Filyasyon Nedeniyle İşe Gidemeyen İşçiye Rapor Parası Kolaylığı

Filyasyon Nedeniyle İşe Gidemeyen İşçiye Rapor Parası Kolaylığı
9 Ekim 2020 19:03

Koronavirüs semptomları (belirtileri) gösterdiği için hastaneye giden işçinin koronavirüs testi sonuçlarının pozitif çıkması veya test sonuçları pozitif çıkmasa bile belirtilerin koronavirüs belirtilerine benzemesi, ancak kendisinin hastaneye yatırılmasına gerek duyulmaması halinde, 14 gün karantinada kalması gerektiğinden, talebi halinde kendisine hekim tarafından 14 günlük istirahat raporu verilmektedir.

Bu durumdaki işçi, rapor başlangıç tarihinden önceki bir yıl içerisinde en az 90 prim günü varsa, geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) almakta, dolayısıyla mağduriyet yaşamamaktadır.

Ancak kendisi koronavirüse yakalanmamış olsa bile, bu hastalığın belirtilerini göstermese bile, koronavirüs hastası ile temas zincirinde olduğu filyasyon çalışmaları sonucunda tespit edilen işçinin de izolasyonda yani en az 14 gün karantina da kalması gerektiğinden, bu durumdaki işçi de işe gidememekteydi. Öte yandan bu işçinin karantinaya uyma zorunluluğu hastaneye gitmeden doğduğundan, karantina süresi için istirahat raporu almak istiyorsa doktora gitmesi gerekiyordu.

Bu durumdaki işçilere de büyük bir kolaylık getirildi. Daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan entegrasyonla sağlık raporları dijital ortama taşınmıştı. Bu sayede vatandaşın raporu uzun süredir e-Rapor Sistemi ile hastaneden SGK’ya dijital ortamda gönderiliyor ve vatandaş raporuna e-Nabız sistemi veya e-Devlet kapısından erişebiliyor.
Şimdi bu sisteme Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi de entegre edildi. Entegrasyon sayesinde filyasyon ekibi içerisinde yer alan hekimler, vatandaşın izolasyon süresi boyunca ihtiyacı olan iş göremezlik raporunu FİTAS üzerinden yazabiliyor. Raporun SGK tarafından kabul edilmesi durumunda da hastalara “Raporunuz SGK’ ya iletilmiştir” şeklinde SMS ile bildirim gidiyor. Raporları dijital ortamda SGK’ya iletilen vatandaşlar istedikleri zaman, e-Nabız sistemi üzerinden ve e-Devlet kapısı üzerinden raporuna ulaşabiliyor. Bu uygulamada, hastalığının seyrine göre, yapılan kontroller sonrası rapor süreleri düzenleniyor.

Dolayısıyla koronavirüs hastası ile temas zincirinde olduğu filyasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ve bu nedenle izolasyonda (karantinada) kalması gereken işçiye, filyasyon ekibinde yer alan hekim tarafından sistem üzerinden istirahat raporu verilebilecek, işçinin de rapor almak için hastaneye gitmesi gerekmeyecek, rapor başlangıç tarihinden önceki bir yıl içerisinde en az 90 prim günü varsa, geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) alabilecek, mağduriyet yaşamayacak.

FİTAS – Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi Nedir ?

Pandemi ile mücadeledeki en önemli araçlardan biri filyasyon (kaynak arama) uygulamasıdır. Üç kişiden oluşan filyasyon ekipleri, herhangi bir kişide koranavirüs vakası ortaya çıkar çıkmaz 48 saat boyunca tarama yapmakta ve hem vakaya hem de vakanın temaslılarına yani koronavirüs hastası ile temas zincirinde olan kişiler ulaşmakta, o kişilerin izolasyona (karantinaya) uyması sağlanmaktadır. Yapılan bu tarama ve koronavirüs hastası ile temas halinde olan kişileri tespit işlemine filyasyon denilmektedir. Filyasyon (saha) çalışmaları sayesinde hem koronavirüsün yayılması önlenmekte hem de risk grubunda olan kişiler durumdan haberdar olmakta, riskli durumda olanların takip ve tedavisi erkenden başlatılmaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mustafa dedi ki:

    Merhaba, ben filyasyosyon ekibi tarafından 14 gün karantinaya alındım. E nabız raporlar kısmında da görülüyor.işyerine e nabıza girerek ekran fotoğrafı gonderdim.ekstra birşey yapmama gerek varmı ve ayın kaçında rapor ücretin yatması gerekiyor. Teşekürler….

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İstirahat süresi sona erince işyerinin istirahat süresince işyerinde çalışmadığınız konusunda SGK’ya bildirim yapması gerekir. Muhtemelen rapor bilgileriniz işyerinin e-bildirge ekranına da düşmüştür. İşyerinin bu bildiriminden sonra son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalılığınız da varsa SGK 12 günlük geçici iş göremezlik ödeneği (rapor) parasını hesabınıza yatırır.

  2. MustafaÇ dedi ki:

    Merhaba. Filyasyon ekibi tarafından 14 gün karantinaya alındım. 2 ay geçti raporum kontrolden çalışıra çevrilmedi. Bu yüzden ödeme alamıyorum. Test verdiğim hastene de bir şey yapamayacağını raporu filyasyon ekibinin verdiğini söyledi. Aradığım kurumlardan bir cevap alamadım. Filyasyon ekibine ulaşamıyorum çok mağdurum. Bu konuda ne yapmam gerekiyor? Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşün.

  3. Merve dedi ki:

    Covit yüzünden evdeyim çalışıyorum rapor verildi ama aynı evde babama rapor yazılmamış şu an kurban bayramı olduğu için kimi aradıysam cevap yok neden rapor hala yazılmadı adam yarın normal şartlarda işe gidecek hiç bir şekilde muhatap bulamıyoruz lütfen bir yol gösterin.