Milyonların Beklediği Torba Yasanın Ayrıntısı Belli Oldu

Milyonların Beklediği Torba Yasanın Ayrıntısı Belli Oldu
8 Ekim 2022 18:40

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren, aylardır birçok düzenlemesi gündemde olan Torba Yasa 7 Ekim 2020 tarihinde Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu ve yasanın içeriği netleşti.

Yasa teklifinin gerekçeleriyle birlikte tam metnine BURADAN ulaşılabilir. Söz konusu torba yasa teklifinde yer alan önemli bazı düzenlemeler aşağıda belirtilmiştir.

Çalışanlara ve İşverenlere Sağlanan İmkanlar

▪ Mevcut uygulamaya göre, işverenler tarafından çalışanlara işyerinde veya müştemilatında yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisna tutulmuştur. İşverenlerce işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyip çalışanlara yemek parası ödenmesi durumunda, günlük yemek bedelinin belirli tutarı aşmayan kısmı vergiden istisna tutuluyor. 2022 yılı sonuna kadar vergiden istisna günlük yemek tutarı 51 TL olup aşan kısım vergi kesintisine tabi tutuluyor. (Bkz. Vergiden İstisna Yol ve Yemek Parası Tutarları) Yemek bedelinin yemek kartlarına/çeklerine yüklenmek suretiyle ödendiği durumlarda da yine yemek bedelinin belirtilen sınırı aşmayan kısmı, yemek verme hizmeti sağlayan işletmelerde kullanılması kaydıyla gelir vergisinden istisna tutuluyor. Bu kartların/çeklerin yemek hizmeti vermeyen market gibi işletmelerde alışveriş yapılmasında kullanıldığı durumlarda ise söz konusu vergi istisnası uygulanmıyor, tamamı vergi kesintisine tabi tutuluyor.

Yapılan düzenlemeyle, yemek bedelinin çalışanların banka hesabına yatırılması ve çalışanlarca bu tutarların yemek hizmeti veren işletmeler dışında kullanılması durumunda da yine aynı vergi istisnasından yararlanılacak, yani belirlenen sınırı aşmayan kısım (2022 yılı sonuna kadar günlük 51 lira) vergi kesintisine tabi tutulmayacak, çalışanlar da işveren tarafından yemek parası olarak verilen parayı istediği gibi kullanabilecek.

▪ Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışmak üzere götürülen ve fiilen yurt dışında çalışan işçilere, yurt dışından karşılanarak yapılan ücret ödemelerinden gelir ve damga vergisi kesilmeyecek.

▪ Torba Kanunun ilgili maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılan aylık 1.000 (bin) TL’yi aşmayan ödemelerden sigorta primi ve vergi kesintisi yapılmayacak.

Öğrenim ve Katkı Kredisi Borcu Ödemelerinde Getirilen Kolaylıklar

▪ Öğrenim kredisi alan öğrencilerin, öğretim kurumundan mezun oldukları veya kendi istekleri ile öğretim kurumunu bıraktıkları ya da herhangi bir sebeple öğretim kurumundan çıkarıldıkları tarihten iki yıl sonra kredi geri ödemeleri başlayacak, aldıkları krediyi kredi aldığı sürede ve taksitler halinde ödeyecekler. Bu konuda yapılan en önemli değişiklik, öğrenci aldığı kredi tutarı kadar geri ödeme yapacak, kredi borcuna endeks tutarı (fark) eklenmeyecek.

▪ Öğrenim kredisi alan kişinin, söz konusu iki yıllık süre dolduktan sonra işe girememiş olması ve bu durumun SGK tarafından teyit edilmesi kaydıyla, talep etmesi halinde en fazla üç defa olmak üzere kredi borcu ertelenebilecek. Ertelenen ilk yıl için kredi borcuna herhangi bir ilave yapılmayacak yani herhangi bir faiz veya vade farkı eklenmeyecek, sonraki yıllarda ise kalan kredi borcuna her yıl için verilen miktara TÜFE oranına göre değişiklik göstermekle birlikte en fazla yüzde on ilave edilecek.

▪ Öğrenim ve katkı kredisi geri ödemelerine ilişkin taksitlerin zamanında ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, öğrenim ve katkı kredisi borcu için öngörülen son taksitin vade tarihine kadar beklenecek, son taksitin vade tarihi sonrasında ödenmemiş olması halinde ilgili vergi dairesi tarafından icra takibi başlatılacak. Süresinde ödenmeyen öğrenim ve katkı kredisi taksitlerine vadesinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammı uygulanacak.

▪ Torba Kanunun ilgili maddesinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla kredi almakta olan veya kredi borcunun ödeme zamanı henüz başlamamış kişilere, öğrenim ve katkı kredisi olarak verilen tutarlara endeks hesaplanmayacak yani fark eklenmeyecek, kredi geri ödemesi devam eden veya borçları vergi dairesine icra takibi için bildirilmiş olan kişilere öğrenim ve katkı kredisi olarak verilen tutarlara ilave edilmiş olan endeks tutarları (fark) ise silinecek. Vergi daireleri tarafından icra takibi başlatılmış kredi borçlarına ait endeks tutarları (fark) da silinecek. Tahsil edilmiş kredi borçlarına ait endeks tutarları (farklar) ise iade edilmeyecek.

İntörn Öğrencilere Yapılan Ödeme Artacak – Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencileri de Ödemeden Yararlanacak

Üniversitelerin tıp fakültelerinin son sınıfında bulunan öğrencilere bu dönemde öğretim üyesi rehberliğinde yaptıkları uygulama çalışmaları karşılığında on iki ay süreyle 4.350 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödenen aylık ücret, net asgarî ücrete endekslenerek artırılacak ve düzenli olarak güncellenecek. Ayrıca bu ödemeden, diş hekimliği fakültelerinin dördüncü yılını tamamlayıp beşinci yılına geçen öğrenciler de faydalanacak.

Yersiz Ödeme Kapsamında Geri İstenen 65 Yaş – Engelli Aylıkları ve Bakım Paralarının Tahsilinden Vazgeçilecek

2022 sayılı Kanuna istinaden ödenen yaşlı (65 yaş) aylığı ve/veya engelli aylığı yersiz ödeme kapsamından faiziyle birlikte kendisinden geri istenen kişilerle ilgili bu işlemden vazgeçilecek, ödenen aylıklar geri alınmayacak.

Aynı şekilde engelli yakınına baktığı için kendisine ödenmiş olan bakım parası faiziyle birlikte kendisinden geri istenen kişilerle ilgili de benzer uygulamaya gidilecek. Kişinin kusurundan kaynaklanmayan ve kanunda belirlenen sınırın aşılması veya engel durumunu bildirir sağlık kurulu raporlarında yaşanan sorunlar nedeniyle geri istenen aylıkların tahsilinden de vazgeçilecek, ödenen bakım paraları geri alınmayacak.

Kara Listeye Alınan Banka Borçlularına Kolaylık

1 Ekim 2022 tarihinden önce ödeme süresi geçen; karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen (kara listeye alınan) kişilerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının tamamını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödemeleri veya yapılandırmaları halinde, isimlerinin karar listeye alınmış olması kredi ve finansal işlemlerde sorun oluşturmayacak.

Belli Tutara Kadar İcralık Borçlar Silinecek

▪ Borçlusu gerçek kişi olan ve İcra ve İflas Kanunu veya Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun kapsamında icra takibi başlatılmış olan borçlardan, 15 Ağustos 2022 tarihine kadar icra takibi başlatılmış bulunan ve her bir takip dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri dâhil 2.000 (iki bin) Türk lirası ve altındaki alacaklar, bu tutarın üzerinde icra takibi başlatılmış olmakla birlikte yapılan ödemeler nedeniyle aynı tarih itibarıyla kalan bakiyesi 2.000 (iki bin) Türk lirası ve altına inmiş icra takipleri,

▪ Borçlusu tarafından ödenmediği için bankalar tarafından tahsil edilmesi amacıyla varlık yönetim şirketlerine 15 Ağustos 2022 tarihi veya öncesinde devredilmiş olan kredi borçlarından, Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla anapara takip bakiyesi 2.500 Türk lirası ve altında bulunan bireysel nitelikli her türlü kredi sözleşmesinden kaynaklı borçlar,

silinecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.