İşverenin Asıl Sorumluluğu Risk Değerlendirmesinden Sonra Başlar

İşverenin Asıl Sorumluluğu Risk Değerlendirmesinden Sonra Başlar
9 Eylül 2018 20:33

Risk değerlendirmesi yapılması veya yaptırılması tehlike sınıfı ve çalışan sayısına bakılmaksızın tüm işyerleri için zorunlu bir İSG uygulaması.

Çünkü iş güvenliğinin temel mantığından biri de işyerlerinde çalışanların karşılaşabilecekleri öngörülebilir risklerin önceden tespit edilmesi ve bu doğrultuda gerekli çalışmaların yapılması, önlemlerin alınması.

Risk değerlendirmesi uygulaması 6331 sayılı Kanunla birlikte 30 Aralık 2012 yılında başladı. Ancak gelinen noktada bazı işverenler veya işyerleri için risk değerlendirmesi adeta bir yasak savma olarak görülmekte, sırf yapmış olmak için risk değerlendirmesi yapılmakta veya yaptırılmakta, risk değerlendirmesi çıktısı dosyalanarak rafa kaldırılmaktadır.

Asıl iş risk değerlendirmesinden sonra başlar.

Ancak risk değerlendirmesinin amacı yukarıda da belirtildiği üzere öngörülebilir riskleri önceden görüp, tespit edip buna göre gerekli tedbirleri alıp, çalışmaları yapmak; kaldırılabilir veya önlenebilir riskleri yok etmek veya önlemek, önlemez riskleri ise mümkün olan en alt düzeye indirmek, ayrıca bu riskler konusunda çalışanları uyarıp, bilgilendirmek, tespit edilen bu risklerin ortaya çıkmaması için dikkat edilmesi gereken hususları çalışanlara öğretmek, aynı şekilde bu risklerin ortaya çıkması halinde de neler yapılması gerektiği konusunda çalışanları bilgilendirmektir. Bu nedenle de yazının başlığında da belirtildiği üzere risk değerlendirmesi yapılıp, öngörülebilir riskler tespit edildikten sonra işverenin sorumluluğu bitmiş sayılmaz, yeni başlamış sayılır.

Özellikle iş kazası ve meslek hastalıkların ortaya çıkması halinde, risk değerlendirme raporuna bakılmakta, kazaya neden olan risk ve yapılacak çalışmalar raporda belirtilmiş, gerekli uyarılara yer verilmiş, buna karşılık işveren bunu dikkate almamışsa tüm sorumluluk işverene verilir. Ancak bunun için risk değerlendirme raporunun altında imzası bulunan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin işverene gerekli bilgiyi vermiş, gerekli uyarıyı yapmış olması gerekir. Çünkü birçok işveren risk değerlendirmesinin mantığını ve asıl amacını bilmemektedir.

Eğer risk öngörülebilir bir risk olduğu halde raporda buna yer verilmemişse bu durumda da risk değerlendirmesini yapmış olan ve altında imzası bulunan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin sorumluluğu doğar.

Risk değerlendirmesini işveren kendisi yapmışsa bu durumda tüm sorumluluk işverene aittir. Risk değerlendirmesinde iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekiminin bulunmasının gerekip gerekmediği, daha doğrusu risk değerlendirmesinin işveren tarafından yapılıp yapılamayacağı Risk Analizini / Değerlendirmesini İşveren Kendisi Yapabilir mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

Risk değerlendirmesi konusunda ayrıntılı bilgi ve açıklamalar; Bütün Yönleriyle Risk Değerlendirmesi ve Analizi, İşçi Çalıştırmayan İşyerlerinde Risk Analizi Zorunlu mu ? başlıklı yazılarda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.