SGK Deprem Bölgesindeki İllerde Bazı Uygulama Değişiklikleri Yaptı

SGK Deprem Bölgesindeki İllerde Bazı Uygulama Değişiklikleri Yaptı
24 Şubat 2023 22:46

Sosyal Güvenlik Kurumu, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle mücbir sebep ilan edilen 11 ilde bazı işlem, başvuru ve ödeme ile ilgili yükümlülüklerde erteleme veya süre uzatımına gitmişti.

Söz konusu 10 il kapsamına Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri girmekteyken daha sonra bu illere Elazığ ili de eklenmiş olup, bu konudaki açıklamalara SGK Deprem Bölgesindeki İllerde Prim Ödeme ve Belge Verme Sürelerini Erteledi, Deprem Nedeniyle Ertelenen SGK İle İlgili Tüm Ödemeler – Yükümlülükler ve Erteleme Süreleri başlıklı yazılarda yer verilmişti.

Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 16.02.2023 tarihinde yayımlanan “Deprem Bölgesi Tedbirleri” konulu Genel Yazı ile de deprem bölgesindeki illerde bazı işlem ve uygulamalarda değişikliğe gidildi, daha doğrusu bazı işlem ve uygulamaların nasıl yürütüleceği yeniden belirlendi.

Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü de 22 Şubat 2022 tarihinde yayımladığı duyuruyla genel sağlık sigortası (GSS) uygulamaları konusunda bazı değişikliklere yer verdi.

Uygulama değişiklikleriyle ilgili Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünün 22 Şubat 2022 tarihli duyurusu ve Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 16.02.2023 tarihli Genel Yazısının eki aynen aşağıda yer almaktadır.

———-

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünün Duyurusu

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

22/02/2023

DUYURU

AFET BÖLGESİNDE YAPILACAK UYGULAMALAR HAKKINDA

Ülkemizde 06.02.2023 tarihinde yaşanan ve genel hayatı etkileyen depremler nedeniyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri ve ilçelerinde yaşayan vatandaşlarımızın, sağlık hizmetine erişimlerinde yaşanabilecek mağduriyetlerinin önlenmesi açısından aşağıdaki tedbirler alınmıştır;

1. İkametgâh kaydı afet bölgesinde bulunan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, 06.02.2023 tarihinden itibaren ve olağanüstü hâl süresince, bu illerde ve bu iller dışındaki yerleşim yerlerinde bulunan Kurum ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularında yapılacak diş protezi yenilenmesi tedavilerinde “doğal afet” provizyonu alınması halinde bir defaya mahsus olmak üzere 4 yıllık süre aranmaksızın diş protezi yenilenme taleplerinin karşılanması,

2. 5510 sayılı Kanunun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi gereği; ikametgâh kaydı afet bölgesinde bulunan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, 06.02.2023 tarihinden itibaren ve olağanüstü hal süresince, bu illerde ve bu iller dışındaki yerleşim yerlerinde bulunan Kurumla sözleşmeli tüm sağlık hizmeti sunucularına yapılan müracaatlarında “doğal afet” provizyonu alınması halinde Sağlık Uygulama Tebliğinin 1.8.1, 1.8.2 ve 1.8.3 maddelerinde tanımlanan “ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı”, “ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı”, “tıbbi malzeme katılım payı” alınmaması,

3. 5510 sayılı Kanunun 70 inci maddesinin ikinci fıkrası gereği; ikametgâh kaydı afet bölgesinde bulunan, özel sevk kurallarına tabi olan 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) ve (3) numaralı alt bentleri gereği genel sağlık Sigortası kapsamına alınan kişilerin, 06.02.2023 tarihinden itibaren ve olağanüstü hâl süresince, bu illerde ve bu iller dışındaki yerleşim yerlerinde diyaliz tedavileri için “doğal afet” provizyonu alınması halinde Kurumla sözleşmeli tüm sağlık hizmeti sunucularına doğrudan veya sevkle müracaat edebilmeleri hususlarına ilişkin gerekli düzenlemeler yapılmış olup işlemler bu kapsamda yürütülecektir.

Tüm ilgililere önemle duyurulur.

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 16.02.2023 Tarihli Genel Yazısının Eki

10 İLDE YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLERİN YÜRÜTÜMÜNE İLİŞKİN ESASLAR

1- Kısa Vadeli Sigortalı İşlemleri

Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde;

a) Emzirme ödenekleri ile işverenlerince çalışılmadığına dair bildirim veya Kanunun 4/1-(b) kapsamındaki sigortalılarca çalışmadıklarına dair beyanı yapılmış olan hastalık ve analık sigortasından düzenlenen raporlara ilişkin geçici iş göremezlik ödenekleri il müdürlükleri adına herhangi bir onaya gerek kalmaksızın ilgili merkez birimlerince sistem üzerinden ödenerek muhasebeleştirilecektir.

b)02.2023 (dahil) tarihinden önce veya sonra düzenlenmiş raporlara (iş kazası dahil) ilişkin ödeme yapılmasında çalışılmadığına dair bildirim veya beyan olup olmadığına bakılmaksızın tüm raporlara ait geçici iş göremezlik ödeneği verilmesine ilişkin işlemler, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığınca yapılacak ve herhangi bir onaya gerek kalmaksızın ilgili merkez birimince otomatik olarak muhasebeleştirilecektir.

c) Geçici iş göremezlik ödenekleri (rapor paraları) ile emzirme ödeneklerine ilişkin MOSİP sistemine kaydedilmiş olmakla birlikte yevmiye numarası almamış kayıtlar, Strateji Geliştirme Başkanlığınca bir defaya mahsus olmak üzere muhasebeleştirilerek ödeme işlemi gerçekleştirilecektir.

d) Mahsuplaşma Programı kapsamındaki işyerleri için mahsuplaşma işlemi yapılmayarak geçici iş göremezlik ödenekleri doğrudan sigortalılara ödenecektir.

2- Kurum Sağlık Kurulu İşlemleri

Malatya Kurum Sağlık Kurulunca (Adıyaman, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Muş, Tunceli) yapılmakta olan işlemler Eskişehir Kurum Sağlık Kurulunca, Gaziantep Kurum Sağlık Kurulunca (Gaziantep, Hakkari, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) yapılmakta olan işlemler ise Antalya Kurum Sağlık Kurulunca yürütülecektir.

3- Aylık Bağlama İşlemleri

5510 sayılı Kanunun 4/1-(a) ve 4/1-(b) kapsamındaki (3201 sayılı Kanuna göre yapılan borçlanmalara istinaden bağlanacak aylıklar dahil) sigortalı veya hak sahiplerinin gelir/aylık/ödenek talepleri, aylık bağlamaya yetkili ünite ayrımı gözetilmeksizin talebin verildiği ünitece alınarak;

a) Malullük, yaşlılık, aktif ölüm ilk karar aylık talepleri ile toptan ödeme ve cenaze ödeneği taleplerinden son çalışması veya aylık bağlayacak ünitesi Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay olanların talebe konu iş ve işlemleri talebin alındığı ünite tarafından sonuçlandırılacaktır.

b) Dosya yeri Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş olan pasif ölüm ilk karar ve yaşlılık aylığı ikinci karar talepleri ile 4/1-(b) kapsamındaki ölüm aylığına ilişkin işlemler, talebin verildiği ünitece dosya yeri bilgisi değiştirilmek suretiyle yapılacaktır.

c) Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Osmaniye’de bulunan 4/1-(a) kapsamındaki ölüm dosyalarına ilişkin ikinci karar işlemleri, bu üniteler adına Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün ilgili daire başkanlıklarınca yapılacaktır.

d) 4/1-(a) kapsamındaki ölüm aylığı ikinci karar işlemleri dışında Adıyaman ve Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri tarafından alınan gelir/aylık/ödenek taleplerine ilişkin işlemler Kayseri Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce, Hatay Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından alınan taleplere ilişkin işlemler ise Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nce sonuçlandırılacaktır.

e) 4/1-(a) ve 4/1-(b) kapsamındaki sigortalı veya hak sahiplerinin 6/2/2023 tarihi öncesinde gelir/aylık bağlama işlemleri Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş sosyal güvenlik il müdürlüklerince yapılmış olmakla birlikte onay işlemleri yapılmamış olanların onay süreci, bu il müdürlükleri adına Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün ilgili daire başkanlıkları tarafından gerçekleştirilecektir.

4- Sigortalı Tescil, Hizmet ve Borçlanma İşlemleri

a) Depremden etkilenen 10 ilde ikamet eden veya faaliyet gösteren ya da çalışanların doğrudan ya da posta yoluyla yaptıkları;

– 3201 sayılı Kanuna göre yapılan borçlanmalar dahil olmak üzere mevcut ya da yeni borçlanma,

– Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin işlenmesi,

– Tescil ve hizmet kayıtlarının güncellenmesi,

taleplerine ilişkin iş ve işlemler, sigortalı ya da hak sahiplerinin talepte bulunduğu ünite tarafından sonuçlandırılacaktır.

b) Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Osmaniye illerinde ikamet eden veya faaliyet gösteren ya da çalışanların e-Devlet üzerinden yaptıkları borçlanma (3201 sayılı Kanun dahil) talepleri ve isteğe bağlı sigorta başvurularına ilişkin işlemler ile kamu kurumlarından veya odalardan on-line (dijital) olarak alınan tescil bildirim işlemleri; Adıyaman adına Sinop, Hatay adına Ankara, Kahramanmaraş adına Aydın, Malatya adına Balıkesir, Osmaniye adına ise Erzurum sosyal güvenlik il müdürlüklerince sonuçlandırılacaktır.

c) Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş sosyal güvenlik il müdürlükleri tarafından borçlanma işlemleri yapılan sigortalıların borçlanma (3201 sayılı Kanuna göre yapılanlar dahil) iade talepleri, belirtilen iller adına Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün ilgili daire başkanlıklarınca sonuçlandırılacaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.