Çalışma Hayatında Yaka Renkleri Ne Anlama Gelmektedir ?

Çalışma Hayatında Yaka Renkleri Ne Anlama Gelmektedir ?
19 Temmuz 2022 23:29

Birçoğumuz çalışma hayatıyla ilgili olarak mavi yakalı çalışanlar, beyaz yakalı çalışanlar gibi çalışanlarla ilgili ayrı ayrı nitelendirme ve isimlendirmelere şahit olmuş, rastlamışızdır.

Bu ayrım ve nitelendirmeye özellikle çalışanı fazla olan, kurumsal işyerlerinde ve şirketlerde/firmalarda rastlanmaktadır. Çalışanlar arasında yapılan bu ayrımın sebebi, yaptıkları işlerin kapsam ve niteliğinden kaynaklanmakta olup, buna bağlı olarak da çalışanlar arasında statü ve ücret farklılıklarını doğurmaktadır. Hatta çalışanların mavi yaka, beyaz yaka biri ayrıma tabi tutulmasını ve kendilerine farklı ücret ödenmesini Yargıtay bile belirli şartlarla normal karşılamaktadır. (Bkz. Çalışanlar Arasında Mavi Yaka – Beyaz Yaka Ayrımı Yasal mı ?)

Peki çalışanlara verilen mavi yaka, beyaz yaka gibi ayrı ayrı isimler ve nitelendirmeler ne anlama gelmektedir ? Bu konu İŞKUR tarafından yayımlanan Meslek Seçimine Destek Dergisinin 8 inci sayısında aşağıdaki şekilde açıklanmıştır;

▪ Yaka rengi, çalışanların nitelik ve pozisyonlarına göre belirlenmektedir.

▪ Mavi Yaka: İşini büyük oranda kas/kol gücüne dayalı olarak yapan çalışanlardır.

▪ Beyaz Yaka: Genellikle büro çalışanları veya yönetici olarak anılan maaşlı profesyonellerdir. Altın yaka, çeşitli düzeylerde bilgi işi ile uğraşan, bilgiyi üreten, toplayan, depolayan, analiz eden ve eşgüdümleyen yüksek nitelikli çalışanları ifade eder.

▪ Gri Yaka: Mavi ile beyaz yakalı işçiler arasında kalan, şef, ustabaşı, teknisyen gibi ara elemanları tanımlamak için kullanılmaktadır.

▪ Pembe Yaka: daha ziyade kadın çalışanlarla özdeşleştirilen hemşirelik, sekreterlik, bakım gibi mesleklerde çalışanlar için kullanılmaktadır.

▪ Yeşil Yaka: yenilenebilir enerji mühendisliği, rüzgar enerjisi uzmanlığı, çevre ve enerji hukuku uzmanlığı, organik tarım mühendisliği, atık su uzmanlığı gibi, imalat, tarım, hizmet ve Ar-Ge sektörlerinde insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri gidermeyi amaçlayan işler ve meslekler olarak ifade edilmektedir.

▪ Farklı renklerdeki yaka renkleri birbirinden kesin çizgilerle ayrılmamakla birlikte, çalışanların kendi nitelikleri ve iş olanakları ölçüsünde renkler arasında geçişi de mümkün olabilmektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.