İşyerlerinde İSG Yazılımı Kullanma Mecburiyeti Var mı ?

İşyerlerinde İSG Yazılımı Kullanma Mecburiyeti Var mı ?
2 Haziran 2023 19:56

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 27’nci maddesinin üçüncü fıkrasında; “Bakanlık, bu Kanuna göre yapılacak iş ve işlemlere ait her türlü belge veya bilgiyi, elektronik ve benzeri ortamlar üzerinden isteyebilir, arşivleyebilir, bu ortamlar üzerinden onay, yetki, bilgi ve belge verebilir.” hükmü yer almaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu kapsamda hayata geçirdiği İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt-Takip ve Analiz Programı (İSG-KATİP) dışında (Bkz. İSG Katip Web Uygulaması – csgb.gov.tr) ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemini (İBYS) hayata geçirdi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görev alan işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelleri ile kendi işyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenen işveren veya işveren vekillerinin elektronik ortamda Bakanlığa gerekli bilgi ve belge göndermelerini sağlayan bir sistem. Ayrıca işyeri hekimleri e-Reçete uygulamasını da bu sistem üzerinden kullanabiliyor.

Hizmet Alan İşveren Ne Yapmalı ?

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) hizmetlerine ilişkin ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüğünü doğrudan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak yerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilen birimlerden yani Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminden (OSGB) veya Toplum Sağlığı Merkezi Biriminden (TSMB) alarak yerine getiren işverenlerin İSG yazılımı almakla yükümlülüğü yok. Ancak iş sağlığı ve güvenliği hizmetini aldıkları birimlerce yetkili bir yazılımın kullanılmakta olduğunun işverenlerce teyit edilmesi önem arz etmektedir. İşveren dilerse kendi temin edeceği tescilli bir yazılımı da kullanabilecektir.

Görevlendirme Yapan İşveren Ne Yapmalı ?

Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminden (OSGB) veya Toplum Sağlığı Merkezi Biriminden (TSMB) İSG hizmeti almak yerine, İSG hizmetlerine ilişkin yükümlülüğünü işyerinde uygun nitelikteki çalışanları arasından görevlendirme yapmak suretiyle yerine getiren yani kendisi bizzat işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendiren işverenin, görevlendirdiği kişilerin tescil edilmiş bir İSG yazılımı kullandığını teyit etmesi gerekiyor. Yani bu durumda İSG yazılımını işverenin değil çalıştırdığı işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının kullanması, ancak kullanılacak yazılımı ise işverenin temin etmesi gerekiyor.

Bireysel Görevlendirilen İSG Profesyonelleri Ne Yapmalı ?

İşyerlerinde çalışanlar arasından görevlendirilen işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli, işveren tarafından sağlanan İSG yazılımını doğru ve etkin bir şekilde kullanmakla yükümlü.

İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemine (İBYS) Başvuru ve Diğer Bilgiler

İş sağlığı ve güvenliği bilgi yönetim sistemine başvuru ile ilgili bilgilere ve başvuru formlarına, bu konuda sıkça sorulan sorulara Bakanlık tarafından verilen cevaplara İBYS – İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi – csgb.gov.tr internet sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.