İşten Ayrılanların İş-Kur’a Şikayette Bulunma Devri Bitti

İşten Ayrılanların İş-Kur’a Şikayette Bulunma Devri Bitti
27 Ağustos 2018 23:58

Çalışanların işyerleriyle / işverenlerle sorun yaşamaları halinde başvuracakları üç yol bulunmakta olup, bunlardan en başta geleni de şikayette bulunmaktır.

Diğer yollar ise arabulucuya başvuruda bulunma ve iş mahkemesinde dava açmaktır. Özellikle 7036 sayılı yeni İş Mahkemeleri Kanunu ile birlikte 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başlayan yeni süreçle ilgili bilgilere Yeni Düzenlemeye Göre Çalışanlar İçin Başvuru Yolları başlıklı yazıda yer verilmiş olup, hangi durumlarda işçi – işveren uyuşmazlıklarında çalışanların doğrudan şikayette bulunabileceği veya iş mahkemesinde dava açabileceği, hangi konularda önce arabulucuya başvurması gerektiği yazıda ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

Öte yandan 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile yapılan düzenlemeden önce çalışanların İş Kanunu kapsamına giren konularda Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüklerine şikayet dilekçesi verme hakları / imkanları bulunmaktaydı. Bunlardan iş akdi sona ermiş yani işten çıkmış veya çıkarılmış olanların şikayetlerine İş-Kur Müdürlükleri bakmakta, iş akdi devam edenlerin şikayetleri ise İş Müfettişleri tarafından sonuçlandırılmak üzere İş Teftiş Grup Başkanlıklarına gönderilmekteydi. Ancak bu yeni Kanun İş-Kur Müdürlüklerinin işçi – işveren arasındaki uyuşmazlıklara bakma konusundaki yetkisini kaldırdı. Dolayısıyla şu an sadece hizmet akdi sona ermemiş olan yani sigortalı olarak işyerinde çalışmaya devam edenler, işçi alacakları, yıllık izin gibi İş Kanunu kapsamına giren konularla ilgili olarak işyerleri / işverenler hakkında İş-Kur Müdürlüklerine şikayet dilekçesi verebilecek, İş-Kur Müdürlükleri ise bu dilekçeleri İş Teftiş Grup Başkanlıklarına gönderecekler. İşten ayrılanlar ise artık İş-Kur Müdürlüklerine şikayet dilekçesi veremeyecek, verilen dilekçeler de işleme alınmayacak. Bunların arabulucuya başvurmaları gerekecek. (Bkz. Bütün Ayrıntılarıyla Çalışma Hayatında Arabuluculuk Uygulaması, En Basit Şekliyle Arabulucuya Başvuru ve Örnek Dilekçe) Doğrudan İş Mahkemesinde dava açılabilecek konularda ise arabulucuya başvurmadan direkt dava açabilecekler.

Öte yandan, sigortasız çalıştırılma, düşük ücret veya eksik gün üzerinden sigortalı gösterilme gibi konularda Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine yapılacak şikayetler konusunda yeni İş Mahkemeleri Kanunu herhangi bir değişiklik getirmemiş olsa da özellikle sigortasız çalıştırılanlar açısından işten ayrıldıktan sonra yapılacak şikayetlerden eskiden beri hemen hemen bir sonuç çıkmamaktadır. Çünkü şikayetin SGK tarafından dikkate alınabilmesi ve gerekli işlemlerin yapılabilmesi için kişinin söz konusu çalışmalarını belgelemesi, en azında çalıştığını iddia ettiği işyerinden aldığı ücretleri belgelemesi istenmektedir. Çünkü şikayetlerde şahit ifadelerine göre değil, belgeye göre işlem yapılmaktadır. Belgelenememesi halinde işten ayrılan kişilerin SGK’ya yaptıkları şikayetten de bir sonuç çıkmamak, iddia sahibinin İş Mahkemesinde dava açıp iddiasını kanıtlaması istenmektedir. Çalışmaya devam edenlerin yapacağı şikayetlerde ise en azından işyerinde fiilen çalıştığının tespit edilmesi, dolayısıyla sigortalılığının sağlanması imkanı bulunmaktadır.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.