Deprem Bölgesindeki SGK Müdürlüklerinin Bazı İşlemleri Başka İllerdeki Müdürlüklere Devredildi

Deprem Bölgesindeki SGK Müdürlüklerinin Bazı İşlemleri Başka İllerdeki Müdürlüklere Devredildi
28 Şubat 2023 22:41

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 10 ili etkileyen deprem felaketi nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu bazı tedbirler almış, depremzedelere birçok konuda kolaylık getirmiş, bazı uygulama değişikliklerine gitmişti.

Deprem felaketi nedeniyle SGK tarafından alınan tedbirler ve getirilen kolaylıklar ile uygulama değişikliklerine Deprem Özel sayfasından ulaşabilirsiniz.

Söz konusu deprem felaketinden, o illerde görev yapan Sosyal Güvenlik Kurumu personeli ve/veya Kurum binaları da etkilendiğinden, Kurum aldığı yeni tedbirler kapsamında deprem bölgesindeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri tarafından yapılacak bazı iş ve işlemleri başka illerdeki SGK Müdürlüklerine devretti.

Konuya ilişkin Kurum duyurusu ile Genel Yazılar gereğince yapılacak işlemler aşağıda yer almaktadır.

DEPREM FELAKETİ NEDENİYLE HİZMETTE AKSAMA OLACAK İL MÜDÜRLÜKLERİMİZİN FAALİYETLERİNİN YERİNE GETİRİLECEĞİ YERLER HAKKINDA DUYURU

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

DUYURU

DEPREM FELAKETİ NEDENİYLE HİZMETTE AKSAMA OLACAK İL MÜDÜRLÜKLERİMİZİN FAALİYETLERİNİN YERİNE GETİRİLECEĞİ YERLER HAKKINDA

Mücbir sebep ilan edilen yerlerdeki Sosyal güvenlik il müdürlüklerimiz/merkez müdürlüklerimizde yerine getirilen işveren işlemleri, 4/b (BAĞ-KUR) ve primini kendi ödeyen sigortalı işlemleri, genel sağlık sigortası tescil ve prim işlemleri, kayıt dışı istihdamla mücadele servisi işlemleri ve sosyal güvenlik denetmen işlemleri, il müdürlüklerimiz/merkez Müdürlüklerimizde yapılmaya devam edilecektir. Ancak 06/02/2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketi nedeniyle Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illerindeki binalarımızda meydana gelen hasar durumu, alt yapıda oluşan aksaklıklar ve personelimizin sağlık durumları yönünden bu illerimizde yukarıda belirtilen iş ve işlemlerde aksama olabileceği değerlendirildiğinden geçici olarak, belirtilen iş ve işlemlerin başka illerde yapılması için gerekli önlemler alınmıştır.

Buna göre;

Adıyaman ilimizdeki il müdürlüğümüz ve merkez müdürlüklerimizde sunulan hizmetlerde aksama olması halinde bu hizmetler Bingöl İl Müdürlüğünde,

Hatay ilimizdeki il müdürlüğümüz ve merkez müdürlüklerimizde sunulan hizmetlerde aksama olması halinde bu hizmetler Mersin İl Müdürlüğünde,

Kahramanmaraş ilimizdeki il müdürlüğümüz ve merkez müdürlüklerimizde sunulan hizmetlerde aksama olması halinde bu hizmetler Kayseri İl Müdürlüğünde,

Yerine getirilecektir.

Diğer yandan Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde işyeri bulunan işverenler ve bu illerde ikamet eden/faaliyet gösteren sigortalılarımız, müracaat gerektiren iş ve işlemlerde kendilerine en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne/merkezine şahsen veya adi posta, taahhütlü, iadeli taahhütlü, APS veya PTT Kargo yoluyla müracaat edebileceklerdir. Müracaat edilen birimlerimiz, yapılan başvurunun gereğinin yapılması için, başvuru evraklarını ilgili sosyal sosyal güvenlik il müdürlüğümüz/merkez müdürlüğümüze ve bu illerin iş ve işlemleri için görevlendirilen yukarıda belirtilen il müdürlüklerimize gönderilerek işlemler öncelikle sonuçlandırılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAZISINA GÖRE YÜRÜTÜLECEK UYGULAMALAR VE YAPILACAK İŞLEMLER

Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin 23.02.2023 tarihli ve “Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü İşlemlerinin Devri” konulu Genel Yazısına göre başka il müdürlüklerine devredilen işlemler aşağıda belirtilmiştir.

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş illerinde Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü görev alanında bulunan;

1- İşveren işlemleri

  • İşveren İşlemleri,
  • İcra İşlemleri,
  • İstihdam Teşvik İşlemleri,
  • Asgari işçilik işlemleri,
  • 4/c İşverenlerinin İdari Para Cezası İşlemleri,
  • Tarımsal Kesinti Sorumlularının İşlemleri,

İşyeri dosyasının bulunduğu il müdürlüğünde, il müdürlüğünün çalışmaya uygun olmaması halinde il müdürünce belirlenecek olan Sosyal Güvenlik Merkezinde, Sosyal Güvenlik Merkezinin/Merkezlerinin de çalışmaya uygun olmaması durumunda,

Hatay İl Müdürlüğünce yapılması gereken iş ve işlemler Mersin İl Müdürlüğünce,

Kahramanmaraş İl Müdürlüğünce yapılması gereken iş ve işlemler Kayseri İl Müdürlüğünce,

Adıyaman İl Müdürlüğünce yapılması gereken iş ve işlemler Bingöl İl Müdürlüğünce,

yerine getirilecek.

2- 4/b (BAĞ-KUR) ve Primini Kendi Ödeyen Sigortalı İşlemleri

  • 4/b(Bağ-Kur) Prim İşlemleri,
  • Primini Kendi Ödeyen Sigortalıların Prim İşlemleri,

kişinin dosyasının bulunduğu il müdürlüğünde, il müdürlüğünün çalışmaya uygun olmaması halinde il müdürünce belirlenecek olan Sosyal Güvenlik Merkezinde, Sosyal Güvenlik Merkezinin de çalışmaya uygun olmaması durumunda sigortalı ya da hak sahiplerinin talepte bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezleri tarafından sonuçlandırılacak.

3- Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim İşlemleri

Genel sağlık sigortası tescil ve prim işlemleri kişinin dosyasının bulunduğu il müdürlüğünde, il müdürlüğünün çalışmaya uygun olmaması halinde il müdürünce belirlenecek olan Sosyal Güvenlik Merkezinde, Sosyal Güvenlik Merkezinin de çalışmaya uygun olmaması durumunda sigortalı ya da hak sahiplerinin talepte bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezleri tarafından yapılacak,

Sigortalının başvurusuna gerek olmayan işlemlerde ise (genel sağlık sigortası tescili güncelleme ve tebligat işlemleri);

Hatay İl Müdürlüğünce yapılması gereken iş ve işlemler Mersin İl Müdürlüğünce,

Kahramanmaraş İl Müdürlüğünce yapılması gereken iş ve işlemlerin Kayseri İl Müdürlüğünce,

Adıyaman İl Müdürlüğünce yapılması gereken iş ve işlemler Bingöl İl Müdürlüğünce,

yerine getirilecek.

4- Kayıt Dışı İstihdamla (Sigortasız İşçi Çalıştırmayla) Mücadele Servisi İşlemleri

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü görev alanında bulunan ve il müdürlükleri tarafından yerine getirilmekte olan iş ve işlemler işyeri dosyasının bulunduğu il müdürlüğünde, il müdürlüğünün çalışmaya uygun olmaması halinde il müdürünce belirlenecek olan Sosyal Güvenlik Merkezinde, Sosyal Güvenlik Merkezinin de çalışmaya uygun olmaması durumunda;

Hatay İl Müdürlüğünce yapılması gereken iş ve işlemler Mersin İl Müdürlüğünce,

Kahramanmaraş İl Müdürlüğünce yapılması gereken iş ve işlemler Kayseri İl Müdürlüğünce,

Adıyaman İl Müdürlüğünce yapılması gereken iş ve işlemler Bingöl İl Müdürlüğünce,

yerine getirilecek.

5- Sosyal Güvenlik Denetmen İşlemleri

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü görev alanında bulunan ve il müdürlükleri tarafından yerine getirilmekte olan iş ve işlemler işyeri dosyasının bulunduğu il müdürlüğünde, il müdürlüğünün çalışmaya uygun olmaması halinde il müdürünce belirlenecek olan Sosyal Güvenlik Merkezinde yerine getirilecek.

Sosyal Güvenlik Merkezinin de çalışmaya uygun olmaması durumunda;

  • Ünite havuzunda bulunan ve henüz Sosyal Güvenlik Denetmen/Denetmen Yardımcılarına verilmemiş incelemelere ilişkin iş ve işlemler Genel Müdürlükçe verilecek ikinci bir talimata kadar ertelenecek.
  • Sosyal Güvenlik Denetmen/Denetmen Yardımcılarının zimmetinde bulunan görevler iade edilecek.
  • Sosyal Güvenlik Denetmen/Denetmen Yardımcılarının süreçleri tamamlamış oldukları incelemelerle ilgili raporlar aşağıda belirtilen ilgili il müdürlüklerine gönderilecek.

Hatay İl müdürlüğünce yapılması gereken iş ve işlemler Mersin İl müdürlüğünce,

Kahramanmaraş İl müdürlüğünce yapılması gereken iş ve işlemler Kayseri İl müdürlüğünce,

Adıyaman İl müdürlüğünce yapılması gereken iş ve işlemler Bingöl İl müdürlüğünce,

yerine getirilecek.

6- Asgari İşçilik İşlemleri

Özel bina inşaatı veya ihale konusu işlerle ilgili asgari işçilik araştırma işlemi (yeterli işçilik bildirilip bildirilmediğinin hesaplanması işlemi) fiziki dosyada yer alan bilgilerle birlikte kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgi ve belgeler üzerinden yürütülmektedir.

Araştırma için esas olan bilgilerin mevcut olması ya da elde edilebilir olması durumunda araştırma işlemi yapılacak.

Araştırma için esas bilgiler mevcut değil ve elde edilebilir durumda değilse araştırma işlemi 31/08/2023 tarihine kadar yapılmayacak.

Bilgi ve belgeye afet halinden dolayı erişilememesi durumunda; ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yazışma, telefon vb. iletişim sonrası da belge temin edilemiyorsa il/merkez müdürü/yardımcısı tarafından yapılan işlemlerin detayının da yer aldığı bir tutanakla durum tespit edilerek bilgi ve belgelerin elde edilebilir olmadığına karar verilecek.

Yetkilendirilen İl Müdürlüklerine başvurunun iletilmesi, daha önce devam eden bir araştırma işleminin tamamlanması talebi halinde aynı şekilde bilgi ve belgelerin elde edilebilirliğine göre araştırma işlemine karar verilecek.

7- İlişiksizlik Belgesi Yazıları

Özel nitelikteki inşaat işlerindeki ilişiksizlik belgesi araştırma işleminin yukarıdaki “Asgari İşçilik İşlemleri” bölümü esasları doğrultusunda yapılabilirliği kontrol edilecek, araştırma yapılabiliyorsa işlemler genel esaslara göre yürütülecek.

Araştırma yapma imkanı bulunmuyorsa 5510 sayılı Kanun’un 91’inci maddesine istinaden Kurum Yönetim Kurulunun 09/02/2023 tarihli, 2023/24 sayılı kararı ile alınan erteleme döneminin sona ermesine (31/08/2023) kadar beklenecek ve sonrasında yeniden bilgi ve belgelerin elde edilebilirliği kontrol edilerek bilgi ve belge (Ruhsat, Yapı Kullanma İzin Başvurusu) elde edilemiyorsa sosyal güvenlik denetmeninden yapının araştırmaya esas bilgilerinin tespit edilmesi istenilecek. Denetmenin tespitinde araştırma işlemine esas bilgilerin yer alması halinde genel esaslar uygulanacak.

8- Borcu Yoktur Yazıları

İşlemleri taşınan illerde işyeri bulunan işverenler tarafından talep edilen borcu yoktur belgeleri, Türkiye genelinde işveren servisinin bulunduğu herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat edilmesi halinde müracaatta bulunulan Merkez tarafından düzenlenebilecek.

9- Prim Teşvik, Destek ve İndirimleriyle İlgili İşlemler

Kurumca uygulanan 17 farklı prim teşvik, destek ve indirim uygulaması bulunmaktadır. Bu teşvik uygulamalarından bazılarında işverenlerin ilgili kurumlardan aldıkları belgelerle SGK’ya başvurması, bazılarında ise işyeri dosyası tescil edilmesi ve işverene bilgilendirme yazısı gönderilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda;

a) 5510 sayılı Kanunun Ek 2 nci maddesinde yer alan sigorta primi teşviki uygulamasında;

– Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca düzenlenen teşvik belgelerine istinaden Kurumumuza intikal ettirilen bilgilerin sisteme kodlanmasının ardından ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğünce/sosyal güvenlik merkezince işverenlere teşvikten yararlanılmasına ilişkin bilgilerin resmi bir yazı ile bildirilmesi,

– Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yatırım teşvik belgesi verilen bir işyerine birden fazla yatırım teşvik belgesinin verildiği durumlarda her bir teşvik belgesi için ayrı bir işyeri dosyasının tescil edilmesi,

– Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararlar kapsamında desteklenen tersanelerin gemi inşa yatırımlarında, teşvikten yararlanılacak her bir gemi için ayrı bir işyeri dosyasının tescil edilmesi,

b) 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında sigorta prim teşvikinden yararlanacak işverenlerce, teşvikten yararlanmaya hak kazanıldığına ilişkin ilgili kurum, kuruluş, vakıf veya denetimle görevli şirketlerden alınan belgeler ile birlikte Kurumumuzun ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak müracaat edilmesi,

c) 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu kapsamında sigorta primi teşvikinden yararlanacak işverenlerce ‘Kültür Yatırım Belgesi’ veya ‘Kültür Girişim Belgesi’ ile kurumlar vergisi mükellefi olduklarına ilişkin ilgili vergi dairesinden alınan belgelerin sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine dilekçe ekinde ibraz edilmesi,

d) 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 10 uncu maddesi kapsamında sigortalının mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretim okulunu bitirmiş olması ve işverenlerce e-Sigorta kanalıyla yapılacak olan müracaatlarında kapsama giren sigortalıların mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretim okulunu bitirmiş oldukları yönünde beyanda bulunmaları halinde, söz konusu belgelerin, e-Sigorta kanalıyla yapılan başvurunun onaylandığı tarihten itibaren 30 gün içinde işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine elden ibraz edilmesi veya bir suretinin posta kanalıyla gönderilmesi,

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 10 uncu maddesi kapsamında ilave 12 ay destekten yararlanmaya ilişkin başvuruların 26/08/2019 tarihli ve E.12261376 sayılı Genel Yazı kapsamında değerlendirilerek Başkanlığa gönderilmesi,

gerekmektedir.

Buna göre, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinde işlem gören işyerleri hakkında söz konusu teşvik işlemleri kapsamında gerek işverenlerce ibraz edilecek belgelerin işleme alınması, gerekse teşvikten yararlanmaya esas işyeri dosyası tescil işlemleri ile işverenlere gönderilecek bilgilendirme yazılarının hazırlanması işlemleri; öncelikle Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinde, il müdürlüğünün çalışmaya uygun olmaması halinde il müdürünce belirlenecek olan Sosyal Güvenlik Merkezinde, Sosyal Güvenlik Merkezinin/Merkezlerinin de çalışmaya uygun olmaması halinde yetkilendirilen sosyal güvenlik il müdürlüğü tarafından yerine getirilecek.

10- 4/c İşverenlerinin İdari Para Cezası İşlemleri

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalılar yönünden kamu idarelerine uygulanacak idari para cezası uygulamaları, ünitelerde yetki tanımlaması yapılmış olan personelce, Kesenek4/c Intra programından yapılmaktadır.

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri uhdesinde takip edilen 4-c idari para cezası işlemleri;

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri tarafından yerine getirilebileceğine karar verilmesi halinde; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince,

İlgili il müdürlüklerince yerine getirilemeyeceğine karar verilmesi halinde ise;

– Hatay İl müdürlüğünün işlemleri Mersin İl müdürlüğünce,

– Kahramanmaraş İl müdürlüğünün işlemleri Kayseri İl müdürlüğünce,

– Adıyaman İl müdürlüğünün işlemleri Bingöl İl müdürlüğünce,

yapılacak.

11- Tarımsal Kesinti Sorumlularının İşlemleri

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri uhdesinde takip edilen tarımsal kesinti sorumlularının işlemleri (tescil ve şifre işlemleri, süresi dışında verilecek kesinti bildirim işlemleri vs.);

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri tarafından yerine getirilebileceğine karar verilmesi halinde; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince,

İlgili il müdürlüklerince yerine getirilemeyeceğine karar verilmesi halinde ise;

– Hatay İl müdürlüğünün işlemleri Mersin İl müdürlüğünce,

– Kahramanmaraş İl müdürlüğünün işlemleri Kayseri İl müdürlüğünce,

– Adıyaman İl müdürlüğünün işlemleri Bingöl İl müdürlüğünce,

yapılacak.

Bu kapsamda yürütecek işlemlerin yerine getirilmesi için sosyal güvenlik il müdürlüğünce/sosyal güvenlik merkezince öncelikle GÜVENCE sisteminde tarımsal kesinti sorumlularının ünitelerinin işlem yapacak üniteye nakil işlemi yapılması gerekmektedir.

12- İcra Takip Haciz Ve Satış Servisleri İşlemleri

Erteleme kapsamındaki illerde bulunan üniteler tarafından uygulanmış olan e-mevduat hacizlerine ait bloke iptal paketleri Genel Müdürlük tarafından oluşturularak bankalara gönderilmiş ve bu kapsamdaki e-mevduat hacizleri fek edilmiş yani kaldırılmıştır.

Yine erteleme kapsamındaki ünitelerce erteleme öncesi uygulanmış olan Kurumca bağlanan gelir ve aylıkların haczine istinaden yapılan kesintiler MOSİP programı üzerinden durdurulmuş ve 2023 Şubat ayına ilişkin yapılan haciz kesintilerinin iadesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Erteleme kapsamındaki ünitelerce uygulanmış olan araç yakalama şerhlerinin kaldırılması gerektiğinden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince uygulanan yakalama şerhlerinin (borcun ödenmiş olması halinde haciz veya diğer şerhlerin) devralan ünitece fek edilebilmesi için gerekli işlemler yapılacaktır.

Teminat değişikliği taleplerinin değerlendirilmesi, ödemeler nispetinde veya fazlaya ilişkin hacizlerin kaldırılabilmesi ve borcun ödenmiş olması halinde taşınmaz hacizlerinin devralan ünitece fek edilebilmesi için gerekli işlemler yapılacaktır.

6183 sayılı Kanun’un 79’uncu maddesine istinaden uygulanmış her türlü hak ve alacak hacizlerinin fekki borçlunun talebine istinaden işlemleri devralan ünite tarafından yapılacaktır.

Öte yandan, 6183 sayılı Kanun’un uygulamasına ilişkin borçlu veya diğer kurum ve kuruluşlar tarafından iletilecek talepler, itirazlar, yazışmalar ve benzeri her türlü işlemler devralan il müdürlüğü tarafından yerine getirilecektir.

13- Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim İşlemleri

Genel sağlık sigortalısının başvurusuna ihtiyaç olmaksızın yapılan ancak “GSS 60. MADDE” programında listeleme yapılmasını gerektiren; gelir testi sonucuna göre tescil güncelleme veya tebligat işlemlerine ilişkin iş ve işlemlerin Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince gerçekleştirilememesi halinde Mersin, Kayseri ve Bingöl Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince gerçekleştirilecektir.

Genel sağlık sigortalılarının yazılı talebine bağlı olarak gerçekleştirilen;

– Bakmakla yükümlü olunan kişilerden Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında (60/1/g) genel sağlık sigortalısı olmayı talep etme ve bu kapsamdaki sonlandırma,

– Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fırkasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi (60/1/c-1) kapsamında olup, beyan ile Kanunun (60/1/g) bendine geçmeyi talep etme,

– Yabancı uyrukluların (60/1/d), yabancı uyruklu öğrencilerin (60/7) ve Türk soyluların (Ek-13) genel sağlık sigortalısı olma ve sonlandırma,

– Yurt dışında öğrenim görme, yurt dışında sağlık hakkı bulunma, gemi adamı olarak yurt dışında bulunma nedeni ile Kanunun (60/1/g) bendi sonlandırma,

– Emanette yer alan genel sağlık sigortası primlerinin genel sağlık sigortalısına iade,

İşlemlerinin aşağıda “Diğer Hususlar” bölümünde yapılan açıklamalar doğrultusunda geçekleştirilmesi gerekmektedir.

Herhangi bir başvuru veya listeleme gerekmeksizin resen gerçekleştirilen;

– Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan kişilerin (60/1/g) veya (60/1/c-1) (SGM Resen Tescil) tescili, başka kapsamda sigortalı olma veya bakmakla yükümlü olunan kapsamına geçme nedeniyle tescil sonlandırma,

– Ana veya babasından sağlık hizmeti alamayan 18 yaş altı çocukların Kanunun (60/1/c-1) tescil işlemleri ve bu kapsamda tescil sonlandırma,

– Ana veya babasından sağlık hizmeti alamayan lise veya üniversite mezunlarının Kanunda aranan yaş şartına kadar 2 yıl süreyle Kanunun (60/1/c-1) tescil işlemleri ve bu kapsamda tescil sonlandırma,

– Yabancı uyruklu öğrencilerin ve yabancı uyrukluların tescil süresini uzatma,

İşlemleri ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne bilgi verilmeksizin doğrudan gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

14- Diğer Hususlar

Sigortalılar, işverenler ve genel sağlık sigortalıları bakımından müracaat gerektiren iş ve işlemlerde öncelikle kendilerine en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne/merkezine şahsen veya adi posta, taahhütlü, iadeli taahhütlü, APS veya PTT Kargo yoluyla müracaat edilerek öncelikli olarak iş ve işlemler bu üniteler tarafından sonuçlandırılacaktır. Söz konusu işlemlerin sonuçlandırılamaması halinde ise başvuru alınarak öncelikli olarak ilgisine göre Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine gönderilerek ilgili iş ve işlemlerin bu üniteler tarafından sonuçlandırılması sağlanacaktır. İlgili başvuruya konu iş ve işlemlerin Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri tarafından da sonuçlandırılamaması halinde ise başvuruya ilişkin bilgi ve belgeler gerekli işlemlerin yapılabilmesi amacıyla bu illere ilişkin belirlenen koordinatör sosyal güvenlik il müdürlüklerine gönderilecektir.

EMEKLİLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAZISINA GÖRE YÜRÜTÜLECEK UYGULAMALAR VE YAPILACAK İŞLEMLER

Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin 27.02.2023 tarihli ve “Kahramanmaraş Merkezli Deprem Felaketi Nedeniyle Yapılacak İş ve İşlemler” konulu Genel Yazısına göre başka il müdürlüklerine devredilen işlemler ve yürütülecek uygulamalar aşağıda belirtilmiştir.

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinin sigortalı tescil, hizmet ve borçlanma işlemleri, aylık bağlama işlemleri, maluliyet ve çalışma gücü kaybı tespitine ilişkin işlemleri aşağıdaki şekilde yürütülecek.

Elazığ ili ve Sivas ilinin Gürün ilçesi ile ilgili işlemler, aşağıdaki esaslara göre kendi ünitelerince yapılmaya devam edilecek.

A) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (a) Bendi Kapsamında Yapılacak İş ve İşlemler

1- Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesinin Re’sen Düzenlenmesi ve Aylık Bağlama İşlemi

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteren işyerlerinde sigortalı olup, hizmet akdi sona ermiş olmasına rağmen 10 gün içerisinde verilmeyen veya verilemeyen işten ayrılış bildirgeleri için sigortalılardan bu illerde veya bu iller haricindeki diğer il müdürlüklerine başvurarak işten ayrıldığını yazılı beyan eden sigortalıların işten ayrılış bildirgeleri sigortalının talepte bulunduğu ünite tarafından düzenlenecek.

2013/11 sayılı Genelgenin Birinci Kısım, Altıncı Bölümünde yer alan “1.1- İşten ayrılış bildirgesinin re’sen düzenlenmesi” başlıklı bölümünde her ne kadar işten ayrılış bildirgesinin, ünitece yapılacak bir ay süreli tebligat ile ilgili işveren veya alt işverenden isteneceği, söz konusu belgelerin yapılan tebligata rağmen verilmediği takdirde ünitece re’sen düzenleneceği öngörülmüş ise de yukarıda sayılan illerde faaliyet gösteren işyerlerinde sigortalı olanlar için sigortalının beyanına istinaden işverene tebligat gönderilmeksizin işten ayrılış bildirgesi ünitece re’sen düzenlenecek.

İşten çıkış tarihinin içinde bulunduğu dönem ve bir önceki döneme ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar prim ve hizmet beyannamesi bildirilmemiş ise re’sen düzenlenecek işten ayrılış bildirgelerinde, aksi tespit olmadığı sürece gün sayısı ve kazanç sıfır girilecek, eksik gün nedeni olarak “11- Doğal afet” kullanılacak.

Bu süreçte resen işten ayrılışları düzenlenen sigortalılardan aylık bağlanması için yazılı istekte bulunanların aylıkları ise tahsis talep (aylık başvuru) tarihi itibariyle aylığa hak kazanmış olmak kaydıyla talep tarihini takip eden aybaşından başlatılacak.

Re’sen düzenlenen işten ayrılış bildirgesi ile ilgili işlemleri yürüten ünite tarafından idari para cezasına (İPC) ilişkin herhangi bir işlem yürütülmeyecek. Ünitelerce yapılan iş ve işlemler normal sürece girdikten sonra erteleme süreleri de dikkate alınarak 2013/11 sayılı Genelgede belirtilen (işverenden belge isteme, İPC vb.) iş ve işlemler tamamlanacak.

2- Kanunun Ek 5 inci, Ek 6 ncı Maddeleri ile İsteğe Bağlı Sigorta Kapsamındaki Sigortalıların Taleplerinin Değerlendirilmesi

5510 sayılı Kanunun ek 5 inci, ek 6 ncı maddeleri ile isteğe bağlı sigorta kapsamında olanlardan sigortalılıklarını sonlandırma talebinde bulunanların bu talepleri sigortalının talepte bulunduğu ünite tarafından 2013/11 sayılı Genelgede yer alan hükümler kapsamında sonuçlandırılacak.

Diğer taraftan, ay içerisinde 30 günden az çalışması veya Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında sigortalı sayılması nedeniyle isteğe bağlı sigortalı olmayı talep edenler ile bu kişilerden daha önce isteğe bağlı sigortalılığı başlatılanlardan, isteğe bağlı sigortalılığını sona erdirmek isteyenlerin talepleri e-Devlet üzerinden de alınmakta, bu talepler sistem tarafından sigortalının 4/a kapsamında son çalışmasının olduğu ünite listesinde görüntülenmektedir.

Ancak, anılan illere ait e-Devlet üzerinden gelecek söz konusu talepler, son çalışmanın olduğu ünite listesi ile birlikte,

Adıyaman talepleri Sinop-Ayancık Sosyal Güvenlik Merkezi,

Hatay talepleri Ankara-Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezi,

Kahramanmaraş talepleri Aydın-Yedieylül Sosyal Güvenlik Merkezi,

Malatya talepleri Balıkesir-Altıeylül Sosyal Güvenlik Merkezi,

Osmaniye talepleri ise Erzurum-Nenehatun Sosyal Güvenlik Merkezi,

listesinde yer alacak olup işlemleri yine bu il müdürlüklerince sonuçlandırılacak.

3- Sigortalı Tescil ve Hizmet İşlemleri ile Üç/Dört Aylık Dönem Bordrosu İşlemleri

Son çalışması Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde geçen 4/a kapsamındaki sigortalıların tescil bilgilerinde yapılacak güncelleme işlemleri ile birden fazla sigorta sicil numarasına sahip sigortalıların iptal-ipka işlemleri, Arşiv Tarama Sisteminde (ATS) bilgi ve belgelerinin temin edilmesi şartıyla sigortalı veya hak sahibinin talepte bulunduğu ünite tarafından sonuçlandırılacak.

Diğer taraftan, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ait olup Arşiv Tarama Sisteminde (ATS) taranmış olan üç/dört aylık dönem bordrolarına ilişkin hatalı işlemlerin düzeltilmesi, güncelleme ve aktarma işlemleri, sigortalı veya hak sahibinin talepte bulunduğu ünite tarafından sonuçlandırılacak.

B) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (b) Bendi ile 50 nci Maddesi Kapsamındaki İsteğe Bağlı Sigortalılara İlişkin Sigortalı Tescil, Terk, Yeniden Sigortalılık ve Yapılandırma Süresi Dışında Yapılan İhya İş ve İşlemleri

Depremden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illerinde ikamet eden veya faaliyet gösteren ya da çalışanların on-line veya e-devlet üzerinden bildirimlerinin olması durumunda;

Adıyaman talepleri Sinop-Ayancık Sosyal Güvenlik Merkezi,

Hatay talepleri Ankara-Rüzgarlı Sosyal Güvenlik Merkezi,

Kahramanmaraş talepleri Aydın-Yedieylül Sosyal Güvenlik Merkezi,

Malatya talepleri Balıkesir-Altıeylül Sosyal Güvenlik Merkezi,

Osmaniye talepleri ise Erzurum-Nenehatun Sosyal Güvenlik Merkezi,

tarafından sonuçlandırılacak.

Depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde ikamet eden veya faaliyet gösteren sigortalı veya hak sahiplerinin şahsen/posta yolu ile müracaatlarında ise tüm İl Müdürlükleri/Merkezleri tarafından aşağıdaki işlemler yapılacak.

04.10.2000 tarihinden önce 1479 sayılı Kanun kapsamında kayıt ve tescili yapıldığı halde arşiv tarama sisteminden veya sigortalılığa esas ilgili kurum veya kuruluş kayıtları güvence programından (VEDOP-MERSİS-MUHTAR) teyit edilememesi durumunda var olan kayıtlar teyit edilmediği sürece sigortalılık işlemleri yapılmayacak.

01.10.2008 tarihinden sonra tescili yapılan tarım sigortalılarının elektronik ortamda bildirilen (ZİRAAT ODASI) kayıtları dikkate alınarak işlemleri yapılacak, 01.10.2008 tarihinden önce mülga 2926 sayılı Kanun kapsamında kayıt ve tescili yapılanların ATS’de bulunan ya da sigortalı tarafından ibraz edilen belgeleri doğrultusunda işlemleri sonuçlandırılacak.

Kanunun 50 nci maddesi kapsamındaki isteğe bağlı sigortalılar için yapılacak işlemler, yürürlükteki mevzuat hükümleri doğrultusunda sonuçlandırılacak.

C) Kanunun 41 inci, Geçici 31 ve Geçici 36 ncı Maddeleri Kapsamında Alınan Borçlanma Taleplerine İlişkin İş ve İşlemler

Borçlanma talep tarihinde son çalışması Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illerinden birinde bulunan sigortalıların e-devlet üzerinden yapmış oldukları borçlanma talepleri;

Adıyaman talepleri Sinop-Ayancık Sosyal Güvenlik Merkezi,

Hatay talepleri Ankara-Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezi(4/a talepleri için) ve Rüzgarlı Sosyal Güvenlik Merkezi (4/b talepleri için),

Kahramanmaraş talepleri Aydın-Yedieylül Sosyal Güvenlik Merkezi,

Malatya talepleri Balıkesir-Altıeylül Sosyal Güvenlik Merkezi,

Osmaniye talepleri ise Erzurum-Nenehatun Sosyal Güvenlik Merkezi,

tarafından sonuçlandırılacak.

Son çalışması Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde olup, sigortalı yahut hak sahibi tarafından şahsen/posta yolu ile yapılan borçlanma talepleri ile henüz işlemi sonuçlanmamış (müdür onayı yapılması, tebligat tarihi güncellenmesi, borçlanma sürelerinin düzeltilmesi vb.) borçlanmalara ilişkin talepler sigortalının müracaat ettiği ünite tarafından sonuçlandırılacak.

Yine Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş illerinde ikamet eden veya faaliyet gösteren ya da çalışan kişilerin, borçlanma iadesi için bu iller dışında farklı bir ildeki üniteye müracaat etmeleri halinde borçlanma iade dilekçeleri mutlak suretle alınacak ve ikinci bir duyuruya kadar herhangi üniteye yönlendirilmeksizin bu talepler, iade işlemleri yapılmak üzere Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na EBYS üzerinden gönderilecek olup, alınacak dilekçelerde mutlaka T.C. Kimlik numarası, telefon numarası, varsa sigortalıya ait IBAN numarası ile tahsis (emeklilik) talebinde bulunmadığına dair yazılı beyanının bulunması gerekecek.

D) Hizmet Birleştirmesi Taleplerine İlişkin İş ve İşlemler

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde ikamet eden ya da faaliyet gösteren veya çalışan kişilerin şahsen/posta yoluyla yapmış oldukları hizmet birleştirme işlemleri, bu kişilerin talepte bulundukları üniteler tarafından sonuçlandırılacak olup,

– 4/a tescil ve hizmet kayıtlarında herhangi bir sorun bulunmayanların hizmet birleştirme işlemleri ikinci yazışma yapılmaksızın elektronik ortamdaki kayıtlara itibar edilerek yapılacak.

– Hizmet birleştirilmesi yapılacak sigortalı dosyası bu illerden birinde olup, söz konusu sigortalı dosyası Arşiv Tarama Sisteminde (ATS) bulunuyor ise herhangi bir yazışma yapılmaksızın ATS’de bulunan sigortalı dosyası üzerinden hizmet birleştirme işlemi yapılacak.

– Hizmet birleştirilmesi yapılacak sigortalı dosyası ATS’de bulunmuyor ve birleştirilecek hizmette tereddüt var ise hizmet birleştirme işlemi yapılmayacak.

E) Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Kontrol Muayene İşlemleri

15.02.2023 tarihli olurun Kurum Sağlık Kurulu işlemleri başlıklı 2 inci maddesinde “Malatya Kurum Sağlık Kurulunca (Adıyaman, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Malatya, Muş, Tunceli) yapılmakta olan işlemler Eskişehir Kurum Sağlık Kurulunca, Gaziantep Kurum Sağlık Kurulunca (Gaziantep, Hakkari, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) yapılmakta olan işlemler ise Antalya Kurum Sağlık Kurulunca yürütülecektir.” hükmü yer almaktadır.

Bahse konu hüküm gereğince Malatya ve Gaziantep Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Kurum Sağlık Kurullarına bağlı olan illere (Adıyaman, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Muş, Tunceli, Gaziantep, Hakkari, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) yapılan taleplerin Eskişehir ve Antalya Kurum Sağlık Kurularına sistem üzerinden gönderilmesi ve karar verilmesi sağlanmıştır.

Diğer taraftan, son çalışması deprem bölgesinde olmakla birlikte (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) farklı bir üniteye maluliyet ve çalışma gücü kaybı tespiti ile kontrol muayene işlemlerine yönelik başvuruda bulunulması halinde; bu ünitece sağlık kurulu raporu düzenlemeye yetkili sağlık hizmeti sunucusuna e-maluliyet yazılımı üzerinden kayıt açılarak sevk işlemi yapılacaktır.

Bu talebe ilişkin düzenlenen sağlık kurulu raporu ve değerlendirmeye esas dosyası, işlemi başlatan sosyal güvenlik il müdürlüğünün bağlı bulunduğu Kurum Sağlık Kuruluna e-maluliyet yazılımı üzerinden gönderilmek suretiyle karar alınması sağlanacak. Yine Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna yapılacak itiraz talep işlemleri de bu ünitece yürütülecek.

F) Yapılan İşlemlerin Dosyalanması

Yukarıda işlemleri yapacak olan İl Müdürlükleri/Merkezleri tarafından deprem bölgesine ait gelen kayıtlar ve müracaatlar üzerine yapılan işlemler ile alakalı her bir sigortalı için takip dosyası açılarak belgeler bu dosyada tasnif edilecek ve bu takip dosyaları süreç bitiminde sigortalı hakkında yapılan ve yapılması gereken işlemlerin belirtildiği bir yazı ile birlikte ilgili il müdürlüğüne gönderilecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.