Çalışma Hayatında Sürekli İş – Süreksiz İş Ayrımı Nasıl Yapılır ?

Çalışma Hayatında Sürekli İş – Süreksiz İş Ayrımı Nasıl Yapılır ?
29 Ekim 2023 15:55

Çalışma hayatında sürekli iş – süreksiz iş ayrımı İş Mevzuatına göre, hatta bazı durumlarda SGK mevzuatına göre büyük önem arz etmekte olup 4857 sayılı İş Kanununda sürekli iş – süreksiz iş kavramlarının tanımı/ayrımı yapılmıştır.

Hangi İşler Sürekli İş – Hangi İşler Süreksiz İş Sayılır ?

4857 sayılı İş Kanununun “Sürekli ve süreksiz işlerdeki iş sözleşmeleri” başlıklı 10 uncu maddesinde; nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denileceği belirtilmiştir. İş Kanununa göre buradaki ölçü çalışanın yaptığı işin 30 günü aşıp aşmadığıdır.

Ancak bu tanımdan, işçinin ayda 30 günden az çalıştığı işlerin hepsinin süreksiz iş sayılacağı sonucu çıkarılmamalıdır. İşçi bir iş yerinde/bir işte ayda sadece 1 gün çalışsa bile, iş sözleşmesi feshedilene kadar her ay o işyerinde/o işte çalışıyorsa, çalışması sonraki aylarda da devam ediyorsa, o iş sürekli iş sayılır. Çünkü bu durumda süreklilik söz konusudur. Buna karşılık işçi bir işte/bir işyerinde sadece bir defa ve 31 günden az çalışmış ve işten ayrılmışsa, bir daha o işçinin o işte/o işyerinde çalışacağına dair işverenle yapılmış herhangi bir anlaşma yoksa, o iş belirsiz iş sayılır.

SGK Mevzuatına Göre Sürekli İş – Süreksiz İş Ayrımı Yapılan Durumlar

1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere, ev hizmetlerinde çalışanların 5510/Ek 9 kapsamında sigortalı sayılmalarına ilişkin mevzuat düzenlemesi yapılmadan önce SGK mevzuatına göre ev hizmetlerinde sadece ücretle ve sürekli olarak çalışanlar sigortalı sayılıyordu. Ev işlerinde ücretle çalışsa bile süreksiz olarak çalışanlar sigortalı sayılmıyordu, bunları çalıştıranların SGK’ya bildirim yapmaları gerekmiyordu. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ev hizmetlerinde çalışanlar için Ek 9 kapsamında sigortalılık uygulaması hayata geçirildikten sonra da SGK aynı uygulamayı devem ettirdi. 2013/11 sayılı SGK Genelgesine göre ev hizmetlerinde çalışanların EK 9 kapsamında sigortalı sayılabilmesi, bunların çalıştıran işverenlerin sigortalı yapma zorunluluğu doğabilmesi için, ev hizmetlerinde ücretle çalışanların yapmış oldukları işin niteliği bakımından öncelikle sürekli iş olup olmadığının belirlenmesi, sigortalılığın sağlanabilmesi için evle bağlantılı işlerin ücretle ve belli bir süreklilik içinde yapılıyor olması, süreklilik için çalışmanın belirli bir yoğunluğa ulaşması şartlarının aranması gerekiyor. (Bkz. Ek-9 Kapsamında Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı)

Ev hizmetlerinde süreksiz olarak çalışanlar sigortalı sayılmıyorken, yine SGK mevzuatına göre, 5510/Ek-5 kapsamında ise (Tarım SSK) tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar sigortalı olabiliyor. (Bkz. Ek-5 Tarım Sigortası Şartları ve Avantajları) Tarım ve orman işlerinde sürekli iş kapsamına girecek şekilde işçi çalıştıran işverenin ise çalıştırdığı kişiyi sigortalı yapması gerekiyor.

İş Mevzuatına Göre Sürekli İş – Süreksiz İş Ayrımı Yapılan Durumlar

4857 sayılı İş Kanununun 10 uncu maddesinde, süreksiz işlerde çalışanlar hakkında bu Kanunun 3, 8, 12, 13, 14, 15, 17, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 75, 80 ve geçici 6 ncı maddelerinin uygulanmayacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla bu maddeye göre de çalışanın yaptığı işin sürekli iş veya süreksiz iş kapsamına girip girmediğinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır.

SGK Mevzuatına Göre Sadece Ev Hizmetleri İle Tarım ve Orman İşlerinde Süreksiz Olarak Çalışanlar Sigortalı Sayılmıyor

Yukarıda da belirtildiği üzere, SGK mevzuatına göre sadece ev hizmetleriyle tarım ve orman işlerinde süreksiz olarak çalışanlar sigortalı sayılmıyor, sadece ev hizmetleriyle tarım ve orman işlerinde süreksiz olarak işçi çalıştıran işverenlerin bunları sigortalı yapması gerekmiyor. Bunun dışındaki işlerde işveren bir işçiyi sadece 1 kez ve sadece bir gün, hatta birkaç saat çalıştırmış/çalıştıracak olsa bile, işçinin sigortasını yapması gerekiyor. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.