Çalışma Bakanlığının İşletmelerle İlgili Beyaz Bayrak Uygulaması Nedir ?

Çalışma Bakanlığının İşletmelerle İlgili Beyaz Bayrak Uygulaması Nedir ?
12 Mayıs 2023 20:11

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, belli kriterlere göre işletmelerin değerlendirildiği ve ödüllendirildiği “Beyaz Bayrak” isimli bir uygulamayı hayata geçirdi, bu çerçevede ilk Beyaz Bayrak Ödülleri 03 Mayıs 2023 tarihinde verildi.

Beyaz Bayrak Nedir ?

Beyaz Bayrak’ın üzerinde “Düzgün İş Örgütlü İşyeri” sloganı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının logosu bulunuyor. İşletmelerin Beyaz Bayrak Ödülü alabilmesi için belirli koşullara sahip olması gerekiyor.

Beyaz Bayraklı İşletme Sayılmanın Şartları Nelerdir ?

Bir işletmenin Beyaz Bayraklı işletme sayılabilmesi için aşağıdaki şartların hepsini taşıması gerekiyor;

  • Kayıtlı istihdam (işletmede sigortasız işçi çalıştırıldığına dair herhangi bir tespit yapılmamış olması),
  • İdari para cezası uygulanmaması (kanunlara ve mevzuata aykırı herhangi bir işlem veya uygulamadan dolayı idari para cezası uygulanmamış olması),
  • İşletmenin toplu iş sözleşmesi olması,
  • İşletmenin 50 ve üzerinde çalışanı bulunması,
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu olmaması,
  • İş sağlığı ve güvenliği koşullarının yerine getirilmesi,
  • İşyerlerinde iş kazası meydana gelmemiş olması,

şeklinde sayılabilir.

Beyaz Bayrak Uygulaması İşyerlerine Hangi Katkıları Sağlayacak ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Beyaz Bayrak ödül töreninde yaptığı konuşmada; belirli koşulları sağlayan işletmelere (bu koşullar yukarıda belirtilmiştir) Beyaz Bayrak verileceğini ve bu işletmelere belirli faydalar sağlanacağını, Beyaz Bayrak uygulamasının sendikal örgütlülüğe katkı yapacağını, uygulama ile işletmelerin devlet işlemlerinde bir adım öne geçeceğini, daha önemlisi sosyal güvenlik destek primine ilave 1 puan verileceğini belirterek;

“Beyaz Bayrak uygulaması sendikal örgütlülüğe katkı yapacak bir uygulama. Örgütlü işletmelerimize ciddi katkılarımız olacak. İŞKUR projelerinden öncelikle onlar faydalanacak. Hem üretim sürecine katılım projesinde hem iş başı eğitim projesinde Beyaz Bayraklı işletmeler öncelikle yararlanacak. Bunun dışında ihracatçı firmalarımız, ihracat sürecindeki bütün prosedürleri aşmada bir adım önde olacak. Beyaz Bayrak ile birlikte vereceğimiz sertifika kendilerini devlet işlemlerinde bir adım öne geçirecek. Daha önemlisi sosyal güvenlik destek primine ilave 1 puan vereceğiz. Emekçilerimiz örgütlüyse, o iş yerinde toplu iş sözleşmesi mekanizması işliyorsa, işletmelerimiz düzgün iş yapıyorsa onların yanındayız. Türk devleti sosyal bir devlettir. Emekçilerin hukukunu savunmak, düzgün iş yapan işletmelerin hukukunu savunmak da sosyal devletin Çalışma Bakanının görevidir. Ben bu görev bilinciyle Beyaz Bayrak uygulamasının devletimize, milletimize, iş yerlerimize ve çalışma hayatına katkı yapacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Beyaz Bayrak Ödülleri Kimlere Verildi ?

Uygulama kapsamında ilk Beyaz Bayrak Ödülleri; Ford Otomotiv, Tat Gıda, Kordsa Teknik Tekstil, Alarko Carrier, Türkiye Şişe ve Cam, NG Kütahya Seramik Porselen Turizm AŞ, Socar Türkiye, Siemens, Bosch, Kale Radyatör, İstikbal Mobilya, Tetra Pak Paketleme, Borusan Mannesmann Boru, Pınar Süt, TÜPRAŞ, Vakko, Kolin İnşaat, Sanko Tekstil, Sarkuysan Elektrolitik ve Oyak Çimento’ya verildi.

Uygulamaya Sendikalar Nasıl Bakıyor ?

Beyaz Bayrak Ödül töreninde bazı sendika başkanları uygulama konusunda aşağıdaki açıklamaları yaptılar;

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol konuşmasında;

İşverenler olarak uzun yıllardır savundukları ve önerdikleri Beyaz Bayrak uygulamasının işçi, işveren ve kamunun ortak akıl ve mutabakatıyla hayata geçtiğini belirterek, “Zaten üçlü mutabakat olunca ortaya sonuçlar çıkıyor” dedi.

İşçi, işveren ve kamu ayrımına karşı olduklarını söyleyen Akkol, TİSK’in geleneksel olarak düzenlediği Ortak Paylaşım Forumu’nda çalışma hayatını oluşturan üçlü sac ayağı olarak birçok konuda ortak hareket ettiklerini ifade etti.

Ortak Paylaşım Forumu’nda işçi ve işveren tarafının, çalışma hayatının sürdürülebilir olması, iyi örneklerin görünür olması ve devlet tarafından desteklenmesi, rekabetçiliğin korunması ve kayıt dışı istihdamla mücadele edilmesi konusunda hemfikir olduğunu anımsatan Akkol; “Sadece cezalandırma değil doğru işverenlerin de ödüllendirilmesi lazım anlayışıyla Beyaz Bayrak uygulaması bugün hayata geçti. Topluma örnek bir işletmedeki dört temel unsurun altını çizmek istiyorum. Bunlardan birincisi, temiz sicil sahibi örnek bir işletme olmak, sosyal güvenlik hükümlülüklerini eksiksiz ve zamanında yerine getirmek. İkincisi, vergisini tam ve zamanında veren bir işletme olmak. Üçüncüsü, örgütlülüğü desteklemek. Dördüncüsü, iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere çalışma arkadaşlarımıza dokunmak. Bunlar zaten TİSK ekosisteminin olmazsa olmazları. Bunlar önce kendimize sonra çalışma arkadaşlarımıza ve ülkemize verdiğimiz sözler. Bu esasların devletimiz tarafından da değer görmesi bizim için ayrı bir itici güç olacak.” ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da konuşmasında;

“Beyaz Bayrak uygulaması o kadar önemli ki örgütlenmeden korkmamak lazım.” dedi.

Temiz ve güvenilir plajlara Mavi Bayrak asıldığını anımsatan Atalay, sendikal örgütlülüğe sahip ve devlete karşı yükümlülüklerini yerine getiren işletmelere ise artık Beyaz Bayrak verileceğini söyledi.

Türkiye’de sendikalı işçi oranının yüzde 14 civarında olduğuna dikkati çeken Atalay, düşük olan bu oranın Türkiye’ye ve Türk çalışma hayatına yakışmadığını dile getirdi.

Birçok işverenin sendikal örgütlenmeye karşı olduğunu ifade eden Atalay, “Kafanı kaldırdığın zaman değişik ortamlarda bedel ödüyorsun. Birçok işveren ‘Sendikaya ne gerek var?’ diyor. Bu yaklaşım doğru değil. Bu kimseye bir şey kazandırmıyor.” diye konuştu.

Beyaz Bayrak uygulamasının hayata geçmesinde Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) önemli katkısının bulunduğunu vurgulayan Atalay; “Beyaz Bayrak uygulaması o kadar önemli ki örgütlenmeden korkmamak lazım. Şimdi kamu sözleşmeleri gündemde. Bu sözleşme kapsamındaki işçi 150 metre yüksekte elektrik direğinde çalışıyor. Bir işçimiz can verdi, diğeri komada. Bu insanlara 10 bin lira, 11 bin lira vermek adil değil, doğru değil. Yoksa verme ama varsa bu insanlara nefes aldıracak ücretler vermek lazım,” ifadelerini kullandı. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.