E-Devlet’ten Alınabilen Belgeleri Artık SGK Müdürlükleri Vermeyecek

E-Devlet’ten Alınabilen Belgeleri Artık SGK Müdürlükleri Vermeyecek
3 Kasım 2019 16:17

Zaman zaman bazı kurum ve kuruluşlar, bankalar bazı işlem ve uygulamalarında kişilerden SGK’dan belge getirmesini istemektedirler.

Örneğin bankalar kredi kartı veya kredi talep eden kişiden, SGK’dan hizmet dökümü veya emekli olduğuna dair belge getirmesini isteyebilmektedir. Öte yandan iletişim ve yazılım alanında yaşanan gelişmelere bağlı olarak artık kişiler birçok işlemini internet ortamında yapabilmektedir. Bunların başında da e-Devlet uygulaması gelmekte olup, hem işlem ve uygulamalarda bürokrasinin azaltılması, hem de vatandaşın işinin kolaylaştırılabilmesi amacıyla artık Kamu kurum ve kuruluşlarına doğrudan müracaat etmeden birçok işlem e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. E-Devlet üzerinden en çok yapılan işlemlerin başında da SGK işlem ve uygulamaları gelmektedir.

Buna bağlı olarak SGK işlem ve uygulamalarıyla ilgili konularda vatandaşların e-Devlet üzerinden alabilecekleri bazı bilgi ve belgeleri artık SGK Müdürlükleri vermeyecek olup bunlar aşağıda listelenmiştir.

• SGK Tescil ve Hizmet Dökümü

• Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi (kişilerin sigortalılık durumunu gösterir belge)

• 4A İşe Giriş – Çıkış Bildirgesi

• 4A (SSK) Emekli Aylık Bilgisi

• 4B (Bağ-Kur) Emekli Aylık Bilgisi

• 4C (Emekli Sandığı) Emekli Aylık Bilgisi

Yukarıda belirtilen belgeleri SGK Müdürlüğü vermeyeceği gibi, SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 11/10/2019 tarihli Genel Yazısı uyarınca ilgili kurum ve kuruluşlar, bankalar da yukarıda belirtilen belgeleri vatandaşın ıslak imzalı olarak SGK’dan almasını isteyemeyecekler. Çünkü e-Devlet üzerinden verilen bu belgeler barkodlu olduğu gibi, e-Devlet üzerinden belgenin doğruluğu da kontrol ve teyit edilebiliyor.

SGK’nın bu uygulamayı getirmesinin bir nedeni de vatandaşın SGK Müdürlüklerine gitmesine gerek kalmadan e-Devlet üzerinden söz konusu belgeleri rahatça alabilmelerini sağlamak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Berke dedi ki:

    Merhaba çalıştığım şirkete 2019 yılında başladım covid döneminde eve geçtik çalışma için bu süreçte bünyem zayıf olduğu için sürekli hasta oluyorum benden bu süreçte şirkete gelip çalışmam isteniyor fakat şirkette odaklanamıyorum bunu dile getirdiğim için eğer şirkete gitmezsem evden çalışmam iptal edileceği ve yasal süreç başlatılcağı iletildi defalarca hasta olduğumu iletmeme rağmen şirkette çalışmam isteniyor ve bu süreçte mobing yapılıyor iş veren tarafından çıkarılma gibi bir durum olur mu ? Şöyle bir durumda var çalıştığım şirket tazminat vermemek için istifaya yönlendiriyor aynı şirket içinde farklı departmanlara yönlendiriyor tazminat vermemek için.ben evden bilgisayarıma girip çalıştıktan sonra bir yasal işlem olur mu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işe girerken evden çalışmak üzere anlaştınızsa ve iş sözleşmesiyle bu çalışma şeklini değiştirme konusunda işverene yetki verilmediyse siz kabul etmedikçe işveren işyerine gelip çalışmaya zorlayamaz.

  2. berk dedi ki:

    Merhaba,2,5 yıla Yakın bir şirkette çalışıyordum içeride 21 gün yıllık iznim mevcuttu.İhbar süremi beklemeden ayrıldım.Ancak şirket bu parayı bana yatırmadı.Şikayette Bulunabilir miyim ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Haklı bir neden olmadığı halde ihbar süresine uymadan iş akdinizi feshetmiş olduğunuz için işveren ihbar tazminatına karşılık yıllık izin ücretinizi alıkoymuş olabilir. İsterseniz yine de arabulucuya başvurabilirsiniz.

  3. METİN menteş dedi ki:

    Eşim İŞYERİNDEN kendi isteği ile ayrılma kararı aldı. 5 Aralık 2022 günü işten ayrılacağını yazılı olarak bildirmiş. 56 gün ihbar süresi ve 17 gün kullanılmamış senelik izni var. Bu durumda yeni bir işe ne zaman başlayabilir. Senelik iznini kullanmadığı süreyi ihbar süresinden düşerse alacağı maaştan kesinti yaparlar ı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin / işverenin yaklaşımına bağlı bir durum, İş Kanununda kullanılmayan yıllık izin sürelerinin ihbar süresinden düşüleceğine dair bir hüküm yok.

  4. Murat dedi ki:

    Merhaba ben 18 ay süre boyunca çalıştığım firmadan ayrılmak istediğimi belirtmeme rağmen ihbar tutanağı tutulmadı bende işe devam etmedim.daha sonrasında çıkış işlemi için alacaklarımın(Hala ödenmedi) ve sigorta çıkış işlemi için gerekli olan evrakları imzalamama rağmen beni tekrardan arayıp eksik evraklarımın kaldığını ve ihbarda bulunmadığımı iddaa ederek tazminat ödemem gerektiğini söyledi. Ne yapmalıyım. Teşekkürler şimdiden