Emeklilik Başvurusu Yapıldıktan Sonra Bağ-Kur Sigortalılığı İşletilmez

Emeklilik Başvurusu Yapıldıktan Sonra Bağ-Kur Sigortalılığı İşletilmez
13 Nisan 2023 23:33

4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olan kişinin emeklilik (yaşlılık aylığı) için SGK’ya başvuruda bulunabilmesi için sigorta çıkışını yaptırması gerekmez.

4/a (SSK) kapsamında sigortalı olan kişinin ise emeklilik (yaşlılık aylığı) için SGK’ya başvuruda bulunabilmesi için önce işyerinden sigorta çıkışını yaptırması gerekir. (Bkz. Emeklilik Başvurusu İçin İşten Ayrılmak / Sigorta Çıkışı Vermek Gerekir mi ?)

Öte yandan 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olan kişinin aynı zamanda 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılmasını gerektirecek herhangi bir çalışması, faaliyeti de varsa (örneğin; vergi mükellefi veya şirket ortağı ise) bu durumda kişinin 4/a (SSK) sigortalılığından çıkışının verildiği günden bir sonraki gün otomatik olarak 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığı devreye girer. Bu kişi emeklilik başvurusu yaptığında durumu ne olacak ? SSK sigorta çıkışının yapıldığı günden sonraki gün Bağ-Kur sigortalılığı devreye girerse, bu durumda emeklilik işlemleri yapılana kadar Bağ-Kur prim borcu işleyecek mi ?

Bu konu 2013/11 sayılı SGK Genelgesinde açıklığa kavuşturulmuştur. Söz konusu Genelge hükmüne göre, hem 4/a (SSK) kapsamında çalışması hem de 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışması bulunan kişinin 4/a (SSK) sigorta çıkışını yaptırıp emeklilik başvurusunda bulunması halinde, emekliliğe hak kazanmışsa, dolayısıyla da emeklilik başvurusunu takip eden aybaşından itibaren aylığa hak kazanacaksa, bu durumda emeklilik başvurusu yapılan tarihten sonraki gün Bağ-Kur sigortalılığı devreye girmeyecek, prim borcu da işlemeyecektir.

2013/11 Sayılı Genelgenin İlgili Bölümü Aynen Aşağıda Yer Almaktadır

7.1- (4/a) kapsamında işten çıkış verildikten sonra tahsis talebinde bulunan ve aynı zamanda (4/b) kapsamında çalışması bulunanların sigortalılıkları (Ek, 1/9/2016 tarihli ve 2016/20 sayılı Genelge)

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendi kapsamında sigortalılığı bulunan, ancak 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılığı devam ederken işinden ayrılarak aynı ay içinde tahsis talebinde bulunan ve takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanan sigortalının, 53 üncü madde uyarınca, işten ayrıldığı tarih ile tahsis talep tarihi arasında 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılığı başlatılmayıp, işten ayrıldığı tarihten itibaren 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında (4 numaralı alt bent hariç) sosyal güvenlik destek primi tescilleri yapılmakta iken; 6663 sayılı Kanunun 24 üncü maddesiyle Kanunun 30 uncu maddesinde yapılan düzenleme ile 29/2/2016 tarihinden itibaren 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında emekli aylıklarından yapılan sosyal güvenlik destek primi kaldırılmıştır.

Bu nedenle 29/2/2016 tarihinden sonraki dönemlerde (4/b) kapsamında sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmayacağından;

(4/a)’ya tabi çalışırken işten ayrılıp aynı ay içerisinde tahsis talebinde bulunan ve takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanan sigortalılardan (4/b) kapsamında çalışması bulunanların bu çalışmalarından dolayı (4/b) kapsamında sigortalılıkları başlatılmayacaktır.

Örnek 1- (4/a) kapsamında çalışması bulunan ve 3/3/2016 tarihinde işten ayrılarak 22/3/2016 tarihinde tahsis talebinde bulunan sigortalıya 1/4/2016 tarihi itibarıyla yaşlılık aylığı bağlanmıştır. 7/1/2015 tarihinde başlayan ve devam etmekte olan vergi kaydı bulunan sigortalı (A)’ nın vergi kaydına istinaden (4/b) kapsamında sigortalılığı başlatılmayacaktır.

(4/a) bendi kapsamında çalışırken işten ayrılıp, işinden ayrıldığı aynı ay içerisinde tahsis talebinde bulunmayıp işten ayrıldığı ayı takip eden aylarda tahsis talebinde bulunan sigortalılardan (4/b) kapsamında çalışması bulunanların bu çalışmalarından dolayı (4/a) kapsamında çalıştığı işten çıkış verildiği günü takip eden gün itibariyle (4/b) kapsamında sigortalılıkları başlatılacak olup aylığa hak kazanmış olmak kaydıyla tahsis talep tarihinde sonlandırılacaktır.

Örnek 2- Örnek 1’deki sigortalı (4/a) kapsamında 3/3/2016 tarihinde işten ayrılarak 10/5/2016 tarihinde tahsis talebinde bulunmuş ve tarafına 1/6/2016 tarihi itibarıyla yaşlılık aylığı bağlanmıştır.7/1/2015 tarihinde başlayan ve devam etmekte olan vergi kaydı bulunan sigortalının işten ayrıldığı tarih (3/3/2016) aynı ay içerisinde tahsis talebinde bulunmadığından,4/a kapsamında işten ayrıldığı 3/3/2016 tarihini takip eden gün itibariyle (4/3/2016) (4/b) kapsamında sigortalılığı başlatılacak, aylığa hak kazanmış olması kaydıyla tahsis talep tarihinde sonlandırılacaktır.”

4/a (SSK) Kapsamında Sigortalılığı Olmayan Bağ-Kur’luların Durumu

4/b (Bağ-Kur) kapsamında emeklilik başvurusu yapan kişinin emekli olabilmesi için aranan şartlardan biri de Kuruma prim ve prime ilişkin herhangi bir borcunun olmaması şartıdır. 4/a (SSK) kapsamında herhangi bir sigortalı çalışması bulunmayan 4/b (Bağ-Kur) sigortalısının, bu konuda herhangi bir sorunla karşılaşmaması için başvuru yaptığı aya ait sigorta primi de dahil tüm prim borcunu ödeyip emeklilik başvurusunu ayın son günü yapması daha doğru olacaktır. Kişi emeklilik başvurusunu hangi tarihte yaparsa yapsın fark etmez, emekli aylığı başvuru tarihini takip eden aybaşından geçerli olmak üzere başlayacağından, emeklilik başvurusunun ayın son günü yapılmış olması herhangi bir hak kaybına yol açmayacaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.