı Alabilir mi ?

Boşanan Erkek veya Kadın Eski Eşinden Dul Aylığı Alabilir mi ?
4 Kasım 2020 23:51

Boşanan kadının ölen eski eşi üzerinden ölüm (dul) aylığı alıp alamayacağı sorusunun cevabı boşanma tarihine göre değişir. Bu konu 2018/38 sayılı SGK Genelgesinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Not: Aşağıda yer alan açıklamalar aynen eşi ölen erkekler için de geçerlidir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki sigortalının ölümü ile dul kalan eşe aylık bağlanabilmesi için, ölüm tarihinde sigortalı ile aralarında 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa uygun olarak evlilik birliğinin yani aralarında resmi nikahlı evliliğin bulunması gerekir.

1- Eğer sigortalı ölmeden önce eşler boşanmışlar ve boşanmaya ilişkin mahkeme kararı kesinleşmişse, bu durumda aralarındaki evlilik bağı ölüm tarihinden önce sona ermiş olacağından, kadın ölen eski eşi üzerinden ölüm aylığı alamaz. Aynı şekilde kadın aralarında resmi nikah bulunmayan eşinin ölümü halinde de o eş üzerinden ölüm aylığı alamaz.

2- Eşlerden biri veya her ikisi boşanma davası açmış, boşanma davası devam ederken sigortalı eş vefat etmişse;

– Ölen sigortalının mirasçıları tarafından 4721 sayılı Kanunun 181 inci maddesine göre boşanma davasına devam edilmemişse, evlilik boşanma ile değil ölüm ile son bulmuş olacağından sağ kalan eşe ölüm aylığı bağlanır.

– Ölen sigortalının mirasçılarından birinin 4721 sayılı Kanunun 181 inci maddesine göre davaya devam etmesi ve mahkeme kararı ile hayattaki eşin kusurlu olduğunun tespit edilmesi halinde sağ kalan eşe ölüm aylığı bağlanmaz.

– Sigortalının ölümünden önce başlatılan boşanmayla ilgili mahkemenin, sigortalının ölümünden sonra da devam ettirilmesi halinde, sağ kalan eşe ölüm aylığı bağlanır, dava sona erip boşanmaya ilişkin mahkeme kararı kesinleştiğinde sağ kalan eşin ölen eş üzerindeki hak sahipliği sona ermiş sayılır ve bağlanmış olan ölüm aylığı kesilir.

3- Kadının ölen eşiyle arasında herhangi bir boşanma veya boşanma davası söz konusu olmaksızın, yani evlilikleri devam ediyorken eşi ölmüşse, bu durumda ölen eşi üzerinden ölüm aylığı bağlanır. Bu şekilde ölüm aylığı bağlanan kadının başka biriyle evlenmesi halinde almakta olduğu ölüm aylığı kesilir. Kadın bu sonraki eşinden boşanır veya sonraki eşinin de ölümü nedeniyle aralarındaki evlilik bağı sona ererse, talep etmesi halinde eski eşinden kendisine tekrar ölüm aylığı bağlanır. Kadın sonraki eşinin ölümüne bağlı olarak onun üzerinden de ölüm aylığı almaya hak kazanırsa, bu durumda kendisine sadece tercih ettiği aylık bağlanır, yani önceki veya sonraki eşinin hangisi üzerinden aylık almak isterse onun üzerinden aylık bağlanır, aynı anda ikisinden dolayı da aylık alamaz.

4- Sonraki eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen yani gerçekte sonraki eşinden boşanmadığı halde resmiyette boşanmış gibi görünüp birlikte yaşamaya devam ettiği tespit edilen kadının eski eşinden bağlanmış olan aylığı kesilir, ödenmiş olan aylıklar da faiziyle birlikte geri alınır.

5- Yukarıda belirtilen hususlar karısı ölen erkekler için de aynen geçerlidir, çünkü kanunda sadece eş ifadesi kullanılmakta olup kadın veya erkek ayrımı yapılmamıştır. Dolayısıyla karısı ölen erkek de yukarıdaki şartlarla ölen karısı üzerinden ölüm (dul) aylığı alabilir.

6- Yukarıda yapılan açıklamalar sadece eşi üzerinden ölüm aylığı alacak kişinin taşıması gereken şartlarla ilgili olup, ölen sigortalıyla ilgili şartlar, yani sigortalının ölümü halinde eş – çocuk – ana ve babasına aylık bağlanması için aranan prim gün sayısı, sigortalılık süresi gibi şartlar Dul ve Yetim Aylığı Alma Şartları başlıklı yazıda açıklanmıştır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Abdullah dedi ki:

    Esler borçlardan dolayı karşılıklı bosanma davasi açmış ve bosanmışlar hiç coculkarı olmamiş eşler beraber aynı evde yasamaya başlamış eski kocasi kısa surede vefat etmiştir boşanmış esinden maaş veya pirimerden yararlanabilirmi? Saygılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kadının kocası vefat ettiğinde boşanma işlemi gerçekleşmiş ve kesinleşmişse artık kadın onun üzerinden dul aylığı alamaz, sigortasından / priminden yararlanamaz, boşandıktan sonra aynı evde birlikte yaşamış olmaları bir anlam ifade etmez, önemli olan ölüm tarihinde kişiler arasından resmi evlilik bağının var olup olmadığıdır.

  2. Cansel dedi ki:

    Mrb benim ilk eşim vefat etti ikinci evliligimi yaptım boşanma âşamasındayiz ilk esimin Messi tekra bağlanabilirmi bana ve sigorta primi nekadar olması lazım ben tekrardan rahmetli esimin maaşını alabilirmiyim

  3. Esma dedi ki:

    Eşim vefat etti ondan 4 yaşında bir kızım var şuan ikinci evliligimi yaptım benim maaşım kızıma mi aktarılıyor yoksa kızımın aldığı maaş aynı mı kalıyor

  4. Ayla Turgut dedi ki:

    Eşimin hiç sigorta başlangıcı bile yok ,şuan 66yaşında maaşı yok ,benimemekli maaşım var ,vefatım halinde eşim benim maaşımı alabilirmi?Erkek ,karısının maaşını alabilirmi??Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kanuna göre dul maaşı yönünden erkekle kadın arasında hiçbir ayrım veya fark yok, nasıl ki kadınlar ölen kocaları üzerinden ölüm (dul) maaşı alabiliyor, aynı şekilde ve şartlarla erkekler de ölen karıları üzerinden ölüm (dul) maaşı alabilirler.

      1. Nur dedi ki:

        Ben boşandım evlenmedim ölen eşimde evlenmedi bitane çocuğumuz var. Ortak ben maaşına bağlana biliyormuyum

  5. Sultan dedi ki:

    Ya bende eşimden bosaniyorum ama bir sorum olacak biz boşandıktan sonra bosadigim kocam vefat etti diyelim çocuklarımın ikiside küçükler biri 7 biride beş yaşına girecek babası vefat ederse babalarının sigortasından maaşından yararlana bilirlermi çünkü ben bosaniyorum eşimden ama biz boşandıktan sonra eşim vefat etti diyelim çocuklarım babasının yine sigortasından maaşından yararlana bilirlermi 7yasindaki kanser hastası oglum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çocuklarınız diğer şartları taşırlarsa babaları üzerinden sağlık yardımı alabilirler, ölümü halinde babaları üzerinden yetim aylığı da alabilirler, boşanmış olmanız buna engel teşkil etmez.

  6. Tuba dedi ki:

    Eşinden boşanmış ve nafaka alan kadının kocası vefat ettiğinde nafaka alma durumu ne olur

  7. Sevgi dedi ki:

    Eşim vefat etti başka biriyle yalasam emekli maaşım kesilirmi