Gelir Testi Yaptırma Zorunluluğu Tamamen Kalktı mı ?

Gelir Testi Yaptırma Zorunluluğu Tamamen Kalktı mı ?
23 Nisan 2017 19:26

Genel sağlık sigortası (GSS) uygulaması aslında sosyal güvenlik reformu ile birlikte 1 Ekim 2008 tarihinde uygulamaya girmişti.

Ancak genel sağlık sigortası esas itibariyle, hemen hemen herkes için 1 Ocak 2012 tarihinde zorunlu hale geldi. Bu zorunlulukla birlikte de gelir testi uygulaması hayatımıza girdi. 5510 sayılı Kanun uyarınca, 60/g kapsamında yalnızca genel sağlık sigortasına tabi olanların hangi tutar üzerinden aylık GSS primi ödeyeceği, gelir testi sonucu o kişinin aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelirinin tespiti sonucuna göre belirleniyordu. SGK tarafından re’sen GSS kapsamına alınıp da gelir testine başvurması gerektiği halde gelir testi yaptırmayanların aylık geliri brüt asgari ücretin iki katı kabul edilip, bunun yüzde 12’si üzerinden her ay GSS primi tahakkuk ediyordu.

Bu uygulama nedeniyle toplumda yüklü miktarda GSS prim borçlusu olan milyonlarca kişi ortaya çıktı. Birkaç kez borç yapılandırması / taksitlendirmesi imkanı getirildi ancak çözüm olmadı. Aslında aylık brüt asgari ücretin iki katının yüzde 12’si üzerinden prim ödemeyi kabul edenler için gelir testi yaptırma zorunluluğu yoktu, ancak bu tutar yüksek meblağlara ulaşıyordu. (Bkz. Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Tutarları)

Öte yandan, gelir testi sırasında uygulanan bazı yol ve yöntemler, aynı aile içerisinde yaşayan kişilerin gelirlerinin hepsinin dikkate alınması gibi bazı durumlar da gelir testi uygulamasını tartışılır hale getirmişti.

8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6824 sayılı Torba Kanun ile gelir testi iki istisna hariç, tarihe karıştı. Buna göre artık 1 Nisan 2017 tarihinden geçerli olmak üzere, gelir testine gerek kalmadan 60/g kapsamında sadece genel sağlık sigortasına tabi olan kişilerden aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında GSS primi alınacak. Şu an için aylık 53 TL. Bakanlar Kurulu isterse bu yüzde 3’lük oranı yüzde 12’ye kadar artırabilecek. (Bkz. Genel Sağlık Sigortasında Yeni Dönem 1 Nisan’da Başlayacak)

Gelir Testi Yaptırılacak İstisnai İki Durum

1- 60/g kapsamında GSS prim borcu olup da hiç gelir testine başvurmamış olanlar, borçlarını yapılandırmadan önce gelir testine başvurularsa ve aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelirleri brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa bütün borçları silinecek. (Bkz. 6824 sayılı Kanunla GSS Borçlularına Tanınan Yeni Haklar)

2- 60/g kapsamında yalnızca gelen sağlık sigortasına tabi olan kişi, eğer maddi durumunun iyi olmadığını, aylık 53 lira GSS primi ödeyemeceğini iddia ediyorsa, bu durumda bağlı olduğu kaymakamlık sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak gelir testi yaptıracak, gelir testi sonucu aile içerisinde kişi başına düşen aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa, GSS primi Devlet tarafından ödenecek, yani bir nevi yeşilkartlı sayılacak. Eğer aylık geliri bundan fazla çıkarsa aylık 53 TL prim ödeyecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.