E – Devlet’ten Yapılabilecek İşlemler İçin SGK’ya Gitmeyin

E – Devlet’ten Yapılabilecek İşlemler İçin SGK’ya Gitmeyin
1 Haziran 2020 16:35

Koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler kapsamında SGK tarafından yürütülen işlem ve uygulamalarda da bazı tedbirler alınmış olup bunlar aşağıda belirtilmiştir.

E-Devlet Üzerinden Yapılabilecek Başvuru ve İşlemler İçin SGK Müdürlüklerine Gidilmeyecek

Hizmet dökümü, gelir ve aylık talepleri yani emekli – dul – yetim aylığı başvuruları, geçici is göremezlik ödeneği (rapor parası) sorgulama, gelir ve aylık ile kesinti bilgisi sorgulama, adres ve banka değişikliği işlemleri de dahil olmak üzere e-Devlet üzerinden hizmet verilen 143 uygulama ile ilgili olarak SGK müdürlüklerine başvuru yapılmayacak, bu konulardaki işlem ve başvurular e-Devlet SGK sayfasından (https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu) yapılacak. Bu nedenle en azından koronavirüs salgını tehlikesi geçene kadar herhangi bir başvuru veya işlem için SGK Müdürlüklerine gitmeden önce E-Devlet SGK sayfasını kontrol etmekte fayda var.

Öte yandan, 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle koronavirüs salgını nedeniyle alınan bazı tedbirler kaldırılmış, bazı tedbirler sona erdirilmiş, kamu kurumlarındaki esnek – yarı çalışma sonlandırılmış olsa da SGK’nın bu konudaki uygulaması aynen devam ediyor. Dolayısıyla e-Devlet üzerinden yapılabilecek herhangi bir başvuru veya işlem için SGK müdürlüklerine gidenlere, başvuruları e-Devletten yapmaları gerektiği söylenecek.

SGK İcra ve Haciz İşlemlerini Durdurdu

Zamanaşımına girme riski bulunanlar dışındaki Kurum alacaklarıyla ilgili olarak icra, haciz ve satış, ödeme emri gönderme işlemleri bir süre yapılmayacak, yani SGK icra ve haciz uygulamalarını bir süreliğine durdurdu. Aynı şekilde SGK zaman aşımına girme riski bulunanlar hariç olmak üzere idari para cezalarına ilişkin işlemleri de erteledi.

Gelir Testi İçin Vatandaşlara Yazı Gönderilmeyecek

SGK gelir testi için vatandaşlara bir süreliğine yazı göndermeyecek, gelir testi sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkanlarla ilgili 60/c-1 (yeşil kart) kapsamına alma işlemlerini otomatik yapacak, vatandaşlar bu konudaki sorgulamayı e-Devlet SGK sayfasındaki Genel Saglık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama kısmından yapabilecek.

Çalışmadı Bildirimi Beklenmeden Rapor Paraları Ödenecek

01 Mart 2020 tarihi ile salgın nedeniyle alınan tedbirlerin sona ereceği tarih arasındaki istirahat raporlarıyla ilgili olarak, işverenlerin çalışmadığına dair bildirim yapıp yapmadığına bakılmaksızın rapor paralarını ödeyecek, daha sonra hayat normale döndüğünde geriye dönük çalışmadı bildirimlerin kontrol ederek mevzuat doğrultusunda gerekli işlemleri yapacak.

Kontrol Muayeneleri Ertelendi

Kurumdan gelir/aylık almakta olan emekli ve hak sahiplerinden, vergi indirimi nedeniyle emekli olanlar dahil, kontrol muayene tarihi 01 Mart 2020 – 30 Haziran 2020 arasında olanların kontrol muayene tarihleri 30 Haziran 2020 tarihine erteledi.

Süresi Biten İlaç ve Tıbbi Malzeme Raporları Geçerli Sayılacak – Raporlu İlaçlar Reçetesiz Verilecek

Kronik rahatsızlıkları nedeniyle sağlık raporuna dayalı olarak ilaç ve tıbbi malzeme alan hastaların 01 Ocak 2020 tarihi itibariyle sona ermiş veya bu tarihten sonra sona erecek olan raporları geçerli sayılacak. Ayrıca bu raporlara istinaden yeniden reçete düzenlenmesine gerek kalmaksızın doğrudan anlaşmalı eczane ve merkezlerden ilaç/tıbbi malzeme alınabilecek.

Yurtdışı Borçlanmasıyla İlgili Eksiklikleri Giderme Süreleri Ertelendi

3201 sayılı Kanun kapsamında 1 Ağustos 2019 (hariç) tarihinden önce borçlanma talebinde bulunanlardan Kurumca eksik bilgi, beyan ve belgelerini tamamlamaları talep edilenlerin eksik bilgi, beyan ve belgelerini ibraz etme süreleri 1 Mart 2020 tarihinden itibaren 1 Temmuz 2020 tarihine kadar durduruldu.

Yanlış Yere Yapılmış Olsa Bile Başvurular Geri Çevrilmeyecek

Vatandaşların başvuruları/dilekçeleri, ilgili birimin görev alanına girmemesi nedeniyle geri çevrilmeyecek, yetkisiz olunan konularda dahi evraklar kabul edilerek ilgili birime ya da Kuruma gönderilecek. Ancak e-Devlet sayfasından yapılabilecek SGK başvuru ve işlemleriyle ilgili olarak Müdürlüklere başvuru yapılmaması gerektiği yönündeki uyarı unutulmamalıdır.

Diğer SGK İşlemlerinde ve Prim Ödemelerinde Erteleme Yok

Pirim Ödemeleri Ertelenen İşveren ve Bağkur Sigortalıları başlıklı yazıda belirtilenler ile yukarıda belirtilen konular dışındaki SGK işlem ve uygulamalarında ise herhangi bir erteleme yok. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Abdülmetin dedi ki:

    1993 yilinda bagkur sicilim yapilmis 1994 te sidirdim ama tarimla ugraştim 1994 ten 2009 akadar gunlerim var bunu ihya edip nasil bir uol izleyebilirim ziraat odasinda kaydim 96 dan itibaren gorunuyor 1970 dogumluyum yardimci olursaniz vereceginiz değerli bilgiler icin simdiden tesekur ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bağ-Kur şartlarında en az 15 tam yıl (5400 gün) ile kısmi emekli, en az 25 tam yıl (9000 gün) ile normal emekli olabilirsiniz. Ne kadarlık süreyi ihya edebilir ve/veya borçlanabilirsiniz onu SGK ile görüşmeniz gerekir.

  2. Fethiye cavlan dedi ki:

    Ben eski iş yerimden çıktım artık orda çalışmıyorum ve sigortalı daha görünüyorum bu isteğe bağlı sigortanın kalkmasını rica ediyorum ve kapatmanız arz ederim.tesekkurler

  3. İdris DEMİR dedi ki:

    Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim benim sorum ben 4a kapsamında ssk olarak çalışmaktayım annem ve babamın yaşlılığı nedeni ile üzerlerindeki tarım arazilerini kiralama yöntemi ile ben kendi adıma ekmeye başlayacağımı ilçe ziraate yeni müracaat ettim .Aktif olarak sigortam yatmaktadır.Sorum çiftçi bağkurumun başlamaması için herhangi bir yere baş vurmam gerekirmi nasıl bir yol izlemeliyim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4/b-4 (Tarım Bağ-Kur) sigortalılığının başlaması için Ziraat Odasına kaydolmak yeterlidir. Ancak 4/a (SSK) sigortalılığınız deva ettiği sürece Tarım Bağ-Kur sigortalılığı devreye girmez.

  4. Resul dedi ki:

    12 Mayıs 1978 doğumluyum 1996’da babamın açmış olduğu iş yerinde okul sonraları çalışıyordum 98’de mezun olduktan sonra full çalışmaya başladım babam iş yerinde hiç sigorta göstermedi 99 Mayıs’ta da askere gittim. 2010 yılında da dükkanı kapanış gösterdi ben tekrar açtım.
    Elimde 98 ve 99 yıllarına ait benim yazmış olduğum faturalar var çok sayıda şahit var dava açarak bu yıllara ait sigorta mı yatırabilir miyim
    Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş mahkemesinde hizmet tespit davası açmanız gerekir, ancak 5 yıllık dava açma süresi geçmiş.

  5. Sinan dedi ki:

    Soru 2007 yılında ğelir ver.muk.oldum 3.ay sonra kapanış verdim .2010 yılında sigortalı olarak çalış maya başladım aradaki boşluğu bağ kürdan tamamlayabilirmiyim

  6. Murat can dedi ki:

    Merhabalar toprak mahsullerine 1998 yılında üzerime mısır döküldü fakat yaşım 15 idi daha sonra 2005 yılında özel sektörde çalışmaya başladım primim şuan 5900 benim için bir avantaj olurmu
    Teşekkür ederim simdiden

  7. Ergün dedi ki:

    Merhaba efendim ben 2006 yılında çiftci belgesi ve çks belgesi almışım bunlarla çiftçi bağkuru başlayabilir miyim getiye dönük yardımcı olursanız sevinirim.