İsteğe Bağlı Sigortalılık ve Malullük Aylığı

İsteğe Bağlı Sigortalılık ve Malullük Aylığı
29 Eylül 2013 15:50

1- GİRİŞ: Bilindiği gibi, sosyal güvenlik reformuyla isteğe bağlı sigortalılık kolaylaştırılmış – özendirilmiş ve isteğe bağlı sigortalılığın emeklilik statüsü de 4/b (yani eski Bağ-Kur) olarak belirlenmiştir.

Diğer yandan, yine sosyal güvenlik reformuyla maluliyet kapsamında emekli olma şartları her üç statü açısından da ortaklaştırılmıştır.

2- KONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sosyal güvenlik reformuyla, (5510 sayılı Kanunla) isteğe bağlı sigortalılık kolaylaştırılmış, sisteme girme şartları azaltılmış ve sistemden çıkma şartları ise zorlaştırılmıştır. Sağlık yardımı da verilmesiyle, isteğe bağlı sigortalılık; alternatif bir sigortalılık sistemi haline getirilerek, sosyal güvenliğin kapsamının genişletilmesi amaçlanmıştır.

Hatta, evde el sanatlarıyla uğraşan kadınlara, kademeli olarak daha düşük prim ödeme imkanı getirilerek, isteğe bağlı sigortalılığa dahil olma daha cazip hale getirilmeye çalışılmıştır.

Bu açıklamaların ışığı altında, birçok vatandaşımız tarafından “Acaba tamamı veya bir kısmını isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödeyenler malulen emekli olabilirler mi ?” sorusu sorulmakta ve bu konuda tereddütlü yaklaşımlar söz konusu olmaktadır.

Bu tür soru ve tereddütlerin aslında haklı yönleri de bulunmaktadır.

Bu haklı yönlerden biri, maluliyette esas olan “çalışma veya meslekte kazanma gücü kaybı”dır.  Yani, maluliyet, çalışma esnasında veya daha doğrusu ilk defa sigortalı olunduktan sonra gerek genel (çalışma gücü kaybı) gerekse yapılan işten (meslekte kazanma gücü kaybı) dolayı çalışamama durumunu ifade etmektedir. Yani, maluliyet esasen, “çalışma”yı, daha açık ifadelerle maluliyet, kişinin önceden çalışmaya başlayıp daha sonra çalışamama durumuna gelmesini çağrıştırmaktadır. Kaldı ki kişinin çalışmaya başlamadan önceki çalışma gücü kaybı maluliyet olarak değil, yaşlılık aylığının özel durumuna göre değerlendirilmektedir. Yapılan bu açıklamalar, hiç fiili çalışması olmayan bir kişinin sadece isteğe bağlı prim ödemesi durumunda, sanki malulen emekli olamayacağı düşüncesini ön plana çıkarmaktadır.

Ancak, sosyal güvenlik reformuyla, isteğe bağlı sigortalılık; ayrı ve farklı bir statü olarak tasarlanmış ve bu tür sigortalılıkla,  başlangıçtan sonuna kadar hiç fiili çalışma olmasa da emeklilik hakkını elde etme imkanı getirilmiştir.  Kaldı ki çalışma gücü kaybı nedeniyle, çalışamama ve bunun yerine sosyal güvenliğin sağlanması için isteğe bağlı prim ödenmesinde de herhangi bir mantık uyumsuzluğu olduğu söylenemez.

İkinci tereddüt edilecek konu ise, 5510 sayılı Kanunun “Malullük sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları“ başlıklı 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde “Malûliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması” hükmünün bulunmasıdır. Yani maluliyetin şartlarından biri de 4/a sigortalıları için işten ayrılmak, 4/b sigortalıları için de işyerini kapatmak veya devretmektir. Bu hükümler, sanki maluliyet için çalışmayı ön plana çıkarmaktadır.

Ancak, işin başka boyutu, sosyal güvenlik reformuyla, daha doğrusu 1/10/2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigortaya ödenen primler 4/b, yani eski Bağ-Kur statüsünde sayılmıştır. Daha açıkçası, sosyal güvenlik reformuyla, isteğe bağlı sigortalılığın çalışma statüsünden bağı tamamen koparılmış ve sadece emekli statüsü açısından özel ve münhasır bir sigortalılık haline getirilmiştir. Kaldı ki, yukarıda bahsedilen 26 ncı maddenin tamamına bakıldığında, madde hükümlerinde statü (4/a, 4/b ve 4/c) ayrımı hiçbir şekilde bulunmamaktadır.

3- SONUÇ

Dolayısıyla, maluliyet aylığının bağlanmasında, statü olarak en son bulunulan statüye göre şartlar belirlendiğinden, gerek hiç fiili çalışma olmadan 10 yılın tamamında isteğe bağlı prim ödenmesi, gerekse de sigortalılık süresinin (prim ödeme kastedilmektedir) başında, ortasında veya sonunda isteğe bağlı sigorta primi ödenmiş olması durumunda, diğer şartların da mevcut olması halinde, maluliyet aylığına hak kazanılmaktadır.(www.isvesosyalguvenlik.com)

Recep LEVENT*

——————————————-

* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

receplevent23@hotmail.com

YORUMLAR

  1. zehra korkmaz dedi ki:

    merhaba . malulen emeklilik için 6 ay prim gün gerekli olan bir kişi kalan 6 ayı yüksek yatırırsa malulen emeklilik maaşı yükselirmi

  2. Hafize dedi ki:

    Merhaba 1976 doğum bayanım 2010 yılında ssk giriş 4 ay 2016 yılında isteğe bağlı ev hanımı emeklilik pirimi 8 ay ödemem var 2018 yılında yaygın karıniçi kanser tanısıyla ameliyat halen meme kannseri tedavisi görüyorum
    sorum malulen emekli olabilirmiyim ne yapmam lazım ?

    1. Admin dedi ki:

      Öncelikle Allah şifalar versin. Malulen emeklilik için 10 yıl sigortalılık süresi – 1800 prim günü ve en az yüzde 60 iş göremezlik gerekir. Sigorta başlangıcınızı tam belirtmemişsiniz ancak 10 yıl dolmuştur veya bu yıl sonuna kadar dolar. 2010 sigorta başlangıcınızdan sonra yaptığınız doğumlar varsa doğum borçlanması yapabilirsiniz, her doğrum için ikişer yıl ve en fazla 3 doğum için borçlanma yapabilirsiniz. 10 yıllık sigortalılık süresini ve 1800 günü tamamladığınızda malulen emeklilik için SGK’ya başvurabilirsiniz, SGK sizi sağlık kuruluna sevk eder ve iş göremezliğiniz yüzde 60 veya daha fazla çıkarsa malulen emekli olabilirsiniz.

      1. Hafize dedi ki:

        Teşekkür ederim
        Sigorta başlangıcımdan sonra bir doğum var 15 ay sonra vefatla sonuçlanan
        Bu durumda pirim gün sayım dolmuyor durdurmuş olduğum isteğe bağlı ev hanımı sigortamı başlatsam 1800 gün dolunca yüzde 60 işgöremezlik raporuyla olabilirmiyim?
        Pirim ödemeye başlamalımıyım ?

        1. Admin dedi ki:

          Olabilirsiniz, 1800 günü isteğe bağlı sigorta ile tamamlamak malulen emekliliğe engel teşkil etmez.

  3. DÖNDÜ Işik dedi ki:

    Merhaba 27.02.1966 doğumluyum 27.11.19i9 tarihinde girişim 30.11.1989 çıkışım var ve sonra istege bagli sigorta ödedim 3740 günüm var kalp tansiyon nefes alamama ve bayılma gibi hastalığım var saglik raporu alabilirmiyim ve malulen emekliye başvurabilirmişim selamlar.

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta başlangıç tarihinizden itibaren 10 yıl dolmuş ve 1800 prim günü şartları yerine gelmiş görünüyor. Eğer sağlık kurulu raporuna göre çalışma gücünüzü yüzde 60 veya daha fazla kaybettiğiniz de tespit edilirse malulen emekli olabilirsiniz. Malulen emeklilik talebiyle SGK’ya başvurup sağlık kuruluna sevkinizi isteyebilirsiniz.

  4. TUĞRUL TEZCAN dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin
    benim eşim kısmı görme engelli 2005 yılı sigorta girişi var. ( %66 raporu )
    toplam 1 yıl belki ödenmiştir.
    şimdi ben isteğe bağlı ödeme ile 1.800 günü tamamladığımda eşim malulen emekli olabiliyormu?
    ve ben bu tutarı kaç tl olarak ödemem gerekiyor?
    ve ayrıca bu tutarı toplu ödeyip 1.800 günü tamamlama imkanım varmı?
    nasıl bi yol ilerleye bilirim yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer eşinizin engelliği sigorta başlangıcından sonra ortaya çıktıysa yüzde 60 veya daha fazla iş göremezliğin olması halinde 1800 prim günüyle malulen emekli olabilir, toplu ödeme imkanı yok. Ancak doğum, askerlik, yurtdışı gibi hizmet borçlanması ile toplu ödeme yapılabilir. Ödenecek aylık güncel prim tutarları https://www.isvesosyalguvenlik.com/istege-bagli-sigorta-prim-tutarlari/ sayfasında yer almaktadır.

      1. TUĞRUL TEZCAN dedi ki:

        Eşimin engellilik raporu sigorta girişinden sonra, ve ben şimdi ödemek istiyorum dediğimde ne yapmam gerekiyor ? ödeme şeklini nasıl yapabilirim herhangi bi iş yerinde çalışıyo göstermemmi gerekiyor yada bunun için başvuru yapıp her ay SGK ya yada hangi kuruma ise orayamı ödeme yapmam gerekiyor

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eşinizin isteğe bağlı sigorta başvurusu yapması gerekiyor, bu başvuruyu e-Devlet SGK sayfasından da yapabilirsiniz. Başvuru kabul edilip eşiniz isteğe bağlı sigortalı olduktan sonra da her ay sigorta primini ödemeniz gerekiyor.