SGK Hangi Sigortalılık İptallerinde Primleri İade Etmez ?

SGK Hangi Sigortalılık İptallerinde Primleri İade Etmez ?
6 Mayıs 2023 03:47

Sosyal Güvenlik Kurumu, genel olarak sigortalılık iptallerinde, ödenmiş primleri geri iade eder, bunun tek istisnası işyerleriyle ilgili sigortalılık iptallerinde eğer işverenin Kuruma borcu varsa, iade edilecek primi borcuna mahsup eder, artan tutar kalırsa onu iade eder.

Ancak bunun bir diğer istisnası var ki o da sahte sigortalılık bildirimleri. SGK sahte sigortalı bildirimi kapsamına girdiği için iptal ettiği sigortalılıklara ilişkin ödenmiş primleri iade etmez, Kuruma irad (gelir) olarak kaydeder.

Konuya ilişkin olarak 2021/27 sayılı ve Sahte, Kontrollü Şüpheli İşyerleri İle İlgili Yapılacak İşlemler konulu Genelgede aynen; “Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerde sahte veya gerçek işyerinden sahte sigortalılar adına yapılan bildirimlere ilişkin prim ve idari para cezası ödenmiş olduğunun tespiti halinde, ödenen primlerin ve idari para cezalarının 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 81 inci maddesi ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin ek 7 nci maddesine istinaden Kuruma irat kaydedilmesi, sahte sigortalılar adına yapılan bildirimlerden kaynaklanan primlerin ve idari para cezalarının ödenmemiş olması halinde ise tahsili cihetine gidilmemesi gerektiği” şeklinde açıklamaya yer verilmiştir.

Sahte sigortalılık konusundaki bilgi ve açıklamalar içeren yazılara sitemizin Arama kısmından ulaşılabilir.

Genelgede bahsi geçen mevzuat hükümleri aynen aşağıda yer almaktadır;

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin Ek 7’nci Maddesi

Belge, bildirge ve beyannamelerin kasten gerçeğe aykırı olarak düzenlenmesi

EK MADDE 7 – (Ek:RG-5/12/2017-30261)

(1)  Kanuna göre Kuruma verilmesi gereken belge, bildirge ve beyannamelerin, daha az prim ödemek, yararlanamayacağı sigorta prim teşvik, destek veya indirimlerinden yararlanmak veya daha fazla yararlanmak, özel nitelikteki inşaat işleri ve ihale konusu işlerde asgari işçilik tutarını tamamlamak, iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık, analık, genel sağlık, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından  haksız menfaat sağlamak gibi amaçlarla kasten gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespit edilmesi halinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 204 üncü, 206 ncı ve 207 nci maddeleri kapsamında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur. Bu bildirimler sonucunda prim ödenmiş olduğunun tespiti halinde primler Kuruma irat kaydedilir, primlerin ödenmemiş olması halinde ise tahsil cihetine gidilmez. Bu maddeyle ilgili usul ve esaslar Kurumca belirlenir.”

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununun 81’inci Maddesi

“C. Geri istenememe

MADDE 81

Hukuka veya ahlaka aykırı bir sonucun gerçekleşmesi amacıyla verilen şey geri istenemez. Ancak, açılan davada hâkim, bu şeyin Devlete mal edilmesine karar verebilir.” (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.