Yapılandırılan Borçlarla İlgili Hacizler Kaldırılacak mı ?

Yapılandırılan Borçlarla İlgili Hacizler Kaldırılacak mı ?
25 Mart 2023 23:17

12 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7440 Sayılı Borç Yapılandırma Kanununda, haciz tatbik edilen borçların yapılandırılması/taksitlendirilmesi halinde hacizlerin devam edip etmeyeceği, bu yönde nasıl bir uygulamaya gidileceği de açıklığa kavuşturulmuştur.

6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümlerine Göre Uygulanan İcra Takibi ve Hacizler

7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan/taksitlendirilen borçlarla ilgili olarak tatbik edilen hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek. 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan/taksitlendirilen borçlar nedeniyle tatbik edilen hacizlere konu mallar, borçlunun talebi hâlinde 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre alacaklı tahsil dairesince satılabilecek. Bu talep, yapılandırma kanunu kapsamında ödenmesi gereken tutarların Kanun hükümlerine göre ödenmesine engel teşkil etmeyecek.

Yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırılan Hazine ve Maliye Bakanlığına, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen borçların, borç durumunu gösterir belgede yer almaması için bu borçların en az %10’unun ödenmiş olması şartı aranacak.

2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu Hükümlerine Göre Uygulanan İcra Takibi ve Hacizler

7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan/taksitlendirilen borçlardan, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre icra takibi yapılanlarla ilgili takipler, yapılandırma Kanununda yer alan özel hükümler saklı kalmak şartıyla, yapılandırılan alacağın tamamının yapılandırma kanunu hükümlerine göre ödemesi tamamlanıncaya kadar duracak. Bu alacakların tamamının ödenmesi hâlinde icra takipleri alacaklı idarelerin başvurusu üzerine sonlandırılacak. Bu takiplerden kaynaklanan avukatlık ücreti, icra takip giderleri ile bu takipler nedeniyle açılmış davalara ilişkin yargılama gideri, avukatlık ücreti ve fer’ileri karşılıklı olarak talep edilmeyecek, bu türden alacaklara karşılık yapılmış tahsilatlar iade edilmeyecek.

Yapılandırma kanununun hükmü kapsamında icra takibinden vazgeçilen alacaklar için  492 sayılı Harçlar Kanununun 23 üncü maddesi uyarınca alınması gereken harç ile 2548 sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkûmlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde düzenlenen harç alınmayacak.

Sosyal Güvenlik Kurumunun deprem bölgesi illerde bulunan işverenlerle ilgili icra takibi ve haciz işlemleri konusunda aldığı kararlarla ilgili olarak da SGK Depremzede İşverenlerle İlgili Bazı Hacizleri Kaldırdı – Taksit Ödeme Sürelerini Uzattı başlıklı yazıya bakılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hasan ören dedi ki:

    Madurum bağkur borcu yapılandırılsın EYT çünkü ödeyecek gücüm yok banka aracılığı ile yapılandırılması pirim borcu emekli olurum SSK da var ancak işten çıkarıldı bakar yapılandırıp emekli olma şansımı istiyorum

  2. saban kolalı dedi ki:

    konut kredisi yapılanyatırımi olackmi faizi dusecekmi