İşe Girişte Alınan Sağlık Raporlarının Maliyetini Kim Karşılar ?

İşe Girişte Alınan Sağlık Raporlarının Maliyetini Kim Karşılar ?
25 Eylül 2018 23:19

Çalışanların işe girişlerinde işe giriş sağlık raporu alması, işin devamı süresince de periyodik muayenelerden geçerek sağlık raporlarının yenilenmesi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundan önce de vardı, şimdide aynen uygulanmaktadır.

6331 sayılı Kanunla tek değişen işe işe giriş sağlık raporları ve periyodik muayenelere ait raporlar artık işyeri hekimleri tarafından veriliyor. İşyeri hekimi görevlendirilmesi, çalıştırılması zorunlu olmayan işyerlerinde çalışacakların ise işe giriş sağlık raporlarını kamu sağlık hizmet sunucularından ve aile hekimliklerinden almaları gerekiyor. (Bkz. Son Düzenlemeye Göre Çalışanlar Sağlık Raporlarını Nereden Alacak ?, Her Çalışan İçin Sağlık Raporu Alınması Gerekir mi ?)

Öte yandan, sağlık raporları işyeri hekimleri tarafından verilecek olsa da özellikle ağır ve tehlikeli işlerde rapor öncesi bazı tetkik ve tahlillerin yaptırılması, filmlerin çektirilmesi gerekiyor. Bunların bir kısmı genel sağlık sigortasından yararlananlar için SGK tarafından karşılanıyor. Ancak özellikle yeni işe girdiği için genel sağlık sigortasından yararlanma imkanı olmayanların bu işlemler için ücret ödemeleri gerektiği gibi, bazı tetkik, tahliller için ya da çekilecek filmler için de fark ücret ödenmesi gerekebiliyor. Dolayısıyla burada yapılacak bu işlemlerin maliyetini işçinin mi yoksa işverenin mi karşılayacağı konusu önem kazanıyor.

Ancak 6331 sayılı Kanunun “Sağlık gözetimi” başlıklı 15 inci maddesinde bu konu açıklığa kavuşturulmuştur. Maddede “Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanır, çalışana yansıtılamaz.” hükmü yer almaktadır.

Bu sağlık gözetimi kapsamına ise çalışanların;

– İşe girişlerinde,

– İş değişikliğinde,

– İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde,

– İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla,

– Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacakların, yapacakları işe uygun olduklarına dair,

alınması gereken sağlık raporları ve bu raporların alınabilmesi için yaptırılması gereken tahlil, tetkik, film ve muayeneler girmektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.