SGK Tüp Bebek Tedavisini Hangi Şartlarla Karşılıyor ?

SGK Tüp Bebek Tedavisini Hangi Şartlarla Karşılıyor ?
29 Ağustos 2022 23:11

Tüp bebek tedavisi olarak bilinen tedavi şekli SGK mevzuatında yardımcı üreme yöntemi tedavisi olarak, tıbbi olarak da invitro fertilizasyon (IVF) işlemi şeklinde geçmekte olup, SGK mevzuatına göre genel sağlık sigortası kapsamında tüp bebek tedavisi giderlerinin hangi şartlarla karşılanacağı aşağıda belirtilmiştir.

Sigortalılık Şartları

Eşlerden birinin en az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olması ve en az 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması gerekir.

Karı veya kocanın en az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortasını da kapsayacak şekilde sigortalı olması, toplamda da en az 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının bulunması gerekir. Eşlerden her ikisi de sigortalı ise sadece birinin bu şartları taşıması yeterlidir. Söz konusu 5 yılın ve 900 günün hesabında, 4/a, 4/b, 4/c kapsamında aynı zamanda genel sağlık sigortalılığını da kapsayacak şekilde geçen sigortalılık süreleri ile 60/g kapsamında sadece genel sağlık sigortasına tabi olarak geçen süreler dikkate alınır.

Eğer eşlerden ikisi de söz konusu şartları taşımıyorsa, eşlerden birinin bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında sağlık yardımı alma hakkı varsa, bu durumda da söz konusu haktan en az beş yıldır yararlanıyor olması ve üzerinden sağlık yardımı aldığı kişinin genel sağlık sigortasını da kapsayacak şekilde en az 900 prim günü olması gerekir.

Tüp Bebek Tedavisinin SGK Tarafından Karşılanması İçin Aranan Diğer Şartlar

Evli olmakla birlikte evlat edinilmiş çocukları hariç mevcut evliliğinde çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısına en fazla üç deneme (siklus) ile sınırlı olmak üzere uygulanan IVF (tüp bebek) tedavilerine ilişkin giderler, aşağıda belirtilen şartların birlikte gerçekleşmesi halinde SGK tarafından karşılanır. Eşlerden birinin veya ikisinin de daha önce başka evlilik yapmış olmaları halinde, önceki evliliklerinden çocuk sahibi olup olmadığına bakılmaz, mevcut evliliklerinde çocuk sahibi olmamaları yeterlidir. Bu konuda ayrıntılı bilgi için SGK Sağlık Uygulama Tebliğinin “2.4.4.İ – Yardımcı üreme yöntemi tedavileri” başlıklı bölümüne bakılabilir.

Tüp bebek tedavisi giderlerinin SGK tarafından karşılanabilmesi için;

▪ Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığına ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu düzenlenmiş olması,

▪ Kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması,

▪ Uygulamanın yapıldığı merkezin tüp bebek tedavisi konusunda SGK ile sözleşmeli/protokollü olması,

▪ Eşlerden birinin yukarıda belirtilen sigortalılık şartlarını taşıması,

▪ Kadının primer ovaryan yetmezliği ve erkeğin azoospermisi olması hâlleri hariç olmak üzere, son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmesi,

gerekir.

IVF tedavisine başlanan kadının IVF uygulama tarihinde (embriyo transferinin yapıldığı tarihte) 40 yaşından büyük olması durumunda, IVF tedavisine ait bedeller SGK tarafından karşılanmaz. Ancak kadının 40 yaşından küçük olduğu tarihte düzenlenmiş geçerli sağlık raporunun bulunması ve rapor tarihinden itibaren 30 gün içinde embriyo transferinin gerçekleştirilmiş olması durumunda, IVF tedavisine ilişkin sağlık hizmetleri gideri SGK tarafından karşılanır.

Alınacak Katılım Payı

Bir hastalığın tedavisinin, başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki yardımcı yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde birinci denemede % 30, ikinci denemede % 25, üçüncü denemede % 20 oranında olmak üzere bu tedaviler için belirlenen bedeller üzerinden katılım payı alınır. Katılım payları, tedavinin sağlandığı sağlık hizmeti sunucusu tarafından kişilerden tahsil edilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Fatma Akkuş dedi ki:

    Yanlış sayfaya yorum yapmışım, silemedim. çok özür dilerim.