E-Reçete Dışında Yazılan İlaçları SGK Ödemeyecek

E-Reçete Dışında Yazılan İlaçları SGK Ödemeyecek
14 Ekim 2018 23:43

Tedavi ve ilaç giderleri SGK tarafından karşılanan kişilere hekimler tarafından yazılacak reçetelerin elektronik ortamda yani e-reçete olarak yazılması öteden beri devam eden bir uygulama.

Artık hastane, tıp merkezi, aile hekimlikleri gibi sağlık hizmet sunucularında reçeteler e-reçete olarak yazılıyor. SGK bu uygulamanın kapsamını genişletmiş, en son 01 Mart 2018 tarihinden itibaren işyeri hekimleri için de e-reçete uygulaması zorunlu hale getirilmişti.

Bu defa SGK e-reçete zorunluluğunun kapsamını iyice genişletti ve 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren 1. basamak sağlık hizmet sunucularında da (Kurum hekimlikleri, Belediye poliklinikleri, Huzurevi poliklinikleri ve Medikososyal poliklinikleri) “Güvenli Elektronik İmzalı” e-reçete uygulamasına geçildi. Artık bu sağlık hizmet sunucularında da hekimler hasta reçetelerini e-reçete olarak düzenleyecekler.

E-reçete kapsamında olduğu halde kağıt reçete düzenleyen hekimlerin reçete bedellerini SGK ödemeyecek, hasta o reçetede yazan ilaçların ücretini cebinden ödeyerek alacak. Bunun tek istisnası ise SGK’nın MEDULA sisteminin ve/veya sağlık hizmet sunucusuna ait sistemin çalışmaması nedeniyle e-reçetenin düzenlenmesinin mümkün olmadığı hallerde manuel olarak (kağıt ortamında) düzenlenen, üzerinde e-reçete olarak düzenlenememesine ilişkin “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi, kaşe, bilgisayar çıktısı ya da el yazısı şeklinde bulunan ve bu ibarenin reçeteyi düzenleyen hekim tarafından ıslak imza ile onaylandığı manuel reçeteler SGK tarafından karşılanacak, eczanelere sadece bu istisnai durumlarda kağıt reçeteleri sistemlerine girebilecekler.

Öte yandan e-reçete uygulamasında SGK’nın MEDULA sistemi düzenlenen reçete ile ilgili bir şifre oluşturmakta, doktor hastaya bu şifreyi vermekte, hasta veya yakını eczaneye hastaya ait T.C. Kimlik Numarasını ve e-reçete şifresini vererek ilacını alabilmektedir. Bazı sağlık hizmet sunucularında hastaya ait cep telefonu numarası sisteme kaydedilmekte, hekimin yazdığı e-reçete şifresi hastanın kayıtlı cep telefonuna SMS olarak gönderilmektedir. Bu uygulamanın olmadığı sağlık hizmet sunucularında, hekimin yazdığı e-reçeteye ait şifrenin bir kağıda yazdırılarak hekimden alınması unutulmamalıdır. Aksi halde bu şifre olmadan eczane ilaçları veremez, çünkü şifre olmadan o hastaya ait reçeteyi sistemden göremez. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.