Düzeltme Amaçlı Verilen Prim Belgelerine Hangi Hallerde Ceza Uygulanmaz ?

Düzeltme Amaçlı Verilen Prim Belgelerine Hangi Hallerde Ceza Uygulanmaz ?
6 Kasım 2022 23:11

Çalışanlarla ilgili olarak her ay SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgesinin yerini alan muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin, en geç ait olduğu ayı takip eden ayın 26’ncı günü saat 23:59’a kadar internet üzerinden verilmesi gerekmektedir.

Bu süre geçtikten sonra verilen asıl veya ek muhtasar ve prim hizmet beyannamesine idari para cezası uygulanmaktadır. (Bkz. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Rehberi, SGK İdari Para Cezaları – 5510 Para Cezaları)

Düzeltme Amaçlı Olarak Sonradan Verilen Prim Belgeleri İçin Ceza Uygulanır mı ?

Daha önce verilmiş ancak belge türü ve/veya teşvikle ilgili kanun türü hatalı seçilmiş olan muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle ilgili olarak, yasal süresi dışında düzeltme amaçlı, doğru belge türü ve/veya teşvikle ilgili kanun türü seçilmek suretiyle verilen asıl ve/veya ek beyannameye idari para cezası uygulanmaz. (Bkz. Aylık Prim ve Hizmet Belgesi – Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Belge Türleri)

Aynı şekilde, düzeltme amaçlı olarak belge türü ve/veya kanun türü seçilmek suretiyle yasal süresi dışında verilmiş olan fiili hizmet süresine ilişkin prim belgesi için de idari para cezası uygulanmaz.

Ancak burada en önemli husus, daha önce verilmiş olan beyanname/prim belgesi ile düzeltme amaçlı olarak verilen beyanname/prim belgesinde yer alan prime esas kazanç tutarlarında, işçi ve çalışma gün sayılarında hiçbir değişiklik yapılmamış olması, sonraki belgede sadece belge türü ve/veya teşvikle ilgili kanun türü kodunun değiştirilmiş olması gerekir.

Konuya ilişkin olarak 2020/08 sayılı ve İdari Para Cezaları konulu SGK Genelgesinde aşağıdaki örneklere yer verilmiştir;

Örnek 1- Tüm sigorta kollarına tabi olan ve (1) nolu belge türü ile Kurumumuza bildirimi yapılması gereken (A) sigortalısının sehven (2) nolu belge türü ile bildiriminin yapıldığı varsayıldığında, düzeltme amaçlı olarak yasal süresi dışında verilmiş asıl veya ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesindeki (A) sigortalısının prim ödeme gün sayıları ve prime esas kazanç tutarının aynı olması ve düzeltme ile fiili hizmet süresi zammı kazandırma hali hariç olmak kaydıyla, yasal süresi dışında düzeltme amaçlı olarak verilen aylık prim hizmet belgeleri incelemeye gerek kalınmaksızın isleme alınacak ve söz konusu belgelere idari para cezası uygulanmayacaktır.

Örnek 2- (A) işverenince 4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde belirtilen teşvikten 2017/Mayıs dönemi için yersiz yararlanıldığının tespit olunduğu ve ilgili ay için iptal-ek aylık prim ve hizmet belgesi düzenlendiği varsayıldığında, söz konusu ek aylık prim ve hizmet belgesinden dolayı idari para cezası uygulanmayacaktır.

Diğer İstisnalar

Yukarıda belirtilen şekilde düzeltme amaçlı olarak verilen prim belgeleri dışında yasal süresi dışında verilen tüm ek ve/veya asıl prim belgeleri için idari para cezası uygulanmaktadır. Düzeltme amaçlı olarak verilen prim belgeleri dışında yasal süresi dışında verilse bile idari para cezası uygulanmayacak istisnai prim belgeleri ise Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 102 nci maddesinin altıncı fıkrasında (SSİY 102/6. madde) belirtilmiştir.

İptal maçıyla verilen prim belgelerine ise hiçbir şekilde idari para cezası uygulanmaz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.