Üniversite Öğrencilerine İş-Kur’dan İş İmkanı

Üniversite Öğrencilerine İş-Kur’dan İş İmkanı
25 Kasım 2018 23:25

Çalışma ve İş Kurumu Müdürlükleri tarafından işsizlere sağlanan en önemli iş imkanlarının başında toplum yararına çalışma programları ile işbaşı eğitim programları gelmektedir.

Üçüncü sırada İş-Kur tarafından düzenlenen veya organize edilen maaş ödemeli eğitim programları ve kurslar da sayılabilir. İşsizlere yönelik olarak İş-Kur tarafınsan sağlanan imkan ve hizmetler ayrıntılı bilgi ve açıklamalar, bu hizmet ve programlardan yararlanma ve başvuru şartları İşsizlere ve İş Arayanlara Yönelik İş-Kur Hizmetleri başlıklı yazıda yer almaktadır.

Öte yandan özellikle ailesinin maddi imkanları yetersiz olan üniversite öğrencileri arasında hem eğitimini devam ettirme, hem de gelir getirici bir işte çalışma şeklindeki uygulama Ülkemizde çok yaygındır. Türkiye İş Kurumu Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğine eklenen Yükseköğretim öğrencilerine yönelik TYP uygulaması başlıklı Ek-1’inci madde ile üniversite öğrencilerine toplum yararına programlarda çalışma imkanı getirildi. Buna ilişkin Yönetmelik 16 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu düzenleme uyarınca;

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki yükseköğretim öğrencileri yani üniversitelerde ve yüksekokullarda okuyan öğrenciler, çalışma hayatıyla tanışmalarını sağlamak ve çalışma disiplini kazandırmak amacıyla Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında, toplumsal faydanın yüksek olduğu alanlarda kamu kurum veya kuruluşlarıyla en fazla üç ay süreyle aşağıdaki belirtilen alanlarda toplum yararına programlarda (TYP) çalıştırılabilecekler. Bu düzenleme açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini ise kapsamıyor, yani yaz aylarındaki bu toplum yararına çalışma programlarından açık öğretimde okuyan, yüksek lisans ve doktora eğitimi gören öğrenciler yararlanamayacaklar. Ayrıca üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmeliyiz yazısına gözatabilirsiniz.

Üniversite öğrencilerinin düzenleme çerçevesinde yaz aylarında çalışabilecekleri programlar ise şunlar;

– Doğanın korunması.

– Kültürel mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtılması.

– Kütüphanelerin bakımı ve düzeni.

– Kamu kurumlarının kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi.

Üniversite öğrencileri bu programlar kapsamında en fazla üç ay çalışabilecek. Ancak, üniversite öğrencileri için düzenlenen toplum yararına programların uygulama süresi içerisinde, dersleri devam eden veya zorunlu staj yapmakta olan öğrenciler ise bu programlardan yararlanamayacak.

Bu şekilde toplum yararına programlarda toplum yararına programlarda çalışacak üniversite öğrencileri, program devam ettiği süre içerisinde beş güne kadar ücretsiz izin kullanabilecekler. Bu programlarda öğrenciler, günlük sekiz saat, haftada ise üç gün çalışacaklar.

Ödenecek ücret tutarına gelince, her bir katılımcıya, günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktardan ücret ödenecek. Hafta tatili günleri ve herhangi bir sebeple katılım sağlanmayan günler için ise herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Normalde Öğrenci Olanlar Toplum Yararına Programlarda Çalışamıyor

Yönetmelik uyarınca, toplum yararına programlarda çalışabilme şartlarından biri de öğrenci olmamak. Tek istisna ise açık öğretim öğrencileri. Çünkü açık öğretim öğrencileri normal toplum yararına programlar da çalışabiliyorlar, onlar sadece üniversite öğrencilerine yönelik olarak yaz ayarı için imkan tanınan bu programlardan yararlanamayacaklar, yoksa yıl içerisinde düzenlenen toplum yararına programlardan yararlanmalarına ve bu kapsamda çalışmalarına engel bir durum yok. Açık öğretim dışında öğrenim gören öğrenciler ise yıl içerisinde düzenlenen toplum yararına programlarda çalışamıyor. Bu yeni düzenleme ile yaz aylarında tanınan düzenlenecek programlar dışında üniversitelerde okuyan öğrenciler de yıl boyu düzenlenen toplum yararına programlarda çalışamıyorlar. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.