Muafiyet Belgesi İle Tarım Bağ-Kur’dan Çıkanlar Tekrar Girebilir mi ?

Muafiyet Belgesi İle Tarım Bağ-Kur’dan Çıkanlar Tekrar Girebilir mi ?
18 Mart 2022 22:11

Daha önceki yazımızda da açıkladığımız üzere, kendi adına ve hesabına tarımsal faaliyette bulunanlardan ziraat odası veya tarım il/ilçe müdürlüğü kaydı olanların (emekli değillerse) Tarım Bağ-Kur (4/b-4) sigortalısı olmaları zorunlu, yani bilinenin aksine Tarım Bağ-Kur sigortalılığı isteğe bağlı sigortalılık değil, şartları taşıyanlar için zorunlu.

Muafiyet Belgesi Alanlar İstisna

Tarım Bağ-Kur sigortalısı olma zorunluluğunu ortadan kaldıran istisnalardan biri ise muafiyet belgesi almak. (Bkz. Tarımsal Faaliyette Bulunanlar İçin Tarım Bağ-Kur Sigortalısı Olmak Zorunlu mu ?) Ziraat odalarından, bunların bulunmadığı yerlerde tarım il/ilçe müdürlüklerinden; tarımsal faaliyet gelirlerinden bu faaliyete ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın aylık ortalamasının, prime esas günlük kazanç alt sınırının (brüt asgari ücretin) otuz katından (aylık brüt asgari ücretten) az olduğuna dair “Sigortalılık Muafiyet Belgesi” alarak bu belgeye istinaden Tarım Bağ-Kur sigortalılığının sona erdirilmesi için SGK’dan yazılı talepte bulunanlar için sigortalı olma zorunluluğu ortadan kalkıyor ve sigortalılıkları sona erdiriliyor. Birden fazla ziraat odası üyelik kaydı bulunanların muafiyete istinaden sigortalılık sona erdirme işlemlerinin yapılabilmesi için, üyesi bulunduğu ziraat odalarından ayrı ayrı muafiyet belgesi alınması gerekiyor.

Muafiyet Belgesiyle Tarım Bağ-Kur Sigortalılığından Çıkanlar Tekrar Tarım Bağ-Kur Sigortalısı Olabilir mi ?

Sigortalılık Muafiyet Belgesine istinaden Tarım Bağ-Kur sigortalılığından çıkanların, daha sonraki bir tarihte tekrar bu sigortalılığa girebilmeleri yani tekrar Tarım Bağ-Kur sigortalısı olabilmeleri için yine durumlarını belgelemeleri gerekiyor. Ancak bu defa öncekinin aksine tarımsal faaliyet gelirlerinden, bu faaliyete ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın aylık ortalamasının, prime esas günlük kazanç alt sınırının (brüt asgari ücretin) otuz katından (aylık brüt asgari ücretten) fazla olduğunu ziraat odalarından alacakları “Muafiyet Halinin Ortadan Kalktığını Gösterir Belge” ile belgeleyenlerden; bir yıl içinde talepte bulunanların belgenin düzenlendiği tarih itibariyle, bu süre geçtikten sonra talepte bulunanların ise dilekçelerinin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarih itibariyle sigortalıkları tekrar başlatılmaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. necattin bora dedi ki:

    2012 de aldıgım mafiyet dilekçem den kaynaklı günlerim silindi gelirimi yükseltmeden pirim yatırmışım ve 2017 de bidaha mafiyet vermişim 2017 dikate alsalar sillinen günlerimi geri alma şansım varmı ve bir yasa çıkma ihtimali varmı mahkeme yuluyla 2017 dikate alma şansım yokmu