İŞKUR İş Gücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı-30.10.2011

İŞKUR İş Gücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı-30.10.2011
29 Mart 2013 20:38

31/12/2008 tarihli ve 27097 sayılı (6. Mükerrer) Resmî Gazetede yayımlanan Türkiye İş Kurumu İşgücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliğinde, 30/10/2011 tarihli ve 28100 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan yönetmelik ile aşağıdaki değişiklikler yapıldı. Yönetmeliğe Mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz.

Yönetmelikte; İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde işsizlerin kısa süreli istihdam ve eğitimini amaçlayan, doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesini sağlayan programlar olarak tanımlanmıştır.)

• Yönetmeliğin kapsamının belirtildiği 2 nci madde ;

Maddede yer alan eğitim seminerleri ibaresi uyum eğitimi olarak değiştirildi.

• Yönetmeliğin İşbirliği yapılabilecek veya hizmet satın alınabilecek hizmet sağlayıcılar başlıklı 7 nci maddesi:

– Maddenin (d) bendinde; “Eğitim için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen özel öğretim kurumlarına ait standartlarda mekan ve donanıma sahip dernek ve vakıflar ile işçi, işveren, esnaf ve meslek kuruluşları, meslek birlikleri, eğitim veya rehabilitasyon amacıyla kurulmuş firmalar gibi kurum veya kuruluşlar,” işbirliği yapılabilecek veya hizmet satın alınabilecek kurum veya kuruluşlar olarak belirtilmişken, kapsam daraltılarak yapılan değişiklikle, “Eğitim için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen standartlarda mekan ve donanıma sahip olduğu İl Müdürlüğünce tespit edilen dernek ve vakıflar ile işçi, işveren, esnaf ve meslek kuruluşları, meslek birlikleri,” bu kapsamda sayıldı.

– Aynı maddeye eklenen ikinci fıkra ile; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları ile sadece işbirliği kapsamında kurs düzenlenebileceği hükmü getirildi, dolayısıyla artık bunlardan hizmet satın alınamayacak.

• Hizmet alım usulünün düzenlendiği 9 uncu madde;

– Maddeye üçüncü fıkra eklendi. Buna göre; Türkiye İş Kurumu; kursiyer zaruri gideri, sigorta prim gideri ile eğitici gideri ve temrin giderlerinin bir veya birkaçını ya da tamamını içerecek şekilde işbirliği usulüyle kurs uygulayabilecek, bu kapsamda ödenecek eğitici ücreti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen gündüz ek ders saat ücretinin iki katını geçemeyecek.

• Programlar ve katılma şartlarını düzenleyen 12 nci madde:

– “TYÇP’lere talebin fazla olması durumunda, katılımcılar noter huzurunda yapılacak kura çekimi ile belirlenir.” şeklindeki üçüncü fıkra yürürlükten kaldırıldı. Dolayısıyla artık, TYÇP’lere talebin fazla olması durumunda katılımcıların noter huzurunda yapılacak kura çekimi ile belirlenmesi zorunluluğu bulunmamakta.

– Ayrıca, işbaşı eğitim programına katılmak için;

a) Kuruma kayıtlı işsiz olmak,

b) En az lise ve dengi okul mezunu olmak,

c) Öğrenci olmamak,

şartları arasında bulunan “En az lise mezunu olmak” ibaresi kaldırıldı.

Yeni uygulamaya göre; işbaşı eğitim programına katılmak için sadece Kuruma kayıtlı işsiz olmak ve öğrenci olmamak şartı aranacak, en az lise mezunu olma şartı ise aranmayacak, yani lise mezunu olmayanlar da bu programlara katılabilecek.

– Maddenin altıncı fıkrasının ilk cümlesi “Her bir programdan yararlanma süresi, yirmi dört aylık süre içerisinde altı ayı geçemez.” şeklindeydi. Bu cümle “Programlardan yararlanma süresi; İşbaşı eğitim programı ile Girişimcilik programında altı ayı, Toplum yararına çalışma programlarında sekiz ayı geçemez.” şeklinde değiştirilmiş, böylece toplum yararına çalışma programlarında azami süre 6 aydan 8 aya çıkarılmıştır.

– Maddenin yedinci fıkrasının sonuna eklenen cümle uyarınca; kurs ve programlardan yararlanma koşullarını karşılayanlar arasından, hizmetin gereğine göre kursiyer ve katılımcıların belirlenmesine ilişkin öncelik sıralaması yapmaya, kurs ve programlara ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkili olan Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulunca, belirlenen usul ve esaslar Kurum internet sayfasından ilan edilecek.

– Maddeye eklenen sekizinci fıkra uyarınca; kurslardan mezun olan kişiler aynı meslekte veya alanda olmak kaydıyla işbaşı eğitim programlarına devam edebilecekler. Ancak bu durumda, kurs ve işbaşı eğitim programlarının toplam süresi takvim günü olarak altı ayı geçemeyecek, istihdam yükümlüğüne ilişkin iş ve işlemler, işbaşı eğitim programının bitiminden itibaren, Yönetmeliğin İstihdam yükümlülüğü ve taahhüdü” başlıklı 24 üncü maddesi hükümlerine göre yürütülecek.

• Kursiyer sayısı başlıklı 14 üncü madde;

– Maddenin ikinci fıkrası “Bir grubun en az on en fazla yirmi beş kursiyerden oluşması esastır.” şeklindeyken; “Bir grubun en az on en fazla yirmi beş kursiyerden oluşması esastır. Ancak, Üniversiteler veya Sürekli Eğitim Merkezleri ile Kamu kurum ve kuruluşlarıyla düzenlenecek eğitimlerde kursiyer sayısı Genel Müdürlükçe belirlenir.” şeklinde değiştirilmiştir. Dolayısıyla Üniversiteler veya Sürekli Eğitim Merkezleri ile Kamu kurum ve kuruluşlarıyla düzenlenecek eğitimlerde kursiyer sayısı 25’le sınırlı olmayıp, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü bu kapsamdaki kurslarda sayıyı kendisi belirleyecektir.

• Kurs programları başlıklı 15 inci madde;

– Maddenin birinci fıkrası, “Kurs programları, il milli eğitim müdürlüklerince onaylanan eğitim programlarına göre hazırlanır. Eğitim programları her kurs için ayrı ayrı onaylanabileceği gibi toplu olarak da onaylanabilir.” Şeklindeyken, “Kurs programları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan programlara göre yürütülür.” şeklinde değiştirilmiştir. Dolayısıyla kurs programları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan programlara göre yürütülecek.

• Toplum yararına çalışma programlarının süresi başlıklı 17 nci madde;

– Maddenin “TYÇP uygulama süresi toplam altı aydan fazla olamaz.” şeklindeki ikinci fıkrası, “TYÇP uygulama süresi toplam sekiz aydan fazla olamaz.” şeklinde değiştirilmiştir. Dolayısıyla toplum yararına çalışma programları sekiz ay sürebilecek.

• Devam zorunluluğu başlıklı 20 nci madde;

– Maddeye; “İşbirliği kapsamında düzenlenen ve temrin gideri içeren kurslarda, temrin gideri başlangıçtaki kursiyer sayısı üzerinden hesaplanır ve def’aten ödenir.” şeklindeki dördüncü fıkra eklenmiştir.

• Sınav ve sınav kurulu başlıklı 22 nci madde;

– Maddenin birinci fıkrasında yer alan “Diğer kurslarda il milli eğitim müdürlüğünün sınav kurullarına katılma hakkı saklıdır.” cümlesi, “Sınavlar, ayrıca bir komisyon kurulmaksızın kursun son günü yapılır.” şeklinde değiştirilmiştir. Dolayısıyla kursiyerlerin eğitim sonucundaki başarı durumlarını belirlemek için ayrıca bir komisyon kurulmadan kursun son günü sınav yapılacak.

• İstihdam yükümlülüğü ve taahhüdü başlıklı 24 üncü madde;

– Maddenin birinci fıkrasında; sözleşme ve/veya protokol ile meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme kursu veren hizmet sağlayıcıların yani yüklenicilerin, maddede belirtilen oranda kursiyeri yine maddede belirtilen sürede istihdam etme şartı yer almaktaydı. Bu şart, maddede belirtilen oranda kursiyerin yine maddede belirtilen sürede eğitim alınan meslek veya alanda istihdamından yüklenici veya yükleniciler sorumludur şeklinde değiştirildi. Yani yüklenicilerin istihdam etmekle yükümlüdür şeklindeki sorumluluğu esnetilerek, istihdamından sorumludur şeklinde değiştirildi.

– İşyerleri veya işyerleri ile işbirliği halinde teklif veren hizmet sağlayıcı kurum veya kuruluşlarca birlikte düzenlenenler dışında; kursun, diğer hizmet sağlayıcılar ile düzenlenmesi halinde kursiyerlerin en az yüzde yirmisinin, sınav tarihinden itibaren altı ay içerisinde ve üç aydan az olmamak üzere en az düzenlenen kurs süresi kadar istihdam edilmesi şeklindeki şart; kursiyerlerin en az yüzde yirmisinin, sınav tarihinden itibaren üç ay içerisinde başlamak kaydıyla ve üç aydan az olmamak üzere en az düzenlenen kurs süresi kadar istihdam edilmesi şeklinde değiştirildi. Dolayısıyla altı aylık süre üç aya düşürülmüş oldu.

– Maddenin yedinci fıkrasının (a) bendinde, istihdam yükümlülüğünün/taahhüdünün yerine getirilmemesi halinde, yapılan tüm giderlerin yüklenicilerden geri alınacağı veya varsa bunların alacaklarından mahsup edileceği hükmü yer alıyordu. Burada da yükümlülüğün kapsamı daraltıldı, Kursiyer Cep Harçlığı ile Genel Sağlık Sigortası ve İş ve Meslek Hastalığı sigorta primleri hariç yapılan tüm giderlerin, yüklenicilerden geri alınacağı veya varsa bunların alacaklarından mahsup edileceği hükmü getirildi.

• Yönetmeliğe “Halk Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezleri ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liselerinde uygulanacak programlar başlıklı” 31/A maddesi eklenmiştir. Bu madde uyarınca;

– Halk Eğitim veya Mesleki Eğitim Merkezleri ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Sağlık Meslek, Kız Meslek, Turizm Meslek ve Ticaret Meslek liseleriyle düzenlenen kurslarda, Yönetmeliğin İstihdam yükümlülüğü ve taahhüdü başlıklı bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkra hükmü, yani kurs verilen kişileri belirli süre istihdam etme şartı uygulanmayacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.