Ev – Apartman – Site Çalışanlarından Vergi Kesintisi Yapılacak ve Yapılmayacak Haller

Ev – Apartman – Site Çalışanlarından Vergi Kesintisi Yapılacak ve Yapılmayacak Haller
28 Mart 2021 23:50

Çalışanların ücretlerinden gelir ve damga vergisi kesilip kesilmemesi, yapılması gereken kesintinin hesaplanıp, çalışana ödenecek ücretten kesilip Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile Maliye’ye bildirilmesi ve vergisinin ödenmesi yönünden önemli olduğu kadar, asgari geçim indirimi (AGİ) açısından da önemlidir.

Çünkü sadece ücret ve maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılan çalışanlara AGİ ödemesi yapılır. (Bkz. Asgari Geçim İndiriminden Kimler Yararlanamaz ?)

Hangi çalışandan vergi kesintisi yapılmayacağı veya vergi kesintisine tabi olan çalışanlara yapılan hangi ödemelerden vergi kesintisi yapılmayacağı yani vergi istisnaları Çalışanlara Yapılan Hangi Ödemelerden Vergi Kesilmez ? başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Müteferrik İstisnalar başlıklı Altıncı Bölümünün 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde (23/6. Madde); hizmetçilerin ücretleri gelir vergisinden istisna tutulmuştur, yani bunların ücretlerinden gelir vergisi kesilmez. Maddede hizmetçiler kapsamına özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanların girdiği, mürebbiyelere ödenen ücretlerin ise istisna kapsamına dahil olmadığı belirtilmiştir.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Damga vergisinden istisna edilen kağıtlar / IV – Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar başlıklı bölümünün 34. maddesinde de Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinde belirtilen ücretlere ilişkin kâğıtlar damga vergisinden istisna kağıtlar olarak belirtilmiştir.

Dolayısıyla kanunların söz konusu hükümleri gereğince, evlerde çocuk ve yaşlı bakımı, temizlik, yemek pişirme gibi işlerde çalıştırılan hizmetçiler ile işyeri niteliği (ticaret mahalli) olmayan, şirket, dernek, kooperatif gibi tüzel kişilere ait olmayan apartman ve sitelerde çalışan kapıcı ve bahçıvan gibi çalışanlardan gelir vergisi ve damga vergisi kesilmeyecektir. Örneğin; sitede çalışan güvenlik görevlisi ve temizlikçiden ise gelir vergisi ve damga vergisi kesilecektir.

Ancak bu konularda sık sık tereddüt yaşandığından, konuya ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı ve bağlı müdürlükler tarafından somut durumlarla ilgili olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413. maddesine dayanılarak verilmiş olan Özelgelerde yer alan açıklamalara özet olarak aşağıda yer verilmiştir.

İstisnalar Çalışanların Sigortalılığı Konusunda Geçerli Değil

Bu yazıda belirtilen istisnalar sadece ev – apartman ve sitelerde çalışanlara ödenecek ücretlerden gelir ve damga vergisi kesilip kesilmeyeceği açısından geçerli olup, ister vergi kesilecek olsun isterse vergi kesilmeyecek olsun fark etmez; ev hizmetlerinde, apartman ve sitelerde çalışanların sigortalı olarak SGK’ya bildirilmeleri zorunludur. (Bkz.  Ek-9 Kapsamında Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı, Kolay İşverenlik Uygulama Rehberi / Kılavuzu) (isvesosyalguvenlik.com)

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI VE BAĞLI MÜDÜRLÜKLERİN GÖRÜŞ YAZILARI (ÖZELGELER)

• Tamamı iş yerlerinden oluşan apartmanda çalıştırılan kapıcıya ve apartman yöneticiliği ile muhasebe işlerini aylık ücret karşılığı yürüten ve kat maliki olmayan serbest muhasebeci mali müşavire yapılacak ödemelerden, gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı ile apartman yönetiminin muhtasar yönünden mükellefiyet kaydının açılıp açılmayacağı:

Tevkifat uygulamasında “sair kurum” olarak değerlendirilen apartman yöneticiliği tarafından;

– Apartmanın yönetimini ve muhasebe işlerini yürütmek üzere görevlendirilen serbest muhasebeci mali müşavire bu hizmetleri karşılığı yapılan ödemenin ne kadarının yönetim hizmeti karşılığı, ne kadarının muhasebe hizmeti karşılığı olarak yapıldığının belirlenerek, adı geçen kişiye yönetim hizmeti karşılığı olarak belirlenen ve ücret ödemesi kapsamında değerlendirilen tutar üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre, muhasebe hizmeti karşılığı yapılan ve serbest meslek ödemesi kapsamında değerlendirilen tutar üzerinden ise Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendi gereğince gelir vergisi tevkifatı yapılması,

– Apartmanda görevli kapıcıya yapılacak ödemeler, apartmanın tamamın iş yeri olması nedeniyle Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında gelir vergisinden istisna olmadığından, söz konusu kapıcıya yapılan ödemelerin Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddeleri çerçevesinde ücret olarak gelir vergisine tabi tutulması,

gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[94-17/14]-319158 / Tarih: 07/09/2017)

• Apartmanın kapıcısına ödenecek ihbar ve kıdem tazminatının gelir ve damga vergisine tabi tutulup tutulmayacağı:

– İhbar ve kıdem tazminatlarının Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesi kapsamında ücret niteliği taşıması ve aynı Kanunun 23/6 ncı maddesi kapsamında ticaret mahalli olmayan yerlerde çalıştırılan kapıcılara ödenen ücretlerin de bir sınırlamaya tabi olmaksızın gelir vergisinden istisna edilmesi nedeniyle, kapıcıya ödenen ihbar ve kıdem tazminatlarının tamamının gelir vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.

– Gelir Vergisi Kanununun 23/6 ncı maddesi kapsamında kapıcılara ödenen ücret olarak değerlendirilen ihbar ve kıdem tazminatı ödemeleri nedeniyle düzenlenen kağıtların, 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/34 fıkrası uyarınca damga vergisinden istisna tutulması gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü / Sayı: 90792880-155[1-2012/2009]-235 / Tarih: 15/03/2013)

• Özel teknede sigortalı olarak çalışan yat kaptanı ve hizmet personeline yapılan ücret ödemelerinin vergisel boyutu:

– Ticari mahiyette işletilmeyen özel yatta çalıştırılan hizmetçilere yapılacak ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna olup, bu ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılması söz konusu değildir. Özel teknede kaptan olarak çalışan personel ile hizmetçi tanımına girmeyen diğer personele yapılacak ücret ödemeleri ise istisna kapsamında olmadığından, bu kişilere yapılan ücret ödemelerinin vergilendirilmesi gerekmekte olup işverenin Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlardan olmaması nedeniyle, tevkif suretiyle vergilendirilmemiş olan bu ücret gelirlerinin hizmet erbabları tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

– Damga vergisi yönünden ise; özel yatta çalışan personele yapılacak ödemelerin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesi kapsamına giren ödemelerden olması halinde, bu ödemelere ilişkin düzenlenen kağıtlara 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/34 fıkrası uyarınca damga vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmaktadır. Bu kapsama girmeyen ücret ödemelerine ilişkin düzenlenen kağıtların ise 488 Sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-b fıkrası kapsamında damga vergisine tabi tutulması ve bir beyanname ile beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü / Sayı: 62030549-120[94-2018/1028]-91533 / Tarih: 24/01/2020)

• 11 adet işyeri bulunan 20 blok 960 daireli sitede; kaloriferci, elektrikçi, aşçı, bahçıvan, temizlikçi, güvenlik görevlisi, büro elemanı olarak çalıştırılan kişilere yapılan ücret ödemelerinin gelir vergisi tevkifatına tabi olup olmadığı:

20 bloklu 960 daireli sitenin bağımsız bölümlerinden sadece 11 tanesinin iş yeri mahiyetinde bulunması söz konusu siteyi ticaret mahalline dönüştürmeyeceğinden, gerçek veya tüzel kişiye hizmet akdi ile bağlı olmaksızın, ticaret mahalli olmayan sitede çalıştırılan bahçıvan ve kaloriferciye yapılan ücret ödemelerinin Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında gelir vergisinden müstesna tutulması; elektrikçi, temizlikçi, aşçı, güvenlik ve büro işlerinde çalıştırılanların ise hizmetçi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, bu kişilere yapılan ücret ödemelerinden Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 23-1999 / Tarih: 14/11/2011)

• 700 konutlu, ticari tesisi bulunmayan, gelirleri site sakinlerinin ödediği aidatlardan oluşan sitede, yönetim kurulu başkanlığı bünyesinde çalıştırılan temizlik elemanı, bahçıvan, elektrikçi, sıhhi tesisatçı ve güvenlik görevlisine yapılan ücret ödemelerinin gelir vergisi tevkifatına tabi olup olmadığı, bu hizmetlerden bazılarının (güvenlik gibi) dışarıdan bir firmadan alınması durumunda, bu kişilere ait gelir vergilerinin ödenip ödenmeyeceği:

Ticaret mahalli olmayan sitede çalıştırılan bahçıvana yapılan ücret ödemelerinin Gelir Vergisi Kanununun 23’üncü maddesinin 1’inci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında gelir vergisinden müstesna tutulması; temizlik elemanı, elektrikçi, sıhhi tesisatçı ve güvenlik görevlisi olarak çalıştırılanların ise hizmetçi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, bu kişilere yapılan ücret ödemelerinden Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104’üncü maddelerine göre vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.  Sitenin 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2.) ayrımında sayılanlar kapsamında olmaması kaydıyla, kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki hizmet alımlarında tevkifat uygulaması söz konusu olmayacaktır. (GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü / Sayı: 84098128-120.03.05.06[23-2013-2]-614 / Tarih: 10/10/2013)

• Apartman yönetimi olarak, vergiden muaf esnaf olan kişilere yaptırılan badana, küçük tamir ve tadilat işleri ile apartman merdivenlerinin temizlikçi bir kadına temizletilmesi halinde, bu kişilere söz konusu işler karşılığı yapılan ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı:

– Merdiven temizlik işi yaptırılması karşılığı ödenen bedel ücret olarak değerlendirilecek, ancak sitede işyeri bulunmaması kaydıyla ödenen ücret Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin 6 ncı bendine göre gelir vergisinden istisna olduğundan tevkifat yapılmayacaktır.

– Yaptırılacak badana, küçük tamir ve tadilat işlerinin esnaf muaflığından yararlananlarca (bir işyerine sahip olmaksızın gezici olarak iş yapanlar) yapılması halinde, söz konusu ödemelerin gider pusulası düzenlenerek belgelendirilmesi ve üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94-13/d maddesi uyarınca %10 oranında gelir vergisi tevkifatı hesaplanması gerekmektedir. Diğer taraftan, söz konusu işleri yapan kişilerin gelir vergisi mükellefiyetlerinin bulunması (gerçek usulde veya basit usulde) halinde tarafınızca yapılacak ödemeler karşılığı ilgili kişilerin fatura düzenlemesi gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 94-1133 / Tarih: 28/07/2011)

• Bakımevinde çalışan personele ödenecek ücretlerin gelir vergisinden istisna edilip edilemeyeceği.

Kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu- … Bakımevinde kalan annesine özel hizmetlerinde yardımcı olması ve refakat etmesi için çalıştırdığı personele ödeyeceği ücretin, Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi gereğince gelir vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 23-696 / Tarih: 23/02/2012)

• Apartmanın bina görevlisi (kapıcı) için Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) verilecek aylık sigorta prim bildirgelerinin damga vergisine tabi olup olmadığı:

Münhasıran ticaret mahalli sayılmayan yerlerde (evlerde, bahçelerde, apartmanlarda) istihdam edilmeleri koşuluyla, kapıcılara yapılan ücret ödemelerine ilişkin olarak düzenlenen kâğıtların Damga Vergisi Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “IV Ticari ve medeni işlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümünün 34 üncü fıkrası gereği damga vergisinden istisna edilmesi; bu kapsamda yer almayan Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen sigorta prim bildirgesi mahiyetindeki aylık prim ve hizmet belgelerinin ise Damga Vergisi Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “IV. Makbuzlar ve diğer kâğıtlar” başlıklı bölümünün 2/e fıkrası gereği damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü / Sayı: 50426076-155[1-2014/20-349]-148 / Tarih: 26/09/2014)

• Dernek tarafından çalıştırılan kaloriferciye yapılan ödemelerin ücret olarak, vergiye tabi bulunup bulunmadığı:

Ücretleri vergiden istisna edilmesi öngörülen hizmetçiler, özel fertler tarafından ticaret mahalli olmayan yerlerde çalıştırılan kaloriferci, kapıcı, bahçıvan gibi hizmet erbabıdır. Bu durumda, münhasıran ticaret mahalli sayılmayan yerlerde (evlerde, bahçelerde, apartmanlarda) istihdam edilmeleri koşuluyla kaloriferci, kapıcı ve bahçıvana yapılan ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilmesi gerekir. Öte yandan, tüzel kişiliği bulunan dernekler tarafından çalıştırılan hizmet erbabına yapılan ödemelerin Gelir vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu çerçevede; dernek tarafından çalıştırılan kaloriferciye yapılan ödemelerin ücret olarak vergilendirilmesi gerekir.

(MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü / Sayı: B.07.0.GEL.0.42/4213-2216/9281 / Tarih: 15/02/2001)

• Sitede ikamet eden üyelerin aidatları ile faaliyetlerini yürüten ve kar amacı bulunmayan derneğin, sitedeki hizmetler için çalıştırdığı bahçıvana yapılan ücret ödemelerinin Gelir Vergisi Kanunun 23 üncü maddesinin 6 numaralı bendine göre gelir vergisinden istisna olup olmayacağı:

Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin 6 numaralı bendinde yer alan istisna özel fertler tarafından çalıştırılan bahçıvana yapılan ödemeleri kapsamaktadır. Ancak, sitede görevli bahçıvana Dernek tarafından yapılan ödemelerin bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle, söz konusu bahçıvana yapılan ödemelerden, Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre vergi tevkifatı yapılarak Derneğinizce beyan edilmesi gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.33.15.01-2011-720-3-19 / Tarih: 13/06/2011)

• Evlere temizlik işine giden kişinin bu işinden dolayı vergiye tabi olup olmayacağı:

Ticari organizasyon kapsamında bu işe mahsus işyeri açmadan veya temizlik hizmeti veren bir firmanın işçisi durumunda olmadan, ev temizleme işi karşılığında doğrudan doğruya ev sahibinden alınan ücretler Gelir Vergisi Kanununun 23/6 ncı maddesine göre gelir vergisinden müstesnadır.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.16.16.01-GV-10-40-25 / Tarih: 25/05/2010)

• Evinde hizmetçi çalıştıran kişinin, hizmetçiye ödediği ücretin vergiye tabi olup olmadığı:

Kişinin evinde çalıştırdığı hizmetçiye yapılan ödemeler, ödeme yapılanlar (ücreti alanlar) bakımından ücret geliri olmakla birlikte, Gelir Vergisi Kanununun 23/6 ncı maddesine göre gelir vergisinden müstesnadır.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.10.15.01-2010-GVK-1315-4 / Tarih: 02/04/2010)

• Evinde 5 yaşlarında 3 çocuğa bakan, babasına ait olan araçla çocukları evlerinden alıp akşam üzeri evlerine bırakan kişinin aldığı ücretin vergiye tabi olup olmadığı:

Babasına ait olan araçla evlerinden alıp akşam da evlerine bırakmak suretiyle kişinin evinde baktığı 5 yaşlarındaki 3 çocuğun bakımı için aldığı ücretin Gelir Vergisi Kanununun 23/6 maddesi uyarınca gelir vergisinden istisna tutulması gerekmektedir. Ancak, kreş veya çocuk bakım evi gibi ticari organizasyon şeklinde faaliyette bulunulması halinde bu istisnadan faydalanılamayacağı tabiidir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.ÖZ.2011.106.-264 / Tarih: 26/08/2011)

• Evinde çocuk bakan, aynı zamanda sipariş alıp günlere pasta – börek yapan kişinin Gelir Vergisine tabi olup olmayacağı:

– Bir işyeri açmadan veya dadılık hizmeti veren bir firmanın işçisi durumunda olmadan çocuk bakımı hizmeti karşılığı ev sahibinden alınan ücretlerin Gelir Vergisi Kanununun 23/6 ncı maddesine göre gelir vergisinden istisna olacağı tabiidir. Ancak söz konusu hizmetin, ticari bir işletmeye bağlı ve onun emir ve talimatları doğrultusunda veya ticaret mahalli olan yerlere verilmesi ile kreş ve çocuk bakımevi niteliğinde yapılması durumunda istisnadan yararlanılmayacaktır.

– Kek, pasta, börek gibi ürünlerin satışını sabit bir işyeri açmadan ve motorlu nakil vasıtaları kullanmaksızın gezici olarak sürdüren kişi esnaf muaflığından yararlanabilir, yaptığı pasta – börek işlerini Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesinde sayılan kişi veya kuruluşlara satan kişinin ise bu satış karşılığında kendisine yapılacak ödemeler üzerinden anılan maddenin (13- c) bendi gereğince gelir vergisi tevkifatı yapması gerekir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-447 / Tarih: 09/09/2011)

• 20 dairenin 2 adedinin mesken kalan 18 dairenin de büro olarak kullanıldığı iş hanında çalıştırılan kapıcıya ödenen ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesintisinin yapılıp yapılmayacağı:

– İşhanında bulunan 20 dairenin 2 adedinin mesken kalan 18 dairenin de büro olarak kullanılması söz konusu işhanının ticaret mahalli olma vasfını değiştirmeyeceğinden, işhanında çalıştırılan kapıcıya ödenen ücretin istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu kişiye yapılan ücret ödemelerinden Gelir Vergisi Kanununun 61,94,103 ve 104 üncü maddelerine göre vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

– İşhanında çalıştırılan kapıcı ücretleri Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinde sayılan ücretlerden olmadığından, bu kişilere yapılan ücret ödemeleri ile düzenlenen kağıtların Damga Vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü / Sayı: 90792880-155.13.04[2013/2417]-894 / Tarih: 21/08/2013)

• İş merkezi ve evlerin bulunduğu, evler dahil tüm tapularda işyeri yazılı olan sitede çalışan personeller ile ilgili ödemelerde muhtasar beyanname vermek zorunluluğu olup olmadığı:

Ücretlerinin vergiden istisna edilmesi öngörülen hizmetçiler, özel fertler tarafından ticaret mahalli olmayan yerlerde çalıştırılan kapıcı ve bahçıvan gibi hizmet erbabıdır. Sitedeki tüm tapuların işyeri olması nedeniyle ticaret mahalli olarak değerlendirilmesi gerektiğinden burada çalıştırılan kişilere ödenen ücretler üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi uyarınca vergi tevkifatı yapılması ve yapılan tevkifatın vergi dairesine muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.48.15.01-GVK-1-66 / Tarih: 22/07/2011)

• İş merkezinde çalıştırılacak olan hizmetliden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılıp yapılamayacağı:

– Ticaret mahalli olan iş merkezinde istihdam edilecek hizmetlilere ödenecek ücretler için Gelir Vergisi Kanununun 23/6 ncı maddesinde yer alan istisnadan yararlanılması mümkün değildir. Dolayısıyla, iş merkezinizce söz konusu kişilere ödenecek ücretler üzerinden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94/1 inci maddesi uyarınca tevkifat yapılması gerekmektedir.

– Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinde belirtilen ücretlere ilişkin düzenlenecek kağıtlar damga vergisinden istisna edilmiştir. Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/6 ncı maddesi kapsamında değerlendirilmeyen ticaret mahalli olan iş merkezinde istihdam edilecek hizmetliye ödenecek ücretlerden, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun IV-1-(b) fıkrasına göre damga vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-90 / Tarih: 29/09/2010)

• Kapıcılık ve kalorifercilik hizmetinde bir işçi çalıştıran, ayrıca kömür kırıcı ve taşıyıcılarına, hamallara, kül nakliyesi için traktör sahiplerine ödemelerde bulunulan apartman yönetiminin gelir stopaj yönünden mükellefiyet tescili için talepte bulunduğu, söz konusu apartman yönetiminin sair kurum olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ve söz konusu kişilere yapılacak ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı:

Tevkifat uygulamasında “sair kurum” olarak değerlendirilen site yöneticiliklerine bağlı olarak çalıştırılan kapıcıya yapılan ödemelerin gelir vergisinden istisna edilmesi, ancak istisna kapsamında olmayan ve ücretli olarak çalıştırılanlara yapılan ödemelerden ise vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Öte yandan, apartman yöneticiliğinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 9 uncu maddesi kapsamında olan kömür kırıcı ve taşıyıcılara, hamallara, kül atan ve taşıyanlara gider pusulası karşılığı yapacağı ödemelerden aynı Kanunun 94 üncü maddesinin 13 numaralı bendi uyarınca vergi tevkifatı yapması gerekir.

(MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü / Sayı: B.07.0.GEL.0.44/4417-366/10547 / Tarih: 15/03/2004)

• Kısmen mesken, kısmen işyeri olarak kullanılan apartmanın kapıcılık hizmetini yerine getiren görevlisine ödenen ücretin gelir vergisinden istisna olup olmayacağı:

18 dairelik bir apartmanın bağımsız bölümlerinden sadece 2 tanesinin iş yeri mahiyetinde bulunması söz konusu binayı ticaret mahalline dönüştürmeyeceğinden, münhasıran söz konusu işyerlerinin hizmetine tahsis edilmeksizin apartmanın tamamının kapıcılık hizmetini yerine getiren görevlinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının 6 numaralı bendinde belirtilen “hizmetçi” kapsamında değerlendirilmesi ve gelir vergisinden istisna olan bu ücret ödemeleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmaması gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 23-1356 / Tarih: 19/08/2011)

• Tapuları olmadığından kat mülkiyetine geçilemeyen ve Sosyal Güvenlik Kurumuna tescili işveren olarak kooperatif adına yapılan apartmanda / sitede çalışan kapıcılara ödenen ücretten gelir vergi kesintisi yapılıp yapılmayacağı:

Kooperatifler Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesinde belirtilen tevkifat yapmak zorunda olan kurumlar arasında sayıldığından, kurumlar vergisi mükellefi olan kooperatif tarafından çalıştırılan kapıcılara ödenen ücretlerin, aynı Kanunun 23/6 ıncı maddesinde yer alan istisnadan yararlanması mümkün olmayıp, bunlara ödenen ücretlerden anılan Kanunun 61, 63 ve 94/1 inci maddesi uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.07.16.01-KVK.ÖZ.2011.77-144 / Tarih: 29/02/2012)

• Mahkeme tarafından vesayet altına alınan hasta ve yaşlı kişinin bakımı için vasiye ödenen ve bakıma yardımcı olan başka kişilere ödenen ücretin gelir vergisinden istisna olup olmayacağı:

–  Mahkeme kararı ile vesayet altına alınan kişinin bakımı için vasi olarak tayin edilen kişinin elde ettiğiniz ücret geliri, Gelir Vergisi Kanununun 23/6 maddesinde yer alan istisna hükmü kapsamına girmemekte olup, söz konusu ücret gelirinin aynı Kanunun 95 inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi uyarınca yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.

– Vasinin dışında hasta ve yaşlı olan kişinin bakımına yardımcı olunması için çalıştırılan kişilere yapılan ücret ödemelerinin ise Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında gelir vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak, anılan bentte yer alan şartların ihlal edilmesi veya hizmet satın alınması halinde genel hükümlere göre vergilendirileceği tabiidir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.34.16.01-120[23-2012/355]-2773 / Tarih:13/09/2012)

• Apartmanda ücretli olarak çalışan kapıcı için Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık sigorta pirim bildirgelerinin damga vergisine tabi olup olmadığı:

Münhasıran ticaret mahalli sayılmayan yerlerde (evlerde, bahçelerde, apartmanlarda) istihdam edilmeleri koşuluyla, kapıcılara yapılan ücret ödemelerine ilişkin olarak düzenlenen kağıtların Damga Vergisi Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “IV- Ticari ve Medeni İşlerle İlgili Kağıtlar” başlıklı bölümünün 34 üncü fıkrası gereği damga vergisinden istisna edilmesi; bu kapsamda yer almayan Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen sigorta prim bildirgesi mahiyetindeki aylık prim ve hizmet belgelerinin ise Damga Vergisi Kanuna ekli (1) sayılı tablonun  “IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün 2/e fıkrası gereği damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

(MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı / Sayı: B.07.0.GİB.0.02.62/6226-79-10 / Tarih: 16/06/2008)

• Okul Aile Birliği bünyesinde hizmetli olarak çalışacak olan sigortalının gelir vergisi tevkifatına (stopaja) tabi olup olmadığı:

Okul Aile Birlikleri, Milli Eğitim Temel Kanununa göre çıkarılan yönetmelik uyarınca kurulan ve tüzelkişiliği bulunmayan, amacı; okulun ihtiyaçlarının karşılanması, veli ve öğretmenler arasında işbirliğinin sağlanması olan ve bulundukları okul bünyesinde faaliyet gösteren birlikler olup, Okul Aile Birliği tarafından hizmetli olarak istihdam edilen personele yapılan ödemelerin ücret olarak kabul edilmesi ve Gelir Vergisi Kanununa göre tevkifat yapılarak muhtasar beyanname ile beyan edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.10.15.01-2010-GVK-1336-71 / Tarih: 14/07/2011)

• İlköğretim Okulu Aile Birliğine bağlı olarak okulun temizlik işlerini yapmak üzere SSK’lı olarak çalıştırılan, maaşları ve SSK primleri okul velileri, öğrenciler ve çevre esnafı tarafından yapılan bağışlardan karşılanan personeller ile ilgili yapılan bordrolardan gelir vergisi ve damga vergisi kesintisinin yapılıp yapılamayacağı ve bu personeller ile ilgili olarak muhtasar beyanname verilip verilemeyeceği:

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulda temizlikçi ve buna benzer diğer işlerde çalıştırılan hizmet erbabının, özel fertler tarafından değil okul aile birlikleri tarafından çalıştırılacak olması nedeniyle bu kişilere yapılacak ücret ödemeleri Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/6 ncı maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, gelir vergisinden istisna edilmesi mümkün olmayan söz konusu ücret ödemeleri üzerinden, anılan Kanunun 94/1 inci maddesine göre gelir vergisi tevkifatı ve Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun IV-1-(b) fıkrasına göre damga vergisi kesintisi yapılarak muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-318 / Tarih: 14/07/2011 – Sayı: 84098128-120[23-2012-1]-446 / Tarih: 30/07/2013)

• Okul Aile Birliğine bağlı olmadan ve daimi işçi çalıştırmadan ihtiyaç duyuldukça Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce kullanılmakta olan kurs yerlerinin, sergi ve sosyal etkinlik düzenlenen bina ve alanlarının, bakım ve temizlik giderleri için gider pusulası ile yapılan ödemelerin gelir vergisine tabi olup olmadığı:

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Müdürlükte, bina, alan temizliği, tamirat, boya-badana, bakım ve taşıma gibi ihtiyaç duyuldukça, bağlılık arz etmeyen işler karşılığında herhangi bir ödemede bulunulduğu takdirde yapılan ödemeler ücret olarak değerlendirilemeyeceğinden, esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları için yapılan ödemeler üzerinden, Gelir Vergisi Kanununun 94′ üncü maddesinin 13’üncübendinde belirtilen oranlarda gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Ancak, işi yapan kişilerin Okul Aile Birliğine bağlı, Birliğin emir ve talimatları doğrultusunda çalışması veya yazılı ve sözlü bir hizmet akdine bağlı olması halinde, yapılan ödemeler ücret kapsamına gireceğinden, Gelir Vergisi Kanununun 94′ üncü maddesinin birinci bendi ile 103 ve 104′ üncü maddeleri gereğince gelir vergisi tevkifatına tabi tutulacağı tabiidir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.35.18.02-1744-288 / Tarih: 07/03/2012)

• Özel yatta çalıştırılan hizmetli için yapılacak ücret ödemelerinde gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı ve beyanı:

Şahsa ait olan yatta çalıştırılan hizmetliye yapılacak ödemelerin ücret olarak değerlendirilmesi, ancak Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesi gereğince istisna kapsamında olması nedeniyle; ödenen tutarlar üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmaması gerekmektedir. Diğer taraftan, söz konusu yatın ticari amaçlı kullanılması durumunda çalıştırılacak hizmetlilere yapılacak ödemeler gelir vergisinden istisna olmayıp, Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddeleri çerçevesinde ücret olarak gelir vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 61-952 / Tarih: 13/07/2011)

• Site müdürü, güvenlik görevlisi ve temizlik hizmetlerinde çalışan personele ödenen ücretlerin gelir vergisinden istisna olup olmadığı ve vergiden muaf esnafa yapılan ödemelere ilişkin belge düzeni hakkında görüş talebi:

Ücretleri vergiden istisna edilmesi öngörülen hizmetçiler; özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde çalıştırılan orta hizmetçisi, bahçıvan, kapıcı, kaloriferci gibi hizmet erbabıdır. Buna göre, sitede çalıştırılan temizlik ve güvenlik görevlilerinin hizmetçi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından bu kişilere yapılan ücret ödemelerinden Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Ayrıca vergiden muaf esnafa yaptırılan işler için gider pusulası düzenlenmesi ve 94 üncü madde kapsamında tevkifat yapılması gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1676 / Tarih: 29/09/2011)

• 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile 5711 sayılı Kanuna göre faaliyet gösteren sitenin yönetimi tarafından yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenecek huzur hakkı ile kapıcı ücretleri ve serbest meslek ödemelerinin gelir vergisi ve damga vergisine tabi olup olmadığı:

Gelir Vergisi Yönünden:

– Site yöneticiliğine bağlı olarak çalıştırılan ve kat malikleri arasından seçilen yönetici ve deneticilere yönetim giderlerine katılmama oranında yapılan ödemelerin gerçek ücret olarak kabul edilmemesi nedeniyle gelir vergisi tevkifatına tabi tutulmaması gerekmekte olup, bu kişilere yönetim giderlerinin üzerinde bir ödeme yapılması durumunda ise fazla kısmın ücret olarak vergilendirilmesi gerektiğinden bu tutar üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı tabiidir. Ancak, kat malikleri dışından yönetici ve denetçi seçilmesi halinde ise bu kişilere yapılan ödemelerden, Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

– Yönetimini üstlendiği ve tevkifat uygulamasında “sair kurum” olarak değerlendirilen site yöneticiliği tarafından serbest muhasebeciye yapılan serbest meslek ödemeleri üzerinden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendi gereğince gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

– Ücretleri vergiden istisna edilmesi öngörülen hizmetçiler; özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde çalıştırılan orta hizmetçisi, bahçıvan, kapıcı, kaloriferci gibi hizmet erbabıdır. Bu itibarla, sitenin kısmen veya tamamen ticaret mahalli olmayan bir site olması halinde, site yönetimi tarafından ücretli olarak çalıştırılan kapıcıya yapılacak ücret ödemeleri Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesi gereğince istisna kapsamında olduğundan, söz konusu tutarlar üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmaması gerekmektedir. Diğer taraftan, kapıcının iş merkezlerinde veya ticaret mahalli olan sitede çalıştırılması durumunda ise, yapılan ödemeler gelir vergisinden istisna olmayıp Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddeleri çerçevesinde ücret olarak gelir vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Damga Vergisi Yönünden:

– Sitenin kısmen veya tamamen ticaret mahalli olmayan bir site olması halinde, site yönetimi tarafından ücretli olarak çalıştırılan kapıcıya yapılan ücret ödemeleri nedeniyle düzenlenen kağıtların, 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/34 bölümü uyarınca damga vergisine tabi tutulmaması,

– Serbest muhasebeciye yapılan serbest meslek ödemeleri nedeniyle düzenlenen kağıtlar Damga Vergisi Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar arasında yer almadığından söz konusu kağıtların damga vergisine tabi tutulmaması,

– Site yönetimine bağlı olarak çalıştırılan yönetici ve deneticilere yapılan huzur hakkı ödemeleri nedeniyle düzenlenen kağıtların ihtiva ettiği toplam tutar üzerinden 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün 1/b fıkrası uyarınca binde vergisine tabi tutulması;

gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1255-458 / Tarih: 24/06/2010)

• Site yönetiminin çalıştırmış olduğu güvenlik görevlisine yapılan ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı:

Ücretlerinin vergiden istisna edilmesi öngörülen hizmetçiler, özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık, kalorifercilik gibi hizmetlere çalıştırılan kişilerdir. Bu açıklamalara göre, site yönetimine bağlı olarak çalıştırılan güvenlik görevlisine yapılan ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilmesi gerekir.

(MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü / Sayı: B.07.0.GEL.0.42/4213-1897/761 / Tarih: 07/01/2005)

• Doğal gazlı olan iş merkezinde yalnızca temizlik işleri için çalıştırılan bir işçiden dolayı, Danıştay 4. Dairesinin tevkifat yapılmaması yönünde vermiş olduğu 1999/1368 Esas, 2000/133 Karar no.lu kararı göz önünde bulundurularak tevkifat yapılıp yapılamayacağı konusunda görüş talebinde:

Tevkifat uygulamasında “sair kurum” olarak değerlendirilen site yöneticiliklerine bağlı olarak çalıştırılan kapıcıya yapılan ödemelerin gelir vergisinden istisna edilmesi, ancak, istisna kapsamında olmayan ve ücretli olarak çalıştırılanlara yapılan ödemelerden ise vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Ayrıca, üçüncü şahıslar hakkında verilen söz konusu Danıştay kararı ve yargı organlarınca verilen diğer kararlar şahsına, olayına ve dönemine münhasır olduğundan, mahkeme kararlarına göre diğer şahıslar hakkında işlem yapılması mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle, iş yeri site yöneticiliğine bağlı olarak çalıştırılan işçiye yapılan ödemelerden vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

(VAN VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü / Sayı: 60757842-GVK 94/5-20 / Tarih: 13/10/2014)

• Kapıcı, temizlikçi, bekçi görevlerinde 11 kişi, aidat toplama ve muhasebede görevli 1 kişi olmak üzere toplam 12 kişi çalıştırılan sitede, bu kişilere yapılan ücret ödemelerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı:

– Sitede çalıştırılan kapıcı ve bahçıvana yapılan ücret ödemelerinin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23/6 ıncı maddesi kapsamında gelir vergisinden müstesna tutulması; temizlik, muhasebe ve güvenlik işlerinde çalıştırılanların ise hizmetçi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından bu kişilere yapılan ücret ödemelerinden Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

– Sitede çalıştırılanlardan; Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesi kapsamında gelir vergisinden istisna olan kapıcı ve bahçıvana yapılan ücret ödemelerine ilişkin kağıtların 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/34 üncü fıkrası uyarınca damga vergisinden de müstesna tutulması; temizlik, muhasebe ve güvenlik işlerinde çalıştırılanların ücretleri ise Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinde sayılan ücretlerden olmadığından, bu kişilere yapılan ücret ödemeleri nedeniyle düzenlenen kağıtların Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun “IV Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün 1/b fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.33.15.01-2009-720-58-10 / Tarih: 23/06/2010)

• Sitede çalıştırılan güvenlik görevlisi ve kapıcılara ödenen ücretlerden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisinin yapılıp yapılmayacağı:

– Sitede çalıştırılan kapıcılara yapılan ücret ödemelerinin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23/6 ncı maddesi kapsamında gelir vergisinden müstesna tutulması; güvenlik işlerinde çalıştırılanların ise hizmetçi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından bu kişilere yapılan ücret ödemelerinden Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

– Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesi kapsamında gelir vergisinden istisna olan kapıcılara yapılan ücret ödemelerine ilişkin kağıtların 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/34 fıkrası uyarınca damga vergisinden müstesna tutulması; güvenlik işlerinde çalıştırılanların ücretleri ise Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinde sayılan ücretlerden olmadığından, bu kişilere yapılan ücret ödemeleri nedeniyle düzenlenen kağıtların, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun “IV Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün 1/b fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-151 / Tarih: 02/03/2011)

• Yazlık evin güvenliğini sağlamak için 5188 sayılı Kanun kapsamında … Valilikten alınan “Özel Güvenlik İzin Belgesi” çerçevesinde çalıştırılacak özel güvenlik görevlileri için muhtasar beyanname verip verilmeyeceği, çalışan özel güvenlik görevlilerinin gelir vergisini nasıl ödeyeceği:

Ücretleri vergiden istisna edilmesi öngörülen hizmetçiler; özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde çalıştırılan orta hizmetçisi, süt ninelik, dadılık, bahçıvan, kapıcı, kaloriferci gibi hizmet erbabıdır. Bu itibarla, güvenlik görevlileri gelir vergisinden istisna edilenler arasında yer almadığından, ticaret mahalli olmayan evin güvenliğini sağlamak amacıyla doğrudan ev sahibine bağlı olarak istihdam edilecek özel güvenlik görevlisine ödenecek ücretler gelir vergisine tabi tutulacaktır. Diğer taraftan, ücretleri tevkif suretiyle vergilendirilmeyen güvenlik görevlileri gelirlerini, Gelir Vergisi Kanununun 95 inci maddesi uyarınca yıllık beyanname ile bildirmek zorundadır.

(GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.48.15.01-GVK-37-114 / Tarih: 15/11/2011)

• … blok ve … bağımsız bölümden oluşan site bünyesinde çalıştırılan, site müdürü, büro personeli, teknik personel vb. görevlilerin ücretleri ile mali müşavir, avukat, mühendis vb. serbest meslek sahibi gerçek/tüzel kişilerden alınan hizmetler karşılığında yapılan ödemelerin gelir vergisi tevkifatına tabi olup olmadığı, tevkifata dayalı işlemler için muhtasar beyannamelerin elektronik ortamda verilip verilmeyeceği, asansör bakım sözleşmesi, kömür alımına ilişkin sözleşme vb. ile serbest meslek ödemeleri dolayısıyla düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi olup olmayacağı:

– Sitede çalıştırılan site müdürü, büro personeli, teknik personel ve blok bakım görevlilerinin hizmetçi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, bu kişilere yapılan ücret ödemelerinden, Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Diğer taraftan, hizmet alınan mali müşavir, avukat, mühendis vb. serbest meslek erbabına yapılan ödemeler üzerinden, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (b) alt bendi kapsamında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı tabiidir.

– Sitede çalıştırılan site müdürü, büro personeli, teknik personel ve blok bakım görevlilerinin Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendine göre hizmetçi kapsamında değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı dikkate alındığında, söz konusu personele yapılan ödemeler nedeniyle düzenlenen kağıtların brüt ücret tutarı üzerinden 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-b fıkrası uyarınca nispi damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Diğer taraftan, kişiler tarafından serbest meslek erbabına yapılan ödemeler nedeniyle düzenlenen kağıtlar Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar arasında yer almadığından, hizmet almış olduğunuz mali müşavir, avukat, mühendis vb. serbest meslek erbabına yapılan ödemeler nedeniyle düzenlenen kağıtlardan damga vergisi alınmaması gerekmektedir.

– Site Yönetiminin tevkifata tabi iş ve işlemlerine ilişkin olarak verilecek muhtasar beyannamelerini elektronik ortamda gönderme zorunluluğu bulunmamakla birlikte, istenmesi halinde muhtasar beyannamelerin sözleşme düzenlemek suretiyle elektronik ortamda beyanname gönderme yetkisi almış meslek mensubu aracılığıyla elektronik ortamda gönderilmesi mümkündür. (GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü / Sayı: B.07.1.GİB.4.07.16.01-120.03[GVK.ÖZ.2017.61]-283385 / Tarih: 23/12/2019) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.