Sağlık Hizmet Sunucuları İçin Yeni Denetim Modeli Getiriliyor-27.10.2012

Sağlık Hizmet Sunucuları İçin Yeni Denetim Modeli Getiriliyor-27.10.2012
30 Mart 2013 22:34

Ülkemizin bütçe dengeleri ve bütçe açığı söz konusu olduğunda; vergi ve diğer gelirlerin artırılması, sosyal güvenlik ve cari açığın azaltılması gibi önlemler başta gelmekte, sosyal güvenlik açıklarının azaltılabilmesi için de; kayıt dışı istihdam oranının azaltılıp sigortalı sayısının artırılması, emekli aylığı ödemelerinin ve sağlık giderlerinin azaltılması önem kazanmaktadır.

Bunlardan kayıt dışı istihdam oranının yani sigortasız işçi sayısının azaltılması, dolayısıyla Kurumun prim gelirlerinin artırılması uzun bir süreç gerektirmektedir. Aynı şekilde, emekli aylıklarını düşürmek mümkün olmadığı gibi, kısa sürede emeklilik yaşını yükseltmek de mümkün olmadığından, emekli aylığı ödemelerinin azaltılabilmesi de uzun bir süreç gerektirmektedir.

Geriye Kurumun sağlık giderlerinin azaltılması kalmaktadır. Sağlık giderlerinin azaltılabilmesi için de gereksiz tedavi giderlerinin ve ilaç israfının önlenmesi yanında, sağlık alanındaki suiistimal ve yolsuzlukların da giderilmesi gerekmektedir. Bu nedenle de Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, 2012 yılı teftiş programında risk odaklı denetim kapsamında bazı kriter ve kıstasları esas alarak, sağlık hizmet sunucularından özel hastanelerin bir kısmını incelemeye almıştır. Sağlık hizmet sunucularından eczaneler ise zaten ihbar, şikâyet ve diğer nedenlerle sık sık incelemeye alınmaktadır.

Kurum bu defa uygulamayı bir adım daha öne götürerek, Merkezi Risk Analizi ve Değerlendirme Kurulu ile Risk Analizi ve Sürekli Denetim Grup Başkanlığı kurma kararı almıştır.

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına bağlı olarak şu an Ankara ve İzmir’de birer tane, İstanbul’da ise Anadolu Yakası ve Avrupa Yakasında birer tane olmak üzere dört tane grup başkanlığı bulunmaktadır. Bu yeni uygulama ile Ankara’da Risk Analizi ve Sürekli Denetim Grup Başkanlığı adı altında ikinci bir grup başkanlığı kurulacak. Uygulamanın usul ve esasları, 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 3 üncü maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi, 17 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi, 5510 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinin 1 inci fıkrası ile Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Yönetmeliğinin 7 nci maddesine istinaden Kurum Başkanı Fatih ACAR tarafından çıkarılan Risk Analizi ve Sürekli Denetim Yönergesi ile belirlendi.

Sağlık hizmet sunucuları ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi işyerlerinin denetim ve kontrol standartları, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca Kurul üyelerinin görüş ve önerileri alınmak suretiyle 31.12.2012 tarihine kadar belirlenerek, Kurum Başkanlık Makamının onayını müteakip yayımlanacak.

Buradaki sağlık hizmet sunucularının kapsamına; Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT’ta) belirtilen, Sağlık Bakanlığınca basamaklandırılmış; serbest eczaneler, ikinci basamak resmi sağlık kurumu, ikinci basamak özel sağlık kurumu, üçüncü basamak resmi sağlık kurumu, sağlık hizmet sunumu bakımından basamaklandırılamayan sağlık kurumları/ kuruluşları, sağlık hizmet sunumu bakımından basamaklandırılamayan diğer sağlık hizmet sunucuları girmektedir. Ancak bunlar içerisinde özellikle Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmet sunucuları global bütçe uygulaması kapsamında olduğundan, yani Sosyal Güvenlik Kurumu her yıl daha önceden belirlenen götürü bedel üzerinden Sağlık Bakanlığı’na tedavi giderlerini ödediğinden, bunlarla ilgili pek sorun bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu yeni denetim modeli kapsamına daha çok, serbest eczaneler, özel hastane ve tıp merkezleri girmektedir.

Söz konusu Yönerge uyarınca;

Risk Analizi ve Sürekli Denetim Grup Başkanlığı; müfettiş nitelik ve yetkisini haiz bir Başkan ile başmüfettiş, müfettiş, yetkili müfettiş yardımcısı, tabip, uzman tabip, eczacı, sosyal güvenlik uzmanı, sosyal güvenlik uzman yardımcısı, istatistikçi, programcı, mühendis, avukat, bilişim uzmanı, teknisyen, şef, VHKİ ve yardımcı hizmetler sınıfından ihtiyaç duyulan diğer personelden oluşacak. Grup Başkanlığı; analiz (risk analizi, sürekli denetim ve rapor değerlendirme bölümleri) denetim planlama ve proje uygulama birimlerinden oluşacak.
Söz konusu Yönergeye http://www.sgk.gov.tr/sayfasındaki Mevzuat/Yürürlükteki Mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.