Özel Okullarda Öğretmenlik Yapanlar da Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği Alabilir mi ?

Özel Okullarda Öğretmenlik Yapanlar da Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği Alabilir mi ?
10 Eylül 2022 17:30

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okullarda yani Devlet okullarında görev yapan öğretmenlere her eğitim öğretim yılı başında yani Eylül ayında Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği adı altında bir ödeme yapılmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıla ait öğretim yılına hazırlık ödeneğinin 1.325 lira (bin 325 lira) olarak belirlendiğini ve ödemelerin 12 Eylül 2022 tarihinden itibaren başlayacağını açıkladı.

Özel Okullarda Görev Yapan Öğretmenler de Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği (Eğitim Ödeneği) Alabilir mi ?

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun “Özlük hakları ve sorumluluklar” başlıklı 9 uncu maddesinde aynen;

“Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez.”

hükmüne yer almaktadır.

Söz konusu Kanun hükmü gereği özel okullarda görev yapan öğretmenlere ve personele de Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği verilmesi zorunludur.

Nitekim Yargıtay 9. Hukuk Dairesi konuya ilişkin 11.01.2021 tarihli bir kararında aynen aşağıdaki açıklamalara yer vermiştir;

“Davacı işçinin eğitim ve öğretim yılına hazırlık ödeneğine hak kazanıp kazanmadığı uyuşmazlık konusudur.

Mülga 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 33. maddesinde, “Özel okullarda yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre (emekliler hariç) dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemez.

Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler Bütçe kanunlarıyla resmi okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak özel okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden vergi kesilmez” şeklinde kurala yer verilmiştir.

5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 9. maddesinde de aynı yönde düzenleme bulunmaktadır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek 32. maddesinde ise, “Eğitim ve öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil (Mülga ibare: 13/06/2010-5984 S.K/mad.4) ) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Cumhurbaşkanınca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir.

Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz” hükmü mevcuttur.

Her yıl bütçe kanunlarıyla öğretim yılına hazırlık ödenekleri belirlenmiş ve ek cetvelde miktarları yayınlanmıştır.

Öğretim yılına hazırlık ödeneği sosyal hak kapsamında olup, her yıl bütçe kanunlarıyla miktarı belirlenen bir alacak olmakla gerek 625 sayılı yasanın 33 ve gerek 5580 sayılı yasanın 9. maddesi hükümleri gereğince özel okullarda görev yapan öğretmenlere işverenler tarafından ödenmelidir.

Somut uyuşmazlıkta, davacı işçinin eğitim ve öğretim yılına hazırlık ödeneği talebinin kabulüne karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile talebin reddine karar verilmesi hatalıdır.

3-Davacı geçmiş yıllara ait hazırlık ödeneğinin verilmediği fazla mesai ve diğer işçilik alacaklarının ödenmemesi nedeni 11.07.2016 tarihinde fesih bildiriminde bulunmuştur. Davacının eğitim öğretim hazırlık ödeneği hakkı bulunmasına rağmen ödenmemesi davacı açısından haklı fesih nedeni olduğundan kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilmesi hatalı olup kararın bu yönden de bozulması gerekmiştir.” (T.C. YARGITAY 9. Hukuk Dairesi – Esas No. 2018/6463, Karar No. 2021/48, Tarihi: 11/01/2021) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. MAĞDUR ÖĞRETMEN dedi ki:

    Özel okul öğretmeni için eğitim ödeneği hangi sürede ödenmelidir; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek 32. maddesindeki “… öğretim yılının başladığı ay içinde… ödenir.” ifadesi özel okullar için de bağlayıcı mıdır? Başka bir ifadeyle, özel okul öğretmeninin eğitim ödeneğinin süresinde ödenmediği gerekçesiyle iş akdini haklı nedenle fesh etmesi için 4857 sayılı İş Kanununa göre 20 günlük süre hangi tarihte başlar?