Sosyal Güvenlik Kurumu Tahsis (Emeklilik) İşlemlerine İlişkin Yeni Tebliğ Yayımladı-12.06.2010

Sosyal Güvenlik Kurumu Tahsis (Emeklilik) İşlemlerine İlişkin Yeni Tebliğ Yayımladı-12.06.2010
27 Mart 2013 21:40

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan tahsis işlemleri kapsamına; sigortalının kendisine bağlanan malullük, yaşlılık (emeklilik) aylığı, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu bağlanan sürekli iş göremezlik geliri, yaşlılık toptan ödemesi, sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine (eş, çocuk, anne ve baba) bağlanan ölüm aylığı ve ölüm geliri, toptan ödeme, evlenme ve cenaze ödeneği girmektedir.

Esasen bu konulara (gelir, aylık ve ödeneğe hak kazanma koşulları, hesaplanması, bağlanması, ödenmesi, kesilmesi) ilişkin belirleyici düzenlemeler 5510 sayılı Kanunda yapılmıştır. (Ayrıca konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalar Dosyalar bölümünde yer almaktadır.)

Ancak başvuru işlemleri, istenecek belgeler, Kurum tarafından yapılacak işlemlerin usul ve esasları Kanunda ayrıntılı belirtilmediğinden, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde tahsis konuları daha ayrıntılı düzenlenmiş, konu ile ilgili olarak ayrıca 28/9/2008 tarih – 27011 sayılı Resmî Gazetede “5510 sayılı Kanunun 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (a) ve (b) Bendi Kapsamında Sigortalı Olanlar ile Hak Sahiplerinin Tahsis İşlemlerine İlişkin Tebliğ” yayımlanmıştı.

01/10/2008 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği yenine 12/05/2010 tarihinde yeni Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği yayınlanmış ve tahsis başvuruları ve yapılacak işlem ve uygulamalarla ilgili bazı değişiklikler yapıldığından, bu değişikliklere paralel olarak 12/06/2010 tarih – 27609 sayılı Resmi Gazetede 5510 sayılı Kanunun 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (a) ve (b) Bendi Kapsamında Sigortalı Olanlar ile Hak Sahiplerinin Tahsis İşlemlerine İlişkin Tebliğ yayımlandı ve eski tebliğ de yürürlükten kaldırıldı.

Yeni Tebliğ İle Neler Değişti?

Yukarıda da belirtildiği gibi tahsis işlemlerine ilişkin belirleyici düzenleme Kanunda yer almakta olup, tebliğde daha çok yapılacak işlemlerin usul ve esaslarının ayrıntıları belirlendiğinden, bu yeni tebliğ ile gelir, aylık ve ödeneğe hak kazanma koşulları, hesaplanması, bağlanması, ödenmesi, kesilmesi gibi konularda herhangi bir değişiklik yapılmadı. Sadece aşağıdaki konularda değişiklik yapıldı:

1-Kanunda yer almasına rağmen eski tebliğde de aynen yer alan bazı hükümlere, düzenlemelere yeni tebliğde yer verilmedi.

2-Başvuru sırasında istenen bazı belgeler artık istenmeyecek. Örneğin;

• Sigortalının ölümü halinde hak sahibi çocuklara gelir/aylık bağlanması veya toptan ödeme yapılması için başvuru sırasında Kurumca, 18 yaşını doldurmayanlar hariç, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan erkek çocukların ilgili öğretim kurumundan alacakları öğrenci belgesi isteniyordu. Yeni tebliğle birlikte, Kurumca ilgili öğretim kurumlarından elektronik ortamda alınıncaya kadar başvuru sahiplerinden öğrenci belgesi istenmeye devam edilecek, gerekli elektronik altyapı oluşturulup öğrenci belgeleri Kurumca ilgili öğretim kurumlarından elektronik ortamda alınmaya başlanınca artık başvuru sırasında ilgililerden öğrenci belgesi istenmeyecek.

• 4/a kapsamındaki sigortalı tarafından yapılan bazı başvurularda, ilgili döneme ait aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından henüz Kuruma verilmemiş olanlar için sigortalı işten ayrılış bildirgesi isteniyordu, artık istenmeyecek.

• Hak sahiplerince cenaze ödeneği için dilekçe ile Kuruma başvurduğunda, sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne kaydedilmemişse dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca usulüne göre düzenlenmiş bir belgenin Kuruma verilmesi gerekiyordu, artık söz konusu belge istenmeyecek, sadece hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile Kuruma başvurulması yeterli olacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.