Emeklilik Başvurusunu Bu Ay mı Yapmalı Yoksa Temmuz Ayında mı Yapmalı ?

Emeklilik Başvurusunu Bu Ay mı Yapmalı Yoksa Temmuz Ayında mı Yapmalı ?
16 Haziran 2023 19:40

Emekli maaşlarına her yıl Ocak ve Temmuz aylarında zam yapıldığından, Aralık ayında emekliliği gelenlerin başvuruyu Aralık ayın da mı yoksa Ocak ayında mı yapmalarının avantajlı olacağı, Haziran ayında emekliliği gelenlerin de başvuruyu Haziran ayında mı yoksa Temmuz ayında mı yapmalarının avantajlı olacağı en çok merak ettikleri, en çok soru sordukları konular arasında yer almaktadır.

Bu konuyu Aralık ayında emekliliği gelenler açısından Emeklilik Başvurusunu Şimdi mi Yapmalı Ocak Ayında mı Yapmalı ? başlıklı yazıda açıklığa kavuşturmuştuk. Aşağıda ise Haziran ayında emekliliği gelen kişilerin emeklilik başvurusunu Haziran ayında mı yoksa Temmuz ayında mı yapmalarının avantajlı olacağı konusu açıklığa kavuşturulmuştur.

Temmuz Zammından Her İkisi de Yararlanır

Hemen belirtelim ki gerek Haziran ayında emeklilik başvurusu yapan ve 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere emekli aylığı bağlanan, gerekse Temmuz ayında emeklilik başvurusu yapan ve 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere emekli aylığı bağlanan kişi Temmuz ayında emekli aylığına gelen zamdan aynen faydalanmaktadır. Yani Temmuz emekli zammından faydalanma konusunda başvurunun Haziran ayında yapılmış olmasıyla Temmuz ayında yapılmış olması arasında hiçbir fark bulunmamaktadır.

Haziran Ayında Başvuru Yapan Bir Aylık Fazla Maaş Alır

Haziran ayında emeklilik başvurusu yapan kişiye 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere, Temmuz ayında emeklilik başvurusu yapan kişiye ise 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere emekli aylığı bağlandığından, bu yönüyle Haziran ayında emeklilik başvurusu yapan kişi Temmuz ayında emeklilik başvurusu yapan kişiye göre fazladan bir aylık emekli maaşı almış olacaktır.

Kıdem Tazminatı Açısından Temmuz Ayında Başvurmak Avantajlı Olabilir

4/a (SSK) kapsamında çalışan kişi emeklilik nedeniyle işten ayrılınca, eğer işyerinde en az bir yıllık çalışma süresini doldurmuşsa kendisine kıdem tazminatı ödeneceğinden, kıdem tazminatı da son ücret üzerinden hesaplanacağından, eğer kişi asgari ücretle çalışıyorsa ve Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecekse, asgari ücretten yüksek ücretle çalışsa bile Temmuz ayında ücretine zam gelecekse, bu durumda Temmuz ayında işten ayrılıp emeklilik başvurusu yapması halinde alacağı kıdem tazminatı daha yüksek olacaktır. Aynı şekilde bu kişi yüksek ücretle çalışıyor ve kıdem tazminatına esas giydirilmiş brüt ücreti kıdem tazminatı tavanını aşıyorsa, Temmuz ayında kıdem tazminatı tavanı memur maaşlarına yapılan zam oranında yükseldiğinden, bu yönüyle de Temmuz ayında işten ayrılıp emeklilik başvurusu yapması halinde alacağı kıdem tazminatı daha yüksek olacaktır. (Bkz. Kıdem Tazminatı Tavanı)

Sonuç Olarak

4/b (Bağ-Kur) kapsamında emekli olacakların kıdem tazminatı almaları gibi bir durum olmadığından, bunların Haziran ayında başvurmaları avantajlı olacaktır. 4/a (SSK) kapsamında emekli olacakların ise fazladan alacakları bir aylık emekli maaşı ile fazladan alacağı kıdem tazminatını karşılaştırıp buna göre Haziran veya Temmuz ayında emeklilik başvurusu yapmaları daha doğru olacaktır.

Konuya İlişkin Uzman Değerlendirmesi

Uzun yıllar Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü ve İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcılığı yapmış ve tahsis (emeklilik) servislerine bakmış olan Sosyal Güvenlik Denetmeni Murat ÖZDAMAR’ın bu konudaki açıklamaları aynen aşağıda yer almaktadır;

“SSK VE Bağ-Kur sigortalılarının emekli maaşı hesap yöntemi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 29’uncu maddesinde ve geçici 2’inci maddesinde düzenlenmiştir. Buradaki teknik ayrıntıya gitmeyeceğim. 29’uncu maddesinin son fıkrasında “hesaplanan aylığın başlangıç tarihinin yılın ilk altı aylık dönemine rastlaması halinde Ocak ödeme dönemi için gelir ve aylıklara uygulanan artış oranı kadar artırılarak, yılın ikinci altı aylık dönemine rastlaması halinde ise öncelikle Ocak ödeme dönemi, daha sonra Temmuz ödeme dönemi için gelir ve aylıklara uygulanan artış oranları kadar artırılarak, sigortalının aylık başlangıç tarihindeki aylığı hesaplanır.” hükmüne yer verilmiştir.

Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere Ocak-Haziran arasında emeklilik başvurusu yapan sigortalının maaşı hesaplandıktan sonra bu maaş Ocak dönemi aylık artışı kadar artırılır. Temmuz ayına gelince de bağlanmış olan bu aylık Temmuz dönemi aylık artışı kadar zamlandırılır. Bir anlamda Ocak-Haziran arası emekli olan sigortalılar hem Ocak dönemi hem de Temmuz dönemi zammından yararlanır.

Kanunda yer alan düzenleme gereği Temmuz-Aralık arasında emeklilik başvurusu yapan sigortalının maaşı hesaplandıktan bu maaş önce Ocak dönemi aylık artışı kadar daha sonra da Temmuz dönemi aylık artışı kadar artırılır.

Bir anlamda 5510 sayılı Kanun, sigortalı hangi ayda emeklilik başvurusu yaparsa yapsın, Ocak ve Temmuz aylık artışından yararlanmasını öngörmüştür. Diğer bir ifade ile Haziran ayında emekli olan ile Temmuz ayında emekli olanın maaşı aynı olmaktadır Emeklilik için Haziran ayı ile Temmuz ayında başvuru yapılmasının emekli maaş miktarı yönünden fark yaratmayacağını yasal mevzuat dahilinde izah ettik. Ancak emekli olmanın bir de kıdem tazminatı yönü bulunuyor.” (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.